Europese ministers vergaderen over economische impact van COVID-19: EU-bedrijven moeten meer zelf PPE- en medische uitrusting produceren

Published on 23 March 2020

Ministeriële videoconferentie over COVID-19

Het Kroatisch Voorzitterschap van de Raad van de EU organiseerde last-minute op vrijdag 20 maart in de namiddag een informele high-level videoconferentie over de impact van COVID-19 op de EU-industrie en interne markt.

Oorspronkelijk was voor die dag een informele ministeriële vergadering ingepland in Zagreb voor de Europese ministers van Industrie en Interne markt. Omwille van de moeilijke COVID-19 omstandigheden, moest deze informele COMPET-Raad echter afgelast worden.

Deze ministeriële videoconferentie kwam op een goed moment, aangezien de Commissie de dag ervoor, op 19 maart, een tijdelijke kaderregeling rond staatssteun heeft aangenomen, ter ondersteuning van de economie.

Op 13 maart nam de COM al een mededeling aan rond de verschillende maatregelen van de COM voor een gecoördineerde Europese respons om de economische gevolgen van het Coronavirus tegen te gaan. Die aangekondigde maatregelen vullen de eerder op 10 maart bekendgemaakte economische maatregelen aan m.b.t. onder meer het Corona Reponse Investment Initiative (CRII), staatssteun en flexibiliteit via het EU begrotingskader.

Alle informatie over wat de EU doet is terug te vinden via deze website van de Europese Commissie. Daarnaast kan via een tijdslijn op de website van de Raad opgevolgd worden wat dagelijks op het niveau van de Europese ministers gebeurt rond COVID-19.

Zoveel mogelijk op onszelf doen binnen de EU

De lidstaten en Europese Commissie riepen tijdens de videoconferentie op tot snelle, gecoördineerde acties en beslissingen. Kernprincipes van de EU zoals de interne markt en EU-solidariteit moeten voorop blijven staan. Er was een wijd pleidooi voor het bewaren van de interne markt, en voor het beschermen van het vrije verkeer van goederen.

Verschillende van de nieuwe maatregelen van de Commissie van de afgelopen weken werden verwelkomd (cf. rond staatssteun, rond green corridors/lanes voor vrachtverkeer, rond het Corona Response Investment Initiative, rond exportvereisten voor Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PPE), rond joint procurements, rond de oprichting van een strategische “rescEU”-voorraad inzake PPE...). Verschillende lidstaten informeerden over de maatregelen die zij in eigen land hebben ondernomen.

Uitvoerend Vicevoorzitter Vestager presenteerde in haar inleiding het gisteren aangenomen tijdelijk staatssteunkader. Vestager benadrukte dat de Commissie een specifieke mailbox en telefoonlijn heeft die 7 dagen op 7 beschikbaar is.

Commissaris Breton benadrukte meermaals dat we nu zoveel als mogelijk op onszelf moeten doen binnen de EU (“we need to walk on our own”). Breton maakte zich zorgen over twee ontwikkelingen intern-EU, nl. beperkingen op intra-EU export van PPE-uitrusting (Personal Protective Equipment) en de controles aan de grenzen die zorgen dat vrachtverkeer daar vast komt te staan.

Commissaris Breton riep de lidstaten op om in eigen land een lijst te maken van die bedrijven die zouden kunnen voldoen aan de vereisten die nodig zijn om zelf basis PPE-uitrusting te kunnen gaan produceren en om die lijst zo snel mogelijk met de Commissaris te delen.

Vlaanderen heeft ondertussen een oproep gelanceerd aan bedrijven (zie tweet hieronder en link hier)

Dringend gezocht: Kan jouw bedrijf persoonlijke beschermingsmiddelen (#PBM) en/of medische apparatuur produceren, of een productielijn opstarten? We willen op Europees niveau een overzicht krijgen. Meld snel jouw bedrijf aan https://t.co/RVNtNXeoq0 #CoronaVirus #mondmasker pic.twitter.com/2u3cEhZGNd

— Innoveren & Ondernemen (@VLAIO_be) March 26, 2020

Wat de PPE-noden betreft, wil de Commissaris ook snel geaggregeerde informatie, die de Commissie op regelmatige basis (wekelijks) wenst te verzamelen om de behoeften op te lijsten en concrete cijfers aan de bedrijven te kunnen geven over de exacte hoeveelheid die nodig is.

>> Zie ook de website van het Kroatisch Voorzitterschap

>> Lees ook: overig EU-nieuws deze week

(function () { var e = document.createElement('script'); e.type = 'text/javascript'; e.async = true; e.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https' : 'http') + '://btn.createsend1.com/js/sb.min.js?v=3'; e.className = 'createsend-script'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(e, s); })();
Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie

This may interest you

27 September 2023

Flanders Looks ahead to the Tenth European Framework Programme for Research and Innovation

Although Horizon Europe (= the ninth European Framework Programme for Research and Innovation) is only halfway through, preparations for its successor have already begun. Therefore, in Flanders, the Working Group 12 of the Flemish Stakeholder Platform for European Programmes (VEP), has drafted a reflection paper on the future FP10. A similar exercise was done in the past for the current Horizon Europe programme.
07 March 2021

Explore Flanders Blue Research and Innovation system

A new publication 'Gearing up our blue knowledge - Tackling ocean challenges in the UN Decade of Ocean Science' invites you to explore the Flanders Blue Research and Innovation system.
06 May 2020

Large scale research infrastructure in Flanders - Flemish participation in international research infrastructures 2020

The department Economy, Science and Innovation and the Research Foundation Flanders have joined forces to prepare this overview of large-scale and international research infrastructures in which they have invested over the last 10 years. A collection of which we can justifiably be proud of.

EN - Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.