1000 bedrijven krijgen ondersteuning via financieringsinstrumenten

Filter items
Nieuws
18 januari 2021

In 2020 deden een 1000-tal bedrijven een beroep op een van de financieringsinstrumenten die Vlaams minister van Economie Hilde Crevits in het kader van de coronacrisis heeft uitgewerkt met PMV. In totaal gaat het om 570 miljoen euro die werd goedgekeurd en 330 miljoen euro die al effectief werd opgenomen. Dat heeft minister Crevits laten weten naar aanleiding van een bankenoverleg op maandag 18 januari 2021.  

“Het ondernemersweefsel in Vlaanderen moeten we koesteren, ze zorgen voor creativiteit en dynamiek in onze samenleving. De moeilijke tijden waarin we zitten, zorgen voor extra kopzorgen bij onze ondernemers. Om hen ook op (middel)lange termijn te beschermen en ondersteunen, hebben we een reeks steunmaatregelen uitgewerkt. Zo zien we dat we nu al een 1000-tal bedrijven via leningen en waarborgen kunnen ondersteunen. Dat is een goede zaak. Binnenkort zal met het Vriendenaandeel nog een extra stimulans mogelijk zijn voor particulieren om mee te investeren in bedrijven.” - Hilde Crevits  

Om de Vlaamse bedrijven mee door deze uitzonderlijke tijden te loodsen, besliste Vlaams minister van Economie Hilde Crevits vorig jaar om de financiële slagkracht van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV sterk uit te breiden. De waarborgcapaciteit voor kredietbedragen tot 1,5 miljoen euro werd met 100 miljoen euro uitgebreid (naar 400 miljoen euro), die voor kredietbedragen boven 1,5 miljoen euro werd verdubbeld (naar 3 miljard euro). Er werd een bijkomend budget voorzien van 250 miljoen euro voor achtergestelde leningen (met mogelijkheid tot verhoging naar 500 miljoen euro), de bestaande Win-winlening werd uitgebreid en ook het Vriendenaandeel waarmee Vlamingen tot 75.000 euro via aandelen kunnen investeren in bevriende kmo’s, treedt binnenkort in werking. Voor huurders met liquiditeitsproblemen zette PMV, samen met VLAIO, de handelshuurlening op, waarbij de Vlaamse overheid maximaal 4 maanden huur voorschiet wanneer de verhuurder 1 of 2 maanden huur kwijtscheldt. Ten slotte werd eind vorig jaar het Welvaartsfonds opgericht om privaat kapitaal te activeren voor de relance van de economie. Vandaag, op maandag 18 januari 2021, stelt minister Crevits in een bankenoverleg samen met PMV de stand van zaken van deze steuninstrumenten voor.

155 miljoen euro aan goedgekeurde coronaleningen

De mogelijkheid om een achtergestelde lening aan te gaan, is een succes: er kwamen 1.255 aanvragen binnen voor 442 miljoen euro waarvan 71% afkomstig was van kmo’s en 29% van start- en scale-ups. 358 dossiers werden al goedgekeurd (voor 155 miljoen euro), 272 dossiers zijn nog in behandeling. “De achtergestelde lening is bedoeld voor intrinsiek gezonde en levensvatbare Vlaamse kmo’s die naar aanleiding van de coronacrisis in financiële ademnood komen of zullen komen”, aldus Filip Lacquet, groepsmanager Bedrijfsfinanciering bij PMV, dat overigens ook zes maanden betalingsuitstel verleende aan haar portefeuillebedrijven om de eerste liquiditeitsnoden op te vangen.

Van de corona-crisiswaarborg (voor kredietbedragen tot 1,5 miljoen euro) werd eerder beperkt gebruik gemaakt, met 19 dossiers voor een waarborgbedrag van 4,5 miljoen euro. Het aantal goedgekeurde waarborgdossiers voor kredietbedragen boven 1,5 miljoen euro ging bijna maal 2,5: van 16 in 2019 naar 39 in 2020 voor een te waarborgen kredietbedrag van 817.906.056 euro (in 2019: 171.068.250 euro). 21 goedgekeurde dossiers waren specifiek corona-gerelateerd, voor een te waarborgen kredietbedrag van 591.663.056 euro.

Handelshuurlening

Huurders kunnen een overeenkomst sluiten met de verhuurder om een handelshuurlening aan te gaan. De huurder kan zo tot 4 maanden huur lenen als de verhuurder minstens 1 maand huur kwijtscheldt. In 2020 werden 561 handelshuurleningen goedgekeurd. Daarnaast werden in 2020 ook 218 bemiddelingen aangevraagd. Sinds 4 januari 2021 is de handelshuurlening uitgebreid en werden al 170 extra aanvragen voor een lening ontvangen.

(Volledig persbericht hieronder te downloaden)

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Gearing up our blue knowledge

  Brochure toon innovatiekracht blauwe economie in Vlaanderen

  3 maart 2021

  2021 is het startjaar van het door de Verenigde Naties uitgeroepen Decennium van Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling (UNDOSS: 2021-2030). 

  Ter gelegenheid hiervan lanceren het VLIZ, de Blauwe Cluster en het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie de brochure 'Gearing up our blue knowledge - Tackling ocean challenges in the UN Decade of Ocean Science' die de kracht, de diversiteit en de potenties van het Vlaamse innovatielandschap demonstreert en documenteert hoe Vlaanderen de zee inzet om haar duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

 • Ministeriële videoconferentie Onderzoek over de Faciliteit voor Herstel en Veerkracht in het kader van de Europese Onderzoeksruimte

  1 maart 2021

  Op vrijdag 26 februari vond een informele, ministeriële videoconferentie plaats tussen de Ministers van Onderzoek van de lidstaten van de Europese Unie voor een debat over de bijdrage van de Faciliteit voor Herstel en Veerkracht (Recovery and Resilience Facility, RRF) aan de verdere ontwikkeling van de Europese Onderzoeksruimte. De bijeenkomst werd voorgezeten door de Portugese Minister van Wetenschap, Technologie en Hoger Onderwijs, Manuel Heitor.

 • Blikopener verspreidt kennis hogescholen bij ruim 4.000 bedrijven, organisaties, scholen en lokale besturen

  Blikopener verspreidt kennis hogescholen bij ruim 4.000 bedrijven, organisaties, scholen en lokale besturen

  28 februari 2021

  In 2020 heeft Blikopener maar liefst 2.500 bedrijven, 1.104 non-profit organisaties, 306 gemeenten, steden en OCMW’s en 142 onderwijsinstellingen bereikt met kennis en expertise van onze hogescholen. Dat is meer dan twee keer zoveel dan in 2019. Om die unieke rol die Blikopener heeft verder te versterken investeert Vlaams minister van Innovatie ruim 5 miljoen euro om de kennisdeling nog een versnelling hoger te schakelen.

 • Vanaf 1 maart 2021 kunnen organisatoren van een event dat zal plaatsvinden tussen juni 2021 en 31 mei 2022 een aanvraag indienen voor een terugbetaalbaar voorschot. Deze derde oproep is goed voor een totale steun van 50 miljoen euro voor de evenementensector, dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits laten weten. Op basis van de vorige twee oproepen hebben 150 events al samen 43 miljoen euro aan voorschotten ontvangen.

  Evenementen: aanvraag terugbetaalbare voorschotten vanaf 1 maart 2021

  28 februari 2021

  Vanaf 1 maart 2021 kunnen organisatoren van een event dat zal plaatsvinden tussen juni 2021 en 31 mei 2022 een aanvraag indienen voor een terugbetaalbaar voorschot. Deze derde oproep is goed voor een totale steun van 50 miljoen euro voor de evenementensector, dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits laten weten. Op basis van de vorige twee oproepen hebben 150 events al samen 43 miljoen euro aan voorschotten ontvangen.

 • Herstartlening voor ondernemingen, beschermingsmechanisme verlengd

  27 februari 2021

  Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits komt er een herstartlening voor ondernemingen die bijvoorbeeld nieuwe voorraden moeten aankopen om te kunnen opstarten. Daarnaast wordt het Vlaams beschermingsmechanisme verlengd tot eind april 2021. Tot slot werd ook het globalisatiemechanisme definitief goedgekeurd. Op die manier wil minister Crevits ondernemingen de nodige zuurstof geven voor de komende maanden.