Beoordelingskader voor alternatieve brandveiligheidsmaatregelen

Indiener: Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG) en Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA)

De uitdaging

Beoordelingskader voor alternatieve brandveiligheidsmaatregelenEr bestaan reeds heel wat alternatieve technologieën op het vlak van brandveiligheid in gebouwen. Deze alternatieve technologieën kunnen echter niet ingezet worden in bestaande en nieuwe zorggebouwen omdat hun doelmatigheid onvoldoende gekend is. Daarnaast ontbreekt ook een regelgevend kader.

Brandveiligheid is een bijzonder aandachtspunt voor de voorzieningen in de welzijns- en gezondheidszorg: de gebruikers zijn immers vaak personen die onvoldoende zelfredzaam zijn in geval van nood.

Er bestaan reeds heel wat alternatieve technologieën op het vlak van brandveiligheid in gebouwen. Deze alternatieve technologieën kunnen echter niet met maximale efficiëntie ingezet worden in bestaande en nieuwe zorggebouwen omdat hun doelmatigheid bij gecombineerde toepassing onvoldoende gekend is. Daarnaast ontbreekt ook een regelgevend kader.

De meeste alternatieve technologieën kunnen momenteel enkel worden toegepast via een afwijkingsprocedure, wat resulteert in een vertraging van het bouwproces en onvoldoende rechtszekerheid.

De bedoeling van dit project is om via onderzoek te komen tot een uitgewerkt beoordelingskader voor alternatieve brandveiligheidsmaatregelen.

Dit beoordelingskader zal de basis vormen voor integratie van de alternatieve maatregelen in de toekomstige regelgeving. Daarnaast zullen de alternatieve brandveiligheidsmaatregelen meer doelmatig kunnen ingezet worden en kunnen de meer algemene toepassingsmogelijkheden ervan tenslotte een positieve stimulans betekenen voor verdere technologische ontwikkelingen.

 

Contact  

VIPA - Ann Beusen, ann.beusen@wvg.vlaanderen.be, +32 2 553 75 10   

PIO - Veerle Lories, veerle.lories@ewi.vlaanderen.be, T +32 2 553 42 87  M +32 477 40 29 46