Totaal toegestane kredietbedrag aan Vlaamse bedrijven steeg met 4,9% in 3de kwartaal

Filter items
Economie
Gepubliceerd op
5 december 2016

Het totale toegestane kredietbedrag aan Vlaamse niet financiële-vennootschappen steeg voor het derde kwartaal van 2016 met 4,9% op jaarbasis naar een recordhoogte van 109,41 miljard euro. De opgenomen kredieten kenden voor dezelfde periode een groei van 4,2%. Hierdoor kende de aanwendingsgraad een daling van 74,2%, naar 73,7%.

Deze absolute stijging gaat gepaard met een duidelijke positieve evolutie in de door ondernemingen gemelde kredietbelemmeringen.

In het najaar van 2015 beschouwden bijna 10% van de ondernemingen de aangeboden kredietvoorwaarden als ongunstig, in het najaar van 2016 was dit gedaald tot 6,9%. De meest positieve inschatting sinds de start van de tijdreeks.

percentage ondernemingen dat kredietvwde als ongunstig beschouwden

Er is wel een duidelijk verschil in de inschatting van kredietbelemmeringen op basis van de grootte en de sector van de bevraagde ondernemingen.

Zo is de inschatting van de ongunstigheid van de kredietvoorwaarden invers gerelateerd aan de grootte van de onderneming en schatten ondernemingen in de dienstensector (9,1%) de kredietvoorwaarden ongunstiger in dan de ondernemingen in de verwerkende nijverheid (5,2%) en de bouwnijverheid (3,1%).

(Bronnen: NBB, CKO, bewerking departement EWI)

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Jan van Nispen

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
0491 91 04 61

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.