Open data: Wetenschaps- en innovatiebudget van de Vlaamse overheid

Filter items
Innovatie, Wetenschap
Gepubliceerd op
23 augustus 2016

Open data: ga zelf aan de slag en maak uw eigen analyses

Voor onze jaarlijkse EWI-publicatie Speurgids worden de kredietlijnen van de Vlaamse begroting met betrekking tot wetenschaps- en innovatiebeleid opgevolgd. In onderstaande excel kan u zelf in het dashboard zoeken naar een bepaalde kredietlijn of specifieke budgetten van een bepaald beleidsdomein van de Vlaamse overheid. Er is data beschikbaar vanaf begrotingsopmaak 2008 tot begrotingsopmaak 2016.

Speurgids2016

speurgids_kredietlijnen2008-2016_dashboard.xlsx

Budgetten van het Horizontaal Begrotingsprogramma Wetenschaps- en Innovatiebeleid (HBPWIB)

Het Horizontaal Begrotingsprogramma Wetenschaps- en Innovatiebeleid (HBPWIB) is het wetenschaps- en innovatiebeleid gefinancierd door de volledige Vlaamse overheid. Het wetenschaps- en innovatiebeleid gefinancierd door EWI en OV vormen de hoofdmoot. Vooral voor het O&O beleid is het beleidsdomein EWI de belangrijkste financier.

In de dataset die u vindt in onderstaande excel kan u de budgetten per jaar raadplegen en analyseren per financieringsbron: EWI, OV en andere beleidsdomeinen. Daarnaast kan u bijvoorbeeld de evolutie van de budgetten per financieringsbron onderzoeken. Zo is duidelijke dat de kredieten voor O&O vanuit het beleidsdomein EWI blijven toenemen.

speurgids_kredietlijnen2008-2016_dashboard.xlsx

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een overzicht van de evolutie van het HBPWIB

 

  • Tijdens de vorige legislatuur (2009 -2014) is het budget voor wetenschaps- en innovatiebeleid toegenomen.

 

Zo was er in 2009 initieel een structurele toename van het Vlaamse overheidsbudget voor wetenschap, technologie en innovatie met 29 miljoen euro en daarnaast een eenmalige kapitaalinjectie in IMEC via een herinvestering van de participatie in Finindus, ten bedrage van 35 miljoen euro. In 2010 waren grotere besparingen noodzakelijk. De middelen voor het HBPWIB namen desondanks toe door investeringen in het TINA-Fonds (100 miljoen) en Vinnof (20 miljoen), voor de opstart van een zaaikapitaalfonds in het kader van Flanders’ Care (20 miljoen euro) en door middelen vanuit het FFEU (20 miljoen euro) voor de Proeftuin Elektrische Voertuigen, de archivering van audiovisueel materiaal, bodemsanering en het Vlaams Supercomputer Centrum. In 2011 nam de Vlaamse Regering de beslissing om meer te investeren in wetenschap en innovatie. In 2012 was er een totaal wetenschap- en innovatiebudget van 1,925 miljard euro beschikbaar, waarvan 1,236 miljard euro voor O&O. Een gedeelte van deze verhoging is enerzijds wel te wijten aan enkele eenmalige acties waaronder de investering in de cleanroom bij IMEC en anderzijds de nieuwe aanrekeningsregels in het kader van de inwerkingtreding van het Rekendecreet. In 2013 was een opstap ingeschreven van 32,5 miljoen aan recurrente middelen (voor BOF, FWO, IWT, IOF, …) en van 30 miljoen aan eenmalige middelen voor SOFI 2 en cleanroom van IMEC. Het budget voor het HBPWIB bedroeg 1.944,05 miljoen euro waarvan 1.243,50 miljoen euro voor O&O.

 

  • In 2014 werd de stijgende evolutie verder gezet.

 

Bij begrotingsopmaak werd er voor het HBPWIB een budget van 2.176,66 miljoen euro voorzien. Het aandeel voor O&O bedroeg 1.354,38 miljoen euro. Er werd in de begroting een opstap ingeschreven van 45 miljoen euro door het competitiviteitspact (waarvan 25 miljoen recurrent en 20 miljoen eenmalig), van 18,9 miljoen voor de integratie van het hoger onderwijs, van 10 miljoen euro voor SOFI I, en van 50 miljoen euro voor SOFI II. In de definitieve begroting 2014 bedraagt het wetenschapsbudget 2.206 miljoen euro waarvan 1.398 miljoen euro voor O&O bedoeld is.

 

  • In 2015 werd de stijgende trend doorbroken.

 

Door de economische crisis en de zesde staatshervorming werd de Vlaamse regering verplicht keuzes te maken. De éénmalige investeringen vanuit 2014 werden niet herhaald.  In de definitieve begroting bedraagt het wetenschaps- en innovatiebudget tot 2,185 miljard euro waarvan 1,298 miljard euro voor O&O.

 

  • Ten opzichte van 2015 stijgt het HBPWIB in 2016 tot 2,217 miljard euro, een historisch maximum.

 

Het budget voor onderzoek en ontwikkeling neemt toe. Het bedraagt ruim 1,398 miljard euro. Deze stijging is onder andere te danken aan de provisies in het Hermesfonds (provisie opstap: 2,05 miljoen en provisie investeringen: 37,301 miljoen) en aan de eenmalige investering voor imecXpand van 30 miljoen euro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Stefanie Maris

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
0471 22 14 08

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.