Vlaams budget voor wetenschap- en innovatie historisch hoog: 2,217 miljard euro

Filter items
Innovatie, Wetenschap
Gepubliceerd op
29 juni 2016

De middelen die de Vlaamse overheid voorziet voor wetenschaps- en innovatiebeleid stijgen tot 2,217miljard euro bij begrotingsopmaak 2016. De Vlaamse middelen voor onderzoek en ontwikkeling (O&O) stijgen met ruim 100 miljoen ten opzicht van de defintieve begroting 2015. Het O&O-budget bedraagt bij begrotingsopmaak 2016 1,398 miljard. Dit is een historisch hoogtepunt.

Het wetenschaps- en innovatiebudget per financier

Het Horizontaal Begrotingsprogramma Wetenschaps- en innovatiebeleid (HBPWIB) is het wetenschaps- en innovatiebeleid gefinancierd door de volledige Vlaamse overheid (zie Tabel ). Het HBPWIB kan gecategoriseerd worden volgens drie financiers:

  • gefinancierd vanuit het beleidsdomein EWI
  • gefinancierd vanuit het beleidsdomein OV
  • gefinancierd vanuit de andere beleidsdomeinen van de Vlaamse regering

Het wetenschaps- en innovatiebeleid gefinancierd door EWI (47%) en OV (46%) vormen de hoofdmoot. Vooral voor het O&O beleid is het beleidsdomein EWI de belangrijkste financier (71%). Het beleidsdomein OV financiert 23% van het O&O beleid en de andere beleidsdomeinen slechts 7%.

Tabel Het Horizontaal Begrotingsprogramma Wetenschaps- en innovatiebeleid (HBPWIB) volgens financier (miljoen euro)

Evolutie van het Horizontaal Begrotingsprogramma voor Wetenschaps- en Innovatiebeleid (HBPWIB)

Het vorige hoogtepunt in het budget voor wetenschaps- en innovatie dateert van 2014 .  Er werd in de begroting een opstap ingeschreven van 45 miljoen euro door het competitiviteitspact (waarvan 25 miljoen recurrent en 20 miljoen eenmalig), van 18,9 miljoen voor de integratie van het hoger onderwijs, van 10 miljoen euro voor SOFI I, en van 50 miljoen euro voor SOFI II. In de definitieve begroting 2014 bedraagt het wetenschapsbudget 2.206 miljoen euro waarvan bijna 1.398 miljoen euro voor O&O bedoeld is.

In 2015 werd de stijgende trend doorbroken. Door de economische crisis en de zesde staatshervorming werd de Vlaamse regering verplicht keuzes te maken. De √©√©nmalige investeringen vanuit 2014 werden niet herhaald.  In de definitieve begroting bedraagt het wetenschaps- en innovatiebudget tot 2,183 miljard euro waarvan 1,298 miljard euro voor O&O.

Bij begrotingsopmaak 2016 klimmen de budgetten tot historische hoogte. Het totale budget voor wetenschap en innovatie bedraagt 2,217 miljard euro bij begrotingsopmaak. Het budget voor onderzoek en ontwikkeling neemt toe tot ruim 1,398 miljard euro. De toename is deels te verklaren door investeringen in het Hermesfonds (provisie opstap: 2,05 miljoen en provisie investeringen: 37,301 miljoen) en door de eenmalige investering in imecXpand (30 miljoen euro).

Figuur  Evolutie van het Horizontaal Begrotingsprogramma Wetenschapsbeleid (HBPWB) (miljoen euro)

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Contactgegevens

Stefanie Maris

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
0471 22 14 08