Evolutie van het O&O budget per financier

Filter items
Innovatie, Wetenschap
Gepubliceerd op
7 augustus 2016

O&O overheidskredieten zijn historisch hoog

Bij begrotingsopmaak 2016 wordt een budget van 1,398 miljard euro voorzien voor onderzoek en ontwikkeling (O&O) vanuit de Vlaamse overheid. Dit is een stijging van ruim 100 miljoen euro ten opzichte van de definitieve begroting 2015.

Deze sterke stijging is onder andere te danken aan de bijkomende middelen voor het Hermesfonds (provisie opstap: 2,05 miljoen euro; provisie investeringen 37,301 miljoen euro) en de eenmalige investering in imecXpand (30 miljoen euro).

Budget per financier

Het grootste gedeelte van het wetenschaps- en innovatie budget is afkomstig van EWI en OV, samen 94%. Het wetenschaps- en innovatiebudget vanuit EWI is vooral O&O budget terwijl het wetenschapsbudget vanuit OV voor O&V is, hierdoor is EWI de grootste financier van het Vlaamse O&O budget. Vanuit EWI wordt 71% van het O&O budget voorzien, vanuit OV 23% en vanuit de andere beleidsdomeinen slechts 7%.

Tabel O&O budget per financieringsbron bij begrotingsopmaak 2016 (in miljoen euro)

 

 

Evolutie van de O&O investering per financier

Figuur rechts geeft een overzicht van de evolutie van het O&O budget per financier. Hieruit blijkt dat EWI sterk inzet op O&O, terwijl de financiering voor O&O vanuit OV en de andere beleidsdomeinen relatief constant blijft.

Het O&O budget bereikt bij begrotingsopmaak een historisch hoogtepunt. Het overstijgt het topjaar 2014 waar de O&O investeringen uitzonderlijk hoog waren door extra budget vanuit het competitiviteitspact en éénmalige investeringen in SOFI I en II.

Figuur rechts: Evolutie van het wetenschaps- en innovatiebeleid per financier (2008 - 2016i; in miljoen euro)

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Stefanie Maris

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
0471 22 14 08

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.