Fact finding mission van de Europese Commissie

Werkbezoek

Elke winter legt de Europese Commissie (EC) een werkbezoek af aan elke EU-lidstaat, een fact finding mission (FFM) of technical visit. Eerst kwamen hier algemene en economisch-gerichte thema’s aan bod, vooral op geaggregeerd niveau. Later verschoof het accent naar omvangrijke en diepgaande onderzoeken aan de hand van specifieke vragen vanwege EU-directoraten-generaal. Deze FFM heeft in de afgelopen jaren dan ook aan belang gewonnen.
 

Doel

In de praktijk gebruikt de EC de fact finding mission om

  • na te gaan of (en via welke maatregelen) de betrokken lidstaat de doelstellingen van de EU2020-strategie wil halen (rond werkgelegenheid, O&O, klimaat en energie, onderwijs, armoede en sociale uitsluiting);
  • de begrotingsdoelstellingen na te leven (stabiliteitspact);
  • gevolg te geven aan de landenspecifieke aanbevelingen om de nodige economische hervormingen door te voeren en
  • het concurrentievermogen en ondernemingsklimaat in het algemeen te verbeteren.

Dit laatste punt krijgt al enkele jaren een zeer brede invulling. 
 

Andere beleidsdomeinen

De EC stelt vragen over thema’s die het beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) zelf beheert, zoals ondernemerschap, industriebeleid, O&O, innovatie, investeringsklimaat, toegang tot financiering, kmo-beleid en vergunningenbeleid. Hiernaast formuleert de EC ook vragen over andere beleidsdomeinen. Zo gaat het bijvoorbeeld over de uitvoer en handelsbalans, de administratieve vereenvoudiging, overheidsinvesteringen, milieu, energie, werkgelegenheid, onderwijs en opleidingen, e-government, mobiliteit, de gevolgen van de staatshervorming en de taxshift. 

De fact finding mission is dus uitgegroeid tot de meest diepgaande beleidsinteractie op ambtelijk niveau tussen de EC en de lidstaten. Dit betekent een hogere werklast voor de Vlaamse beleidsdomeinen, zeker voor het departement EWI in de rol van Vlaamse coördinator.
 

De FFM en EWI

Het departement EWI trad eind januari 2015 op als gastoverheid te Brussel voor de delegaties van de Europese Commissie en de vier Belgische overheden. EWI nam het initiatief om voor het eerst een verslag van de FFM in België op te stellen, dat in het Engels werd vertaald en aan de EC bezorgd. 
 

Hoe gaan we nu voort?

De EC gebruikt en verwerkt de informatie om profielen over het beleid van de lidstaat op te stellen en uit te diepen. Dit krijgt zijn uitwerking in allerlei rapporten, presentaties en landspecifieke aanbevelingen, in het kader van het Europees Semester (het jaarlijks EU-stappenplan dat het economisch beleid van de EU-lidstaten opvolgt.)

De informatie die ons land overmaakte is verwerkt voor:

a)    het aftoetsen van de gegevens die ons land opgaf in het Nationaal Hervormingsprogramma EU2020, alsook voor de inhoud van allerlei domein-specifieke rapporten (bv. R&I Country Report, Innovatie-Unie rapport, rapport over het concurrentievermogen, landfiche over het investeringsklimaat…);
b)    voorafnames op door België aan te leveren rapporten (bv. de SBA fact sheet);
c)    het “Staff Working Document”, of het “Country Report Belgium”, van 18.03.2015, alsook de diepgaande analyse (of “In-dept Review”) van 27.02.15;
d)    thematische fiches per beleidsthema rond concurrentievermogen waarin de Europese Commissie de lidstaten hun situatie schetst en telkens onderling vergelijkt.