Europese Raad bereikt akkoord over meerjarenbegroting en herstelfonds

Published on 21 July 2020

Na vier dagen en vier nachten onderhandelen hebben de Europese staatshoofden en regeringsleiders dinsdagochtend een akkoord bereikt over de volgende meerjarenbegroting tot 2027 en een coronaherstelfonds, samen goed voor zowat 1.800 miljard euro.

Op tafel lag enerzijds de Europese meerjarenbegroting voor de periode 2021-2027, goed voor een bedrag van 1.074 miljard euro.

Daarnaast stelde de Europese Commissie om de coronacrisis het hoofd te bieden een relancefonds van 750 miljard euro voor om de zwaar getroffen Europese economieën over de crisis heen te helpen.

Relancefonds

De Europese leiders klopten voor het relancefonds uiteindelijk af op een evenwicht van 390 miljard euro aan subsidies, tegenover 360 miljard euro aan leningen. Aan het totaalbedrag van 750 miljard euro raakte de Raadsvoorzitter niet.

De Raad krijgt ook niet de absolute controle over de hervormingsplannen van de lidstaten, al is er wel een soort noodprocedure voorzien: de lidstaten zullen hun relanceplannen moeten voorleggen aan de Europese Commissie, waarna die beslist of de plannen wel voldoen aan de Europese doelstellingen, zoals de klimaatneutraliteit tegen 2050.

Maar als een of meerdere andere EU-landen het niet eens zijn met een positieve evaluatie van de Commissie, dan kunnen ze de voorzitter van de Europese Raad vragen om het item op de agenda van de volgende Europese Raad te zetten, waarna die de beslissing naar zich toetrekt. Dat proces moet binnen de drie maanden zijn afgerond.

Meerjarenbegroting

Om alles betaalbaar te houden moest hier en daar wel geknipt worden in een aantal programma's in de meerjarenbegroting.

Zo gaat het budget voor gezondheid en innovatie iets naar beneden in vergelijking met het initiële voorstel van Europees Raadsvoorzitter Michel, en wordt ook geknipt in landbouwfondsen en cohesiebeleid, al krijgen veel lidstaten wel compensaties in de een of andere vorm.

Bovendien gaat de Europese Unie eigen middelen innen in de vorm van een taks op niet-recycleerbaar plastic vanaf 2021 en een digitaks, die twee jaar later moet ingaan.

De EU werkt ook verder aan een financiële transactietaks, zo is afgesproken.

>> Lees meer: Conclusies van de Europese Raad, 17‑21 juli 2020

Meer informatie: https://t.co/EgRzzuGDYm

— Hilde Crevits (@crevits) July 21, 2020

Voor onderzoek en innovatie bracht de onderhandeling niet de verhoopte stijging van het budget. Ik heb er wel vertrouwen in dat onze topwetenschappers en -onderzoekers heel wat middelen naar Vlaanderen zullen halen door hun deelname aan Europese projectoproepen. (2/2)

— Hilde Crevits (@crevits) July 21, 2020

LIVE NOW: #EUCO press conference https://t.co/V5xToUKRln

— Charles Michel (@eucopresident) July 21, 2020
Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie

This may interest you

27 September 2023

Flanders Looks ahead to the Tenth European Framework Programme for Research and Innovation

Although Horizon Europe (= the ninth European Framework Programme for Research and Innovation) is only halfway through, preparations for its successor have already begun. Therefore, in Flanders, the Working Group 12 of the Flemish Stakeholder Platform for European Programmes (VEP), has drafted a reflection paper on the future FP10. A similar exercise was done in the past for the current Horizon Europe programme.
07 March 2021

Explore Flanders Blue Research and Innovation system

A new publication 'Gearing up our blue knowledge - Tackling ocean challenges in the UN Decade of Ocean Science' invites you to explore the Flanders Blue Research and Innovation system.
06 May 2020

Large scale research infrastructure in Flanders - Flemish participation in international research infrastructures 2020

The department Economy, Science and Innovation and the Research Foundation Flanders have joined forces to prepare this overview of large-scale and international research infrastructures in which they have invested over the last 10 years. A collection of which we can justifiably be proud of.

EN - Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.