Visienota 2050 met inbegrip van Industrie 4.0.

Visie 2050: een belangrijke rol voor het EWI-beleid 

In 2015 gaf de Vlaamse regering het transversale beleid vorm door het opstellen van de transversale beleidsnota ‘Visie 2050’. Deze nota werpt een blik op de toekomst van Vlaanderen en identificeert daarbij de kansen en bedreigingen voor onze regio. Heel wat van deze kansen liggen op het vlak van technologie en innovatie.

Het beleidsdomein EWI werkte intens mee aan het tot stand komen van deze beleidsnota en kan een belangrijke rol spelen in de verdere uitrol van dit langetermijnbeleid. De nota bepaalt ook 7 transitieprioriteiten waar nog deze legislatuur op wordt gefocust.

Het EWI-beleid zal in verschillende van die transitieprioriteiten een rol kunnen spelen.De transitieprioriteit ‘De sprong maken naar Industrie 4.0’ is in het bijzonder gelinkt aan het beleidsdomein en zijn actoren.
 

De sprong naar Industrie 4.0

Industrie 4.0 verwijst naar de vierde industriële revolutie die gebaseerd is op nieuwe productietechnologieën en -methoden die kunnen leiden tot een nieuwe productiviteitssprong in de maakindustrie voor bestaande productieprocessen en de ontwikkeling van talloze nieuwe, innovatieve producten. Deze kunnen op termijn zorgen voor een heropleving van onze industrie en zelfs reshoring van eerder gedelokaliseerde activiteiten.

Volledige eensgezindheid over welke aspecten een Industrie 4.0 kenmerken is er (nog) niet, maar belangrijke elementen zijn alleszins allesomvattende connectiviteit, intelligente machines, the internet of things, nieuwe technologieën zoals 3DP en robotica, circulaire productie en massaproductie op maat van de klant in plaats van massaproductie in series van identieke producten.

Door volop in te zetten op de overgang naar een Industrie 4.0 kan ons industrieel weefsel een fundamentele omslag maken en meer concurreren op basis van kwaliteit en duurzaamheid in plaats van kwantiteit en lage prijzen. Die laatste strategie is op lange termijn namelijk moeilijk houdbaar ten aanzien van bijvoorbeeld lageloonlanden in Azië. De overgang naar Industrie 4.0 brengt evenwel ook heel wat disruptieve veranderingen met zich mee, zoals op het vlak van de beschikbaarheid en aard van jobs, de competenties die noodzakelijk zijn bij werknemers, vraagstukken inzake veiligheid en privacy van de nieuwe (ICT-)technologieën en mogelijkheden om efficiënter om te gaan met energie en materialen.

Om dit alles mee te nemen, is een transitieaanpak nodig waarin verschillende beleidsdomeinen samenwerken en waarbij ook andere maatschappelijke partners en andere beleidsniveaus nauw worden betrokken. Daarom is de keuze voor een transitietraject zo belangrijk. In 2016 zal dat traject voor Industrie 4.0 van start gaan.