Microben in voeding, transport en gezondheid, van café tot ziekenhuis

Van café tot ziekenhuis

Met “w[eet]enschap, middagsessies om op te eten” brengen we maandelijks het onderzoek van één van onze vier strategische onderzoekscentra (Flanders Make, imec, VIB en Vito) naar de Vlaamse overheid.

Deze keer neemt VIB je mee op ontdekkingstocht in de wondere wereld van de micro-organismen. Drie onderzoekers aan het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie laten je kennis maken met drie concrete situaties waar microben een grote impact hebben op ons dagelijks leven.

Ze starten in het café, waar we genieten van een goed glas. De gist Saccharomyces cerevisiae is een ééncellige schimmel die niets liever doet dan suiker om te zetten in ethanol en afhankelijk van de oorsprong van de suiker krijg je dan wijn, bier, whiskey,…. In het VIB-KU Leuven Center voor Microbiologie wordt onderzoek gedaan naar gist en hoe deze ons bier nog lekkerder kan maken, waarvoor ze ook samenwerken met AB InBev en nog vele andere brouwerijen. Steeds vaker wordt deze gist ook gebruikt om op grote schaal ethanol te produceren als biobrandstof voor transport. Dit is veel beter voor het klimaat dan het verbranden van petroleumbrandstoffen omdat dit geen vrijzetting van koolstofdioxide geeft. Nog beter is het gebruik van afvalstromen met lignocellulose, zoals stro, oud papier en karton, die nu gestort of verbrand worden. Deze afvalbiomassa kan met genetisch gemodificeerde gist ook omgezet worden in ethanol of andere biobrandstoffen, en ook in biochemicaliën die bv. voor de productie van bioplastiek kunnen gebruikt worden. (Spreker: Arne Claes)

Een andere gist die men onderzoekt in het VIB Center, brengt ons van het café naar het ziekenhuis. Candida schimmels veroorzaken vaak infecties bij de mens en zijn over het algemeen moeilijk te bestrijden. Hoe langer hoe meer worden schimmels resistent tegen de geneesmiddelen die we hebben. Ons doel is om op zoek te gaan naar de zwakke plek van deze microben en zo nieuwe geneesmiddelen ter beschikking te stellen van de patiënt. Naast klassieke strategiëen onderzoeken we hiertoe ook vernieuwende methoden, zoals het gebruik van probiotica. (Spreker: Liesbeth Demuyser)

Naast schimmels worden infecties ook veroorzaakt door bacteriën. Doorgaans worden er hiervoor antibiotica voorgeschreven, maar met de opkomst van resistente bacteriën wordt de behandeling steeds moeilijker. Slapende bacteriën spelen hierbij een belangrijke rol, ze zijn namelijk zo diep in slaap dat ze immuun zijn tegen antibiotica. Als de behandelingskuur wordt stopgezet, ontwaken de bacteriën en starten ze een nieuwe infectie. In het labo werken we aan verschillende methoden om de slapende bacteriën wakker te maken zodat ze terug gevoelig worden aan antibiotica.(Spreker: Pauline Herpels).

De VIB-wetenschappers Liesbeth Demuyser, Pauline Herpels en Arne Claes vertellen je tijdens de w[eet]enschap middagsessie van 24 september alles wat je moet weten over microben en hun eigen onderzoek.

 

Bekijk hier de presentatie

PDF iconW[eet]enschap - Microben in voeding, transport en gezondheid / Van café tot ziekenhuis

>> Bekijk hier de vorige W[eet]enschappen

 

Praktisch

Datum: dinsdag 24 september, 12u30 – 13u20

Locatie: Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 80, Brussel

Bereikbaarheid: Het Herman Teirlinckgebouw is bereikbaar met het openbaar vervoer en er is een pendeldienst tussen het Herman Teirlinckgebouw en het station Brussel-Noord. Kijk hier voor de aanbevolen route

De middagsessies zijn vrij toegankelijk, maar inschrijven via het inschrijformulier onderaan de pagina wordt aanbevolen.

(Andere middagsessies voor dit najaar verneem je het eerst via onze EWI-nieuwsbrief. Abonneren op onze nieuwsbrief doe je door op onderstaande blauwe knop te klikken en je e-mailadres in te vullen.)

 

Programma

11u30: Vrije toegang - Lunch aangeboden

12u30: Verwelkoming

12u35: Lezing door VIB-wetenschappers Arne Claes, Liesbeth Demuyser en Pauline Herpels + mogelijkheid tot interactie

13u20: Einde

 

Inschrijven

Emmelie Tindemans
Communicatieverantwoordelijke
Staf
Wanneer?
-
Waar?