EU-ministers blikken vooruit op toekomstig industrieel beleid

Published on 07 March 2024

Vandaag kwam de Raad van Ministers voor Concurrentievermogen bijeen rond interne markt en industriethema’s. De Europese ministers legden hierbij geregeld een link naar de ontwerp-Raadsconclusies rond Europees industriebeleid, die onder Belgisch Voorzitterschap besproken zullen worden met de Europese lidstaten.

De Vlaamse minister van Economie tekende ook present in de Belgische delegatie en nam het Voorzitterschap van de Raad Concurrentievermogen op voor wat betreft de agendapunten rond industriebeleid.

Toekomst van het Europees industriebeleid

Tijdens de lunch, hielden de ministers een debat over welke strategische sectoren hoog op de politieke agenda zouden moeten staan in de volgende wetgevende cyclus. Dit met het oog op de Raadsconclusies rond Europees industriebeleid die het Belgisch Voorzitterschap wil aannemen.

De lidstaten vragen aandacht voor strategische sectoren, waar de EU sterk staat, denk hierbij aan: biotechnologie, hernieuwbare energie, automobielsector, circulaire economie, etc. 

Europese Maritieme Strategie

Duitsland en Nederland, met steun van de Spaanse, Deense, Finse, Portugese en Italiaanse delegaties, drongen er gezamenlijk op aan om de Strategie voor de Europese Maritieme Sector te updaten. De huidige strategie (LeaderSHIP 2020) werd aangenomen na een scheepsbouwcrisis in 2013, maar werd sindsdien niet meer gewijzigd. Deze lidstaten dringen er nu op aan om een nieuwe Maritieme Strategie te publiceren, en om de noden van de maritieme sector op te nemen in de toekomstige Raadsconclusies over het Europese industriebeleid.

Staatssteun en concurrentievermogen op de lange termijn

Zweden, met steun van acht andere lidstaten, zond een brief naar de Commissie betreffende het staatssteunbeleid. Ze zijn van mening dat dit beleid strenger moet, om het gelijke speelveld te garanderen. Het beleid moet ook een langetermijnvisie hanteren, in plaats van de huidige reactieve en korte termijn aanpak. Ze vragen echter beducht te blijven voor oneerlijke concurrentie uit derde landen.

Medicijntekorten

De Franse delegatie, met steun van Roemenië en Malta, agendeerde een punt om te reflecteren over het tekort aan medicijnen in Europa. Dit tekort noopt tot een gezamenlijke aanpak en een ambitieuze Europese strategie. Deze lidstaten vragen dan ook om de specifieke behoeften inzake kritieke medicijnen, op te nemen in de Raadsconclusies over het Europese industriebeleid.

Internemarktdossiers

De ministers werden geïnformeerd over het Annual Report 2024 on the Single Market and Competitiveness. Dit jaarlijkse rapport werd op 14 februari gepubliceerd door de Commissie, en poogt om een vinger aan de pols te leggen van de eengemaakte markt. De discussie van de ministers, vormt ook een aanloop naar 18 april, wanneer Enrico Letta zijn rapport over de toekomst van de interne markt zal voorstellen in het kader van de dan voorziene Bijzondere Europese Raad op 18 en 19 april.

De ministers hielden ook een gedachtewisseling over de vooruitgang betreffende het voorstel voor de Late Payments Regulation, dat gepubliceerd werd in september 2023 in het kader van het SME relief package.

Ze werden ook geïnformeerd over heel wat lopende dossiers. Zo kregen ze een update over:

  • Forced Labour Ban Directive
  • Corporate Sustainability Due Diligence Directive
  • Internal Market Emergency and Resilience Act (SMEI)

Varia

De ministers kregen ten slotte ook informatie betreffende de conclusies over een Europees Toerisme programma voor 2030.

Flanders Future-Proof

Het Europees voorzitterschap biedt Vlaanderen een unieke kans om haar rijke onderzoeks- en innovatie eco-systeem in de kijker te zetten binnen Europa.

Bij het Departement EWI lieten we die kans niet liggen en hebben we enkele van onze collega’s bereid gevonden voor de camera plaats te laten nemen om die rijkdom toe te lichten en te verbeelden onder de noemer ‘Flanders Future-Proof'

De zes video's van Flanders Future-proof op een rijtje
Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie
Amber De Wilde
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren
Jan Emiel Cordeels
Beleidsmedewerker
Afdeling Strategie en Coördinatie

This may interest you

27 September 2023

Flanders Looks ahead to the Tenth European Framework Programme for Research and Innovation

Although Horizon Europe (= the ninth European Framework Programme for Research and Innovation) is only halfway through, preparations for its successor have already begun. Therefore, in Flanders, the Working Group 12 of the Flemish Stakeholder Platform for European Programmes (VEP), has drafted a reflection paper on the future FP10. A similar exercise was done in the past for the current Horizon Europe programme.
07 March 2021

Explore Flanders Blue Research and Innovation system

A new publication 'Gearing up our blue knowledge - Tackling ocean challenges in the UN Decade of Ocean Science' invites you to explore the Flanders Blue Research and Innovation system.
06 May 2020

Large scale research infrastructure in Flanders - Flemish participation in international research infrastructures 2020

The department Economy, Science and Innovation and the Research Foundation Flanders have joined forces to prepare this overview of large-scale and international research infrastructures in which they have invested over the last 10 years. A collection of which we can justifiably be proud of.

EN - Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.