Vlaanderen nadrukkelijk aanwezig in belangrijke Europese programma’s wetenschappelijk onderzoek

Filter items
Innovatie, Wetenschap
Gepubliceerd op
22 september 2015

Internationale context

Internationale samenwerking maakt al jaren inherent deel uit van een Vlaams beleid m.b.t. economie, innovatie en wetenschap. Vlaanderen is immers een regio met een zeer open economie en moet zich strategisch positioneren in samenwerkingsverbanden om haar concurrentievoordeel uit te bouwen in de globaliserende markten.

Voor Vlaamse onderzoekers is het een natuurlijk gegeven dat ze hun onderzoek uitvoeren in een internationale context.  

Europese programma's

Vlaanderen is en blijft dan ook nadrukkelijk aanwezig in de belangrijke Europese programma’s voor wetenschappelijk onderzoek.

In het EUREKA-programma neemt Vlaanderen internationaal gezien een prominente positie in.

Vlaamse partners zijn daarnaast niet onaardig vertegenwoordigd in ERANET door deelname aan meer dan een kwart van alle door de Europese Commissie opgezette projecten.

Met een return in het 7de Kaderprogramma van 2,5% scoort Vlaanderen duidelijk boven de verwachting en is er een stijging ten opzichte van de voorgaande Kaderprogramma’s.

In 7KP heeft de categorie “universiteiten en hogescholen” nog steeds de leidende positie, zowel wat betreft het aantal deelnames als de deelnametoelage. Internationaal vergeleken scoort Vlaanderen zeer goed binnen de top-10 van de sterkst deelnemende landen.

KULeuven is de sterkste Vlaamse, zowel als Belgische, deelnemer, en tevens de enige universiteit die voorkomt in de top-10 binnen 7KP van alle internationale instellingen uit het hoger onderwijs.

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Contactgegevens

Monica Van Langenhove

Staf
Communicatiemedewerker
0474 77 91 13