1 op 8 bedrijven in Vlaanderen slachtoffer van cyberaanval

Filter items
Nieuws
9 februari 2022

Bijna 1 op de 8 van de Vlaamse bedrijven werd het afgelopen jaar slachtoffer van een cyberaanval. Dat blijkt uit een eerste nulmeting die Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits liet uitvoeren om de maturiteit van cybersecurity in Vlaamse bedrijven in kaart te brengen.

Vooral grote bedrijven kennen het meest cyberaanvallen, maar de gevolgen blijken groter bij kleine ondernemingen die vaak minder beschermd zijn.

40% van de kleine kmo’s werd in 2021 geconfronteerd met onbruikbare ICT-systemen door cyberaanvallen.

Om ook hen beter te beschermen, maakt minister Crevits de ‘Cybersecurity verbetertrajecten’ van VLAIO  beter toegankelijk voor kleine bedrijven en de kmo-portefeuille aantrekkelijker zodat ondernemers zich beter kunnen wapenen.

Meer dan 5000 bedrijven bereikt met acties rond cyberveiligheid

Het Vlaamse beleid rond cybersecurity maakt sinds 2019 werk van sensibilisering, begeleiding en steun. Via acties als hacking-demo's, opleidingen of infosessies op de werkvloer werden sindsdien al meer dan 5.000 bedrijven bereikt via het Agentschap voor Innoveren & Ondernemen (VLAIO). 

Sinds 1 januari 2021 kunnen kmo’s die sterk afhankelijk zijn van IT-systemen een beroep doen op de subsidie ‘cybersecurity verbetertrajecten’. Tijdens zo’n traject krijgt een kmo advies en begeleiding van erkende cybersecurity-dienstverleners. Sinds de start zijn er al 60 projecten opgestart in Vlaanderen.

Om kleinere bedrijven in de toekomst beter te wapenen, kondigt minister Crevits twee nieuwe acties aan: een meer laagdrempelige toegang tot ‘cybersecurity verbetertrajecten’ en meer steunmogelijkheden voor cyberveiligheid binnen de kmo-portefeuille. Op die manier wil minister Crevits meer richting geven aan de beschikbare steunmaatregelen van VLAIO.

Meer laagdrempelige toegang tot begeleiding

Eerder lag de startkost van een verbetertraject op minimum 25.000 euro om in aanmerking te komen voor 45% steun via VLAIO. Om meer kleine ondernemingen te stimuleren lanceert minister Crevits een ‘lightversie’, een kleiner pakket aan begeleiding en advies waarbij verbetertraject zo’n €10 000 minder kost. Op die manier wil minister Crevits  kmo’s stimuleren hun eerste stappen te zetten in het beschermen van hun bedrijf voor cyberaanvallen.

Verhoogd steunpercentage kmo-portefeuille

Ook via de kmo-portefeuille kunnen ondernemingen investeren in cybersecurity. De kmo-portefeuille biedt financiële steun voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van een onderneming verbeteren, zoals professionele infosessies over digitale aanvallen. Kleine ondernemingen genoten eerder 30% steun, een middelgrote onderneming 20%. Voor diensten inzake cybersecurity trekt minister Crevits het percentage nu op tot 45% voor kleinere ondernemingen en 35% voor middelgrote ondernemingen.

(Volledig persbericht onderaan deze pagina te downloaden)

>> Het volledige CS-barometer rapport: www.vlaio.be/CSbarometer

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Paris Van Paesschen

Afdeling Onderzoek
Beleidsmedewerker
0476 86 30 22

Meer nieuws

 • Bevraging: onderzoeksfinanciering in Vlaanderen en onderzoekscarrière

  Geef uw mening over het Vlaamse onderzoeksbeleid

  27 juni 2022

  Wij nodigen u graag uit om deel te nemen aan een enquête die kadert in een bredere systeemevaluatie met betrekking tot aspecten van het Vlaamse wetenschaps- en innovatiebeleid (W&I-beleid). In deze enquête polsen we naar de ervaringen en de mening van onderzoekers en voormalige onderzoekers over onder meer de financiering van onderzoek en de onderzoeksloopbaan.

 • Vlaanderen keurt kader goed voor buitenlandse investeringen vanuit niet-EU-lidstaten

  Vlaanderen keurt kader goed voor buitenlandse investeringen vanuit niet-EU-lidstaten

  26 juni 2022

  Om zich te beschermen tegen investeringen vanuit niet-EU-lidstaten die een bedreiging kunnen vormen voor de nationale veiligheid, de openbare orde en de Vlaamse strategische belangen, keurde de Vlaamse Regering een ontwerp van decreet tot instemming met een interfederaal samenwerkingsakkoord om een screeningsmechanisme uit te bouwen, principieel goed.

 • EU-nieuws deze week | 20 - 24 juni 2022

  24 juni 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (24 juni 2022)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (24 juni 2022)

  24 juni 2022

  O.a. screeningmechanisme buitenlandse directe investeringen en hinderpremie openbare werken.

 • Gedachtewisseling over het VARIO-advies 'Visie op een goede beleidsmix tussen vrije en thematische steun voor O&O in Vlaanderen'

  23 juni 2022

  Sprekers zijn Dirk Van Dyck (plaatsvervangend voorzitter VARIO), Danielle Raspoet (directeur VARIO), Veerle Linseele (senior beleidsadviseur VARIO) en Jo Brouns (Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw)