Hoe kunnen we de samenwerking tussen landbouwers en biogebaseerde industrie versterken?

Filter items
Evenement
donderdag 20 februari 2020 - 09:30 tot 17:00

Innovatie in de bio-economie vereist ook nieuwe waardeketens waar landbouw en industrie hun plaats in vinden. Departement EWI organiseert op 20 februari een Europese studiedag om de optimale innovaties en beleidsinstrumenten te bespreken die een duurzame samenwerking tussen landbouw en industrie stimuleren. Noteer alvast deze datum in je agenda. Inschrijffmogelijkheid volgt binnenkort via deze website en de EWI-nieuwsbrief.

 

Vlaanderen zet sterk in op innovatie om een nieuwe industrie op te bouwen op basis van natuurlijke materialen, zoals voor bioplastics, hernieuwbare energie, of alternatieve eiwitten. Het is het uitdrukkelijk doel om deze biogebaseerde economie op te zetten in Vlaanderen. Dit vereist nieuwe waardeketens waarin landbouwers en chemische industrie hun plaats moeten vinden. De duurzame samenwerking tussen biogebaseerde industrie en landbouw is een grote uitdaging die vele Europese regio’s proberen op te lossen.

Sinds 2018 is Departement EWI uitvoerend partner in het Europees project Power4Bio, en steunt andere Europese regio’s bij het opstellen van hun bio-economie strategie. Power4Bio verzamelt vertegenwoordigers van een tiental Europese regio’s in Brussel, samen met onderzoekers en beleidsmakers van regionaal, nationaal en Europees niveau.

Op donderdag 20/02/2020 brengen we op een Europese workshop beleidsmakers samen met internationale netwerken en industrie-vertegenwoordigers. De studiedag bekijkt de laatste innovaties in Vlaanderen voor de bio-economie. Aan de hand van beleidsinstrumenten voor industrie-, landbouw- en innovatiebeleid bekijken we daarna hoe de instrumenten ingezet kunnen worden om een betere samenwerking tussen landbouwers en biogebaseerde industrie te stimuleren.

De studiedag heeft plaats in de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten in Brussel.

Registratie en het gedetailleerd programma worden gecommuniceerd in januari via deze website en de EWI-nieuwsbrief.

Markeer alvast in uw agenda :

Donderdag 20/02/2020, tussen 9h30 en 17h00  : European workshop on the Inclusion of Primary Production in Biobased value chains (KVAB Brussels)

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Contactgegevens

Dries Maes

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
02 553 07 21

Meer nieuws

 • Elke euro Vlaamse steun voor Imec brengt 8 euro op

  Elke euro Vlaamse steun voor Imec brengt 8 euro op

  20 januari 2020

  Voor elke euro die de Vlaamse overheid investeert in Imec realiseert het technologisch onderzoekscentrum in Leuven een toegevoegde waarde van 8 euro. Dat blijkt uit een nieuwe studie, die vrijdag bekendgemaakt werd naar aanleiding van het bezoek van Vlaams minister van Economie, Innovatie en Werk Hilde Crevits (CD&V). De minister bezocht er o.a. de imec School waar sinds september vorig jaar technische talenten zonder diploma worden opgeleid.

 • Record aantal winwinleningen: vrienden en familie leenden in 2019 bijna 63 miljoen euro aan kmo’s

  Record aantal winwinleningen: vrienden en familie leenden in 2019 bijna 63 miljoen euro aan kmo’s

  18 januari 2020

  Nooit eerder werden zoveel kmo’s door familie, vrienden en bekenden geholpen aan kapitaal als het afgelopen jaar. In totaal werd maar liefst 62,5 miljoen euro geleend aan kmo’s via 2.630 projecten. Het gemiddelde bedrag per lening ligt iets hoger dan de drie jaar voordien. In 2019 werd gemiddeld 23.771 euro geleend. In totaal zijn er vandaag ruim 19.000 winwinleningen geregistreerd voor een totaalbedrag van bijna een half miljard euro.

 • Emissiehandelssysteem (ETS): Europese openbare raadpleging over ontwerp-ETS-richtsnoeren

  Emissiehandelssysteem (ETS): Europese openbare raadpleging over ontwerp-ETS-richtsnoeren

  17 januari 2020

  In het kader van de Europese Green Deal vraagt de Europese Commissie aan burgers en belanghebbenden om via een openbare raadpleging hun standpunten kenbaar te maken over het voorstel van de Commissie en de mogelijke gevolgen ervan voor het koolstofweglekrisico (carbon leakage), de doeltreffendheid van het ETS-systeem en de mogelijke verstoringen van de mededinging.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 3

  Schriftelijke vragen deze week | week 3

  17 januari 2020

  O.a. Onderzoek en ontwikkeling (O&O) - prognoses inzake de realisatie van de 1%-norm, stand van zaken e-loket voor ondernemers, beleidsdomeinmatige toepassingen gamification en economische return F35 gevechtsvliegtuigen.

 • Vlaamse reflectienota vernieuwde Europese onderzoeksruimte

  Vlaamse reflectienota 'vernieuwde Europese onderzoeksruimte'

  13 januari 2020

  Samen met alle belanghebbenden heeft het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) een Vlaamse reflectienota uitgewerkt over de vernieuwde Europese onderzoeksruimte.