36 miljoen euro investeringen in innovatie

Gepubliceerd op 27 december 2017

Innovatieve regio

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters kende in totaal 36 miljoen euro toe aan 3 projecten. Het gaat om een testproject voor de zelfrijdende auto, robots voor marien onderzoek en een nieuwe supercomputer. Opnieuw zet Vlaanderen haar ambitie kracht bij om zich bij de top van de innovatieve regio’s te nestelen. "Met deze 3 projecten profileren we Vlaanderen nadrukkelijk als een innovatieve hub, waar kwalitatieve testinfrastructuur te vinden is.”

Zelfrijdende auto

Een deel van de E313 en de aansluiting op de Antwerpse Ring tussen Deurne en Borgerhout zal uitgerust worden met sensoren en bekabeling. Die werken zullen starten vanaf april 2018.

“In 2019 zullen de eerste zelfrijdende auto’s over die wegen rijden en in levensechte omstandigheden getest worden. Zowel Toyota als Ford zitten in ons project en zullen autonome modellen in ons verkeer brengen en testen,” zegt minister Muyters.

Het project maakt deel uit van een groter Europees project (Concorda). Vlaanderen investeert er 3 miljoen euro in.

Marien onderzoek

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) krijgt 3 miljoen euro voor de aankoop van 2 nieuwe onbemande waterrobotten, een die aan de oppervlakte onderzoek uitvoert en een voor onderwateronderzoek.

Minister Muyters: “We moeten de zee nog beter kunnen bestuderen, vooral in het kader van duurzaamheid en de zogenaamde ‘blauwe economie.’ Heel gedetailleerde data, scherpe beelden en precieze stalen zijn cruciaal om de stap vooruit te zetten. De nieuwe robotten zullen een veel grotere bereik hebben en data sneller kunnen verwerken. Ze zullen ook scherpere observaties opleveren van bijvoorbeeld de Paardenmarkt, de munitiestortplaats uit de Tweede Wereldoorlog waar massaal veel mosterdgas onder de zeebodem begraven ligt. Met de robotten zullen we de risico’s op lekken of ontploffingen preventief in kaart kunnen brengen.”

Supercomputer

De Tier II-supercomputer zal bij de KULeuven geïnstalleerd worden, maar is toegankelijk voor andere kennisinstellingen en bedrijven in een open samenwerkingsverband. 

"Want een investering in een supercomputer is zeer kapitaalintensief. We voorzien niet minder dan 30 miljoen euro. Dan is het ook logisch dat we de capaciteit ook aan anderen ter beschikking stellen,” aldus innovatieminister Muyters.

(Bron: persbericht minister Muyters)

Dit kan je ook interesseren

15 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 maart 2024)

O.a. wijziging reglementair kader Odysseusprogramma.
15 maart 2024

Flanders Technology & Innovation festival zet Vlaamse expertise tien dagen lang in de kijker

Deze middag werd in het Gentse Wintercircus het officiële startschot gegeven van het tiendaagse Flanders Technology & Innovation festival. Het technologie- en innovatiefestival moet de Vlaamse expertise in beide domeinen tien dagen lang in de kijker zetten.
15 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (14 maart 2024)

Vraag om uitleg over de sluiting van een vestiging van het chemiebedrijf Celanese Corporation en over kmo's die moeilijkheden ervaren om geld te lenen bij de bank.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.