18,4 miljoen euro voor 22 Vlaamse circulaire projecten

Gepubliceerd op 25 november 2022

Vlaanderen wil het verbruik van materialen en de broeikasuitstoot tegen 2030 drastisch verminderen. Daarmee schaart deze Vlaamse Regering zich voluit achter de Europese Green Deal.

Op vraag van minister van Innovatie Jo Brouns kende de regering 18,4 miljoen euro steun toe via de relancemiddelen.

Binnen de oproep Living Labs ondersteunt VLAIO hiermee 22 baanbrekende circulaire projecten. Het gaat dan bijvoorbeeld om minder verbruik van grondstoffen, hergebruik van materialen of herbestemming van onderdelen.

We scharen ons ten volste achter de Europese Green Deal en zetten ten volste in om systeemdoorbraken in de circulaire economie te bekomen.

Vlaams minister van Innovatie Brouns

VLAIO lanceerde begin 2022 een oproep voor ‘Living Labs’: projecten die een systeemdoorbraak ondersteunen naar een circulaire maakindustrie.

Het doel van een living lab is niet zozeer om onderzoek te doen, maar wel om door een intense samenwerking tussen zoveel mogelijk partijen doorbraken te realiseren op het niveau van waardeketens en ecosystemen. Hiervoor zijn geen kant-en-klare oplossingen beschikbaar. Dit vergt een systemische aanpak en verandering met verregaande impact op zowel organisatorisch, sociaal-cultureel en technologisch vlak.

In de 22 geselecteerde living labs zal gedurende drie jaar intensief samengewerkt worden tussen de partners en met andere actoren in de waardeketen. Oplossingen die hieruit voortkomen, dienen zichtbaar en meetbaar te zijn.

De opgedane kennis en ervaring worden breed gedeeld om andere ondernemingen en organisaties de tools en kennis te geven om dezelfde circulaire omslag te maken.

Onder leiding van VLAIO zullen sectoren breed aangesproken worden over de opgedane kennis om zo de opgedane kennis en innovatietechnieken verder te verspreiden.

Mieke Houwen
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

03 mei 2021

Werkgelegenheid in Vlaamse circulaire economie groeit drie keer sneller dan gemiddeld

De circulaire economie blijkt een sterke groeimotor voor de creatie van jobs in Vlaanderen. De werkgelegenheid in de bedrijven groeide de voorbije 10 jaar bijna 3 keer sneller dan in de hele Vlaamse economie. Ruim 43.000 werknemers zijn er momenteel aan de slag.
25 april 2022

Honderd Vlaamse partners tekenen engagementsverklaring voor circulaire transitie

Maandag hebben meer dan 500 personen deelgenomen aan de Circular State of The Union 2022. Honderd Vlaamse partners tekenden een engagementsverklaring om binnen zes domeinen de circulaire transitie van de Vlaamse economie waar te maken.
11 juni 2017

Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) ondersteunt Green Deal Circulair Aankopen

Samen met meer dan 130 deelnemende bedrijven en organisaties ondertekende het PIO de ‘Green Deal Circulair Aankopen’. Circulair Aankopen is een nieuwe manier van aankopen die zich richt op maximale herbruikbaarheid van producten en grondstoffen en minimaal waardeverlies.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.