Burgerpanel debatteert over klimaatverandering en maatschappelijke transformaties

Published on 24 August 2020

Klimaatverandering

Afgelopen zaterdag debatteerden 50 burgers online hoe Europa moet omgaan met klimaatverandering en maatschappelijke transformaties. De inbreng van deze online burgerraadpleging wordt nu verzameld en overhandigd aan de Europese Commissie en de Mission Board van de missie 'Adaptation to climate change including societal transformation'.

In het kader van de voorbereiding van het volgende onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Commissie, Horizon Europe, werden 5 missies gedefinieerd waarvan “Adaptation  to climate change including societal transformation” er één van is.

Het doel van deze missie is drieledig:

  1. Een Europa dat beter voorbereid is op klimaatveranderingen
  2. Een veerkrachtig Europa dat in staat is om er weer bovenop te komen en vooruitgang te boeken, wat klimaatgerelateerde uitdagingen betreft
  3. Een Europa met een betere, eerlijkere en gezondere leefomgeving

De filosofie bij de missies is dat de Europese burger nauw betrokken moet worden bij zowel het definiëren van de missie als bij de uitvoering en de evaluatie.

Voor de missie rond het klimaat, werden eerder al burgerconsultaties gehouden in Spanje en Slovakije. Afgelopen zaterdag was het de beurt aan België.

Experten

Verschillende experten, Jean-Pascal Van Ypersele, Olivier De Schutter en Eline Vanuytrecht, gaven hun expertise en inzichten mee, waarna de burgers de gelegenheid kregen om hun ideeën te geven op de volgende vragen:

  • Welke vragen moeten absoluut nog beantwoord worden wat de impact van klimaatveranderingen betreft gerelateerd aan de aanpak van de missie?
  • Wat dient er aangepast te worden aan de visie van de missie? Welke elementen ontbreken?
  • Welke maatschappelijke transformaties zijn er gekend? Wat is er nodig om maatschappelijke transformaties te vergemakkelijken in een regio?

Bijdrage burgers

Er werd bijzonder veel input geleverd. Enkele voorbeelden:

  • Er is een absolute nood aan doorstroming én vertaling van beleidslijnen, zowel op gebied van inhoud als budgettair: van Europa naar lidstaten, naar regio’s naar lokaal niveau.   
  • Er dient ingezet te worden op kleinschaligheid, lokale projecten die gedragen worden door burgers, en niet alleen op grote projecten.
  • Er moet focus gelegd worden op heel de projectketen: onderzoek, implementatie, evaluatie en bestendiging – in plaats van éénmalige projecten met een eindpunt.
  • Voor de landbouwsector: er kan maximaal ingezet worden op het opvangen en hergebruiken van CO², productie omschakelen van dierlijke naar meer plantaardige producten,…
  • Er moet ingezet worden op flexibelere/aanpassing van wetgeving waardoor het delen van grondstoffen gemakkelijker kan: wateroverschotten doorgeven daar waar er te kort is, overproductie van groene stroom laten doorstromen daar waar er nood aan is,…etc.
  • Inzetten op ontharding en vergroening van steden (en dit gekoppeld aan een aanpassing van de plannen ruimtelijke ordening), investeren in een goed Europees treinnetwerk ter vervanging van het vluchtverkeer.
  • Er is nood aan een mentaliteitsverandering van de maatschappij op gebied van voedsel: focus op lokale en seizoenale voeding in plaats van het normaal te vinden dat 12 maanden per jaar alle producten voorradig zijn.

Europese Commissie

De inbreng van deze online burgerraadpleging zal worden verzameld en overhandigd aan de Europese Commissie en de Mission Board van deze misse.

De online burgerraadpleging rond de klimaatmissie werd gerealiseerd in samenwerking met de Europese Commissie, de Fédération Wallonie-Bruxelles, Belspo, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Departement EWI.

Geef jouw mening

>> Wil jij je mening nog geven? Dat kan via getinvolvedinmissions.eu

>> Klik hier voor meer info over de EU-Missies 

Ils De Bal
Projectleider
Afdeling Onderzoek

This may interest you

27 September 2023

Flanders Looks ahead to the Tenth European Framework Programme for Research and Innovation

Although Horizon Europe (= the ninth European Framework Programme for Research and Innovation) is only halfway through, preparations for its successor have already begun. Therefore, in Flanders, the Working Group 12 of the Flemish Stakeholder Platform for European Programmes (VEP), has drafted a reflection paper on the future FP10. A similar exercise was done in the past for the current Horizon Europe programme.
07 March 2021

Explore Flanders Blue Research and Innovation system

A new publication 'Gearing up our blue knowledge - Tackling ocean challenges in the UN Decade of Ocean Science' invites you to explore the Flanders Blue Research and Innovation system.
06 May 2020

Large scale research infrastructure in Flanders - Flemish participation in international research infrastructures 2020

The department Economy, Science and Innovation and the Research Foundation Flanders have joined forces to prepare this overview of large-scale and international research infrastructures in which they have invested over the last 10 years. A collection of which we can justifiably be proud of.

EN - Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.