646 aanvragen voor achtergestelde leningen

Published on 01 September 2020

Ondernemers hebben al 646 aanvragen voor achtergestelde leningen ingediend voor een totaalbedrag van bijna 311 miljoen euro. Dat laat Vlaams minister van Economie Hilde Crevits weten. Bijna 2 op de 3 aanvragen zijn door kmo’s en zelfstandigen, het totaalbedrag van de aanvragen van de start- en scale-ups ligt met 162,4 miljoen euro wel hoger dan dat voor kmo’s en zelfstandigen met 148,3 miljoen euro. “De achtergestelde lening is heel populair” aldus minister Crevits, “maar het is belangrijk dat de ondernemers worden bijgestaan bij de voorbereiding van de aanvraag om ervoor te zorgen dat de dossiers goed en volledig zijn.”

Sinds 5 mei kunnen ondernemers een achtergestelde lening aanvragen aan de Vlaamse overheid. Dat is een lening om bedrijven die door de coronacrisis in financiële problemen komen te ondersteunen. De lening is gericht op start- en scale-ups, en kmo’s en zelfstandigen, het bedrag kan variëren tussen 25.000 euro en 4,3 miljoen euro en loopt 3 jaar. De voorwaarden zijn verschillende naargelang het type bedrijf.

Ondertussen hebben 646 ondernemers een aanvraag voor een achtergestelde lening ingediend. In totaal gaat het om 310,7 miljoen euro. Een kwart van de aanvragen is niet ontvankelijk omdat de onderneming in moeilijkheden zat voor de coronacrisis of geen kmo is. 4 op de 10 dossiers zijn nog in behandeling omdat ze onvolledig zijn. 1 op de 5 aanvragen of 134 dossiers zijn goedgekeurd. Bijna 1 op de 10 of 56 aanvragen zijn geweigerd. 43 aanvragen werden afgesloten zonder gevolg. Minister Crevits roept de financiële instellingen op om hun klanten bij te staan bij de voorbereiding van de aanvragen. Zo kan vermeden worden dat het dossier onontvankelijk is en alle dossiers ook de noodzakelijke informatie bevatten.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Met de achtergestelde lening op een termijn van 3 jaar en verlaagde rentevoet bieden we stevige ondersteuning voor onze start- en scale-ups, kmo’s en zelfstandigen in deze crisis. Met deze lening krijgen ze een financiële buffer op middellange termijn. De lening is ook populair bij veel ondernemers. Ik roep de banken op om samen met de ondernemers de aanvragen voor te bereiden. Het is belangrijk dat een dossier goed en volledig is.”

This may interest you

27 September 2023

Flanders Looks ahead to the Tenth European Framework Programme for Research and Innovation

Although Horizon Europe (= the ninth European Framework Programme for Research and Innovation) is only halfway through, preparations for its successor have already begun. Therefore, in Flanders, the Working Group 12 of the Flemish Stakeholder Platform for European Programmes (VEP), has drafted a reflection paper on the future FP10. A similar exercise was done in the past for the current Horizon Europe programme.
07 March 2021

Explore Flanders Blue Research and Innovation system

A new publication 'Gearing up our blue knowledge - Tackling ocean challenges in the UN Decade of Ocean Science' invites you to explore the Flanders Blue Research and Innovation system.
06 May 2020

Large scale research infrastructure in Flanders - Flemish participation in international research infrastructures 2020

The department Economy, Science and Innovation and the Research Foundation Flanders have joined forces to prepare this overview of large-scale and international research infrastructures in which they have invested over the last 10 years. A collection of which we can justifiably be proud of.

EN - Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.