Microben in voeding, transport en gezondheid, van café tot ziekenhuis

Filter items
Evenement
dinsdag 24 september 2019 - 11:30 tot 13:30

Van café tot ziekenhuis

Met “w[eet]enschap, middagsessies om op te eten” brengen we maandelijks het onderzoek van één van onze vier strategische onderzoekscentra (Flanders Make, imec, VIB en Vito) naar de Vlaamse overheid.

Deze keer neemt VIB je mee op ontdekkingstocht in de wondere wereld van de micro-organismen. Drie onderzoekers aan het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie laten je kennis maken met drie concrete situaties waar microben een grote impact hebben op ons dagelijks leven.

Ze starten in het café, waar we genieten van een goed glas. De gist Saccharomyces cerevisiae is een ééncellige schimmel die niets liever doet dan suiker om te zetten in ethanol en afhankelijk van de oorsprong van de suiker krijg je dan wijn, bier, whiskey,…. In het VIB-KU Leuven Center voor Microbiologie wordt onderzoek gedaan naar gist en hoe deze ons bier nog lekkerder kan maken, waarvoor ze ook samenwerken met AB InBev en nog vele andere brouwerijen. Steeds vaker wordt deze gist ook gebruikt om op grote schaal ethanol te produceren als biobrandstof voor transport. Dit is veel beter voor het klimaat dan het verbranden van petroleumbrandstoffen omdat dit geen vrijzetting van koolstofdioxide geeft. Nog beter is het gebruik van afvalstromen met lignocellulose, zoals stro, oud papier en karton, die nu gestort of verbrand worden. Deze afvalbiomassa kan met genetisch gemodificeerde gist ook omgezet worden in ethanol of andere biobrandstoffen, en ook in biochemicaliën die bv. voor de productie van bioplastiek kunnen gebruikt worden. (Spreker: Arne Claes)

Een andere gist die men onderzoekt in het VIB Center, brengt ons van het café naar het ziekenhuis. Candida schimmels veroorzaken vaak infecties bij de mens en zijn over het algemeen moeilijk te bestrijden. Hoe langer hoe meer worden schimmels resistent tegen de geneesmiddelen die we hebben. Ons doel is om op zoek te gaan naar de zwakke plek van deze microben en zo nieuwe geneesmiddelen ter beschikking te stellen van de patiënt. Naast klassieke strategiëen onderzoeken we hiertoe ook vernieuwende methoden, zoals het gebruik van probiotica. (Spreker: Liesbeth Demuyser)

Naast schimmels worden infecties ook veroorzaakt door bacteriën. Doorgaans worden er hiervoor antibiotica voorgeschreven, maar met de opkomst van resistente bacteriën wordt de behandeling steeds moeilijker. Slapende bacteriën spelen hierbij een belangrijke rol, ze zijn namelijk zo diep in slaap dat ze immuun zijn tegen antibiotica. Als de behandelingskuur wordt stopgezet, ontwaken de bacteriën en starten ze een nieuwe infectie. In het labo werken we aan verschillende methoden om de slapende bacteriën wakker te maken zodat ze terug gevoelig worden aan antibiotica.(Spreker: Pauline Herpels).

De VIB-wetenschappers Liesbeth Demuyser, Pauline Herpels en Arne Claes vertellen je tijdens de w[eet]enschap middagsessie van 24 september alles wat je moet weten over microben en hun eigen onderzoek.

 

Bekijk hier de presentatie

PDF icon W[eet]enschap - Microben in voeding, transport en gezondheid / Van café tot ziekenhuis

>> Bekijk hier de vorige W[eet]enschappen

 

Praktisch

Datum: dinsdag 24 september, 12u30 – 13u20

Locatie: Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 80, Brussel

Bereikbaarheid: Het Herman Teirlinckgebouw is bereikbaar met het openbaar vervoer en er is een pendeldienst tussen het Herman Teirlinckgebouw en het station Brussel-Noord. Kijk hier voor de aanbevolen route

De middagsessies zijn vrij toegankelijk, maar inschrijven via het inschrijformulier onderaan de pagina wordt aanbevolen.

(Andere middagsessies voor dit najaar verneem je het eerst via onze EWI-nieuwsbrief. Abonneren op onze nieuwsbrief doe je door op onderstaande blauwe knop te klikken en je e-mailadres in te vullen.)

 

 

Programma

11u30: Vrije toegang - Lunch aangeboden

12u30: Verwelkoming

12u35: Lezing door VIB-wetenschappers Arne Claes, Liesbeth Demuyser en Pauline Herpels + mogelijkheid tot interactie

13u20: Einde

 

Inschrijven

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Contactgegevens

Emmelie Tindemans

Staf
Communicatieverantwoordelijke
02 553 59 88

Meer nieuws

  • Neem deel aan het eerste burgeroverleg voor klimaatmissie

    10 juli 2020

    De Europese Commissie heeft onlangs in het kader van het toekomstig onderzoeks- en innovatiebeleid ambitieuze doelen gesteld die vertaald worden in “missies”. Klimaatverandering is er zo één van. In elke Europees land worden de komende jaren burgers betrokken bij de klimaatmissie. En dus ook bij ons. Lees hier hoe jij aan Europa je stem kan laten horen. 

  • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (9 juli 2020)

    9 juli 2020

    Minister Crevits beantwoordde in de EWI-commissie vragen om uitleg over het aantrekken van buitenlandse start-ups en scale-ups naar Vlaanderen, de hinderpremie en eventuele steunmaatregelen voor FNG.

  • Vlaamse steun voor WaterstofNet om waterstofambities waar te maken

    8 juli 2020

    Vlaams minister van Economie, Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits kent een subsidie van 242.000 euro toe aan WaterstofNet vzw. Met hun ervaring en expertise is WaterstofNET ideaal geplaatst om Vlaamse bedrijven te ondersteunen in hun waterstofambities. Waterstof staat hoog op de Vlaamse en Europese politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.

  • COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

    COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

    6 juli 2020

    Alle academische instellingen en onderzoeksinstellingen hebben noodgedwongen de normale onderzoeksactiviteiten afgebouwd en tot een minimum herleid of gestopt. Enkel het onderzoek op COVID-19 gerelateerde onderwerpen gaat door. Een aantal onderzoeksprojecten werden geheroriënteerd op COVID-19 onderzoek. Ook de industrie zet zich in om oplossingen te ontwikkelen voor verschillende aspecten gelieerd aan COVID-19. Het onderzoek is breed aangepakt en het omvat epidemiologie, diagnose, behandeling en maatschappelijke impact. Een overzicht.

  • Vlaanderen stevig op koers naar 3% O&O-intensiteit

    Vlaanderen stevig op koers naar 3% O&O-intensiteit

    6 juli 2020

    Om Vlaanderen uit te bouwen als een sterke en competitieve regio in Europa heeft Vlaanderen zich geëngageerd om de Europese doelstelling na te streven om tegen 2020 3% van haar BBPR te besteden aan onderzoek en ontwikkeling (O&O). In de 3% light nota van 2020 berekent ECOOM, het Vlaamse Expertisecentrum voor O&O,  dat de uitgaven voor O&O als percentage van het BBPR de afgelopen tien jaar elk jaar toegenomen zijn, tot 2,92% in 2018.