3% nota: "Volgehouden Vlaamse O&O- en innovatiebeleid werpt zijn vruchten af"

Filter items
Nieuws
11 juni 2017

3% norm

Het Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring van de Vlaamse Gemeenschap (ECOOM) is een interuniversitair consortium met deelname van alle Vlaamse universiteiten (KU Leuven, UGent, VUB, UA en UHasselt).

De 3%-norm heeft als doel om ten minste 3% van het Bruto Binnenlands Product (BBPR) aan O&O uit te geven tegen 2020. Deze norm komt nu echt wel in zicht voor Vlaanderen.

Met een O&O-intensiteit van 2,69% in 2015 zit Vlaanderen ver boven het EU-gemiddelde. Dat blijkt uit de net verschenen zogenaamde 3%-nota van ECOOM.

Deze nota levert de meest recent beschikbare cijfers over de totale O&O-uitgaven in Vlaanderen.

O&O-intensiteit

Wanneer we de totale bruto binnenlandse uitgaven voor O&O (GERD) als percentage van het BBPR bekijken, zien we in 2014 en 2015 een verdere stijging ten opzichte van 2013. Met een O&O-intensiteit van 2,69% in 2015 zit Vlaanderen ver boven het EU-gemiddelde.

Zowel de BERD/BBPR als de nonBERD/BBPR-ratio vertonen een stijging over de ganse periode 2014-2015, met een lichte dip in de ratio voor nonBERD/BBPR voor 2014. De 3%-norm komt nu echt wel in zicht voor Vlaanderen.

Private/publieke financiering

Deze nota evalueert ook in welke mate de streefnorm van 2/3e private financiering versus 1/3e publieke financiering van O&O-activiteiten gehaald wordt in Vlaanderen. We zien dat het Vlaamse percentage van de O&O-uitgaven door private financiering ver boven het EU-gemiddelde ligt.

Bovendien zit de verhouding van private financiering tot BBPR voor 2015 in de lift, met een niveau van 1,90% van het BBPR.

Vlaanderen  onderschrijft de Europa-2020 strategie om tegen 2020 3% van het Vlaams BBP te investeren in O&O, waarvan 1% publiek gefinancierd wordt. De inspanningen voor O&O investeringen kunnen gemonitord worden op basis van:

 • de O&O overheidskredieten (GBARD): de middelen die de overheid plant aan O&O te besteden (de budgetten opgenomen in begroting)
 • de publieke O&O-uitgaven: de middelen die de uitvoeringssectoren zeggen ontvangen te hebben van de overheid (O&O-enquête).

De O&O intensiteit wordt berekend op basis van de gerapporteerde gegevens van de O&O-enquête ( effectieve O&O uitgaven). De ratio van 0,79% voor 2015 toont aan dat nieuwe inspanningen noodzakelijk zijn. De O&O-intensiteit ligt hoger dan de geschatte O&O-intensiteit op basis van de GBARD gegevens (O&O overheidskredieten ) (0,73% voor 2015).

Algemeen kunnen we evenwel stellen dat het volgehouden Vlaamse O&O- en innovatiebeleid zijn vruchten afwerpt.

Noot: wat is GERD?

De bruto binnenlandse uitgaven voor O&O of GERD (Gross Expenditures on Research and Development) worden geanalyseerd per uitvoeringssector, waarbij de uitgaven geïdentificeerd worden volgens locatie van activiteit, met name:

 • bedrijven: BERD of Business Expenditures on R&D: de bedrijvencomponent en de Collectieve Onderzoekscentra (COC; voorbeeld Sirris, SIM, WTCB, Centexbel,…)
 • overheden: GOVERD of Government Expenditures on R&D (publieke onderzoekscentra zoals ILVO, IMEC, VIB, iMinds,…)
 • hoger Onderwijs: HERD of Higher Education Expenditures on R&D (zowel universiteiten, als onderzoeksinstellingen verbonden aan universiteiten, als hogescholen)
 • instellingen zonder winstoogmerk: PNP of Private Not for Profit Organisations Expenditures on R&D (zowel semi-publieke als private organisaties en internationale organisaties; bv. Von Karman Institute, KMDA,…)

Of dus GERD = BERD + GOVERD + HERD + PNP
 

 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Peter Viaene

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
02 553 57 42

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Nieuws & Evenementen

 • Vlaams Gewest telt 3120 student-zelfstandigen

  Vlaams Gewest telt 3120 student-zelfstandigen

  11 februari 2018

  Sinds 1 januari 2017 is er een speciaal statuut voor studenten-ondernemers uit het hoger onderwijs. 3120 jongeren combineren sindsdien hun hogere studies met het ondernemerschap. Dat blijkt uit een schriftelijk antwoord van minister Muyters. 

 • Info- en netwerkevent: oproep internationale onderzoeksinfrastructuur

  Info- en netwerkevent: oproep internationale onderzoeksinfrastructuur

  evenement: 
  2 maart 2018

  De Vlaamse Regering keurde in januari het besluit goed tot regeling van de Vlaamse deelname aan en/of subsidiëring van internationale onderzoeksinfrastructuren. Om meer duiding te geven rond dit nieuw programma organiseren het FWO en het Departement EWI samen een informatie- en netwerkevent op vrijdag 2 maart 2018. 

 • ERC kent Proof of Concept Grant toe aan 6 onderzoekers met Vlaamse onthaalinstelling

  ERC kent Proof of Concept Grant toe aan 6 onderzoekers met Vlaamse onthaalinstelling

  9 februari 2018

  De Grants hebben als doel "to help investigate business opportunities, establish intellectual property rights or conduct technical validation for their frontier research findings." De beurzen, maximaal 150.000 euro per project maken deel uit van het H2020-programma.

   

 • Vlaanderen heeft vier nieuwe "Fabrieken van de Toekomst"

  Vlaanderen heeft vier nieuwe "Fabrieken van de Toekomst"

  7 februari 2018

  De bedrijven Borit, Reynaers Aluminium, Dekeyzer-Ossaer en Lantmännen Unibake hebben dinsdag het label "Fabriek van de Toekomst" ontvangen van technologiefederatie Agoria Vlaanderen. In totaal telt Vlaanderen nu 20 Fabrieken van de Toekomst. Bedrijven kunnen het label krijgen als ze bewijzen dat ze toekomstgerichte productiebedrijven zijn die "op een coherente en intelligente wijze de uitdagingen van de vierde industriële revolutie aangaan"

 • Gedachtewisseling over de transitie van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO)

  8 februari 2018

  Gedachtewisseling over de transitie van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) met Bernard De Potter, administrateur-generaal, en Bart Candaele, verantwoordelijke VLAIO-netwerk.