30 miljoen euro voor supercomputer

Gepubliceerd op 28 december 2017

Vlaams Supercomputer Centrum (VSC)Het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC) is een virtueel centrum voor zowel academici als de industrie. Het wordt door het FWO, in samenwerking met de vijf Vlaamse universitaire associaties, beheerd (website VSC).

De Vlaamse Regering besliste op vrijdag 22 december om de volgende 5 jaar 30 miljoen euro te investeren in een nieuwe TIER 1 supercomputer en in de uitbreiding van de bestaande rekeninfrastructuur. Deze investeringen kaderen in het TIER 1 programma 2018-2022: “supercomputing as a service” van het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC).

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) zal instaan voor de implementatie en opvolging van het TIER 1 programma 2018-2022. Het Vlaams Supercomputer Centrum staat in voor de implementatie, exploitatie en de ondersteuning van het TIER 1 supercomputing platform dat uiteraard ter beschikking staat van alle onderzoekers in Vlaanderen.  

TIER 1 supercomputer

Om toponderzoek te kunnen uitvoeren is een goede rekeninfrastructuur belangrijk bij tal van wetenschappelijke disciplines. Sinds 2012 kunnen onderzoekers, via het Vlaams Supercomputer Centrum, gebruik maken van een TIER 1 supercomputer.  De eerste TIER 1 “MUK” werd in 2012 in dienst genomen bij de U Gent. Zijn opvolger “BrENIAC” werd in 2016 in dienst genomen bij de KU Leuven. Bij de indienststelling waren dit de snelste computers in België. TIER 1 impliceert immers “top level”.   

De TIER 1 supercomputers zijn van nature gericht op het oplossen van zware rekenvraagstukken beter gekend als “High Performance Computing” (HPC). Hoewel deze supercomputers succesvol zijn komen ze niet volledig tegemoet aan al de noden van de onderzoekers. Inderdaad, in heel wat wetenschappelijke disciplines is er vraag naar meer dataopslag, dataverwerking en data-ontsluiting met aangepaste gebruiksomgevingen. Om aan deze noden tegemoet te komen wil het VSC in de toekomst meer diensten aanbieden via een TIER 1 supercomputing platform bestaande uit drie componenten :

● TIER 1 HPC : klassieke rekencluster voor zware rekentaken;

● TIER 1 Storage : opslag van grote datasets;

● TIER 1 Cloud : voor onderzoek met grote datasets in een flexibele omgeving voor het ontsluiten, het visualiseren of het gebruiken van deze data.

Supercomputing As A Service

Om dit mogelijk te maken werd er door het Vlaams Supercomputer Centrum een ambitieus TIER 1 programma 2018-2022 uitgewerkt : “supercomputing as a service”.  De dataopslag- en cloud component maken gebruik van de bestaande TIER 1 supercomputers MUK en BrENIAC.

De kers op de taart is natuurlijk de nieuwe TIER 1 supercomputer voor zware rekentaken (HPC). Hiervoor voorziet het programma in een investering van 12 miljoen euro. 

Op de naam van de opvolger van MUK en BrENIAC is het nog wel even wachten tot  de indienststelling in 2020.

Dit kan je ook interesseren

15 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 maart 2024)

O.a. wijziging reglementair kader Odysseusprogramma.
15 maart 2024

Flanders Technology & Innovation festival zet Vlaamse expertise tien dagen lang in de kijker

Deze middag werd in het Gentse Wintercircus het officiële startschot gegeven van het tiendaagse Flanders Technology & Innovation festival. Het technologie- en innovatiefestival moet de Vlaamse expertise in beide domeinen tien dagen lang in de kijker zetten.
15 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (14 maart 2024)

Vraag om uitleg over de sluiting van een vestiging van het chemiebedrijf Celanese Corporation en over kmo's die moeilijkheden ervaren om geld te lenen bij de bank.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.