500.000 euro voor kruisbestuiving tussen creatieve geesten, wetenschappers en ondernemers

Filter items
Nieuws
16 november 2011

In haar openingsspeech op het Creativity World Forum kondigde minister van Innovatie Ingrid Lieten vanmorgen aan dat een bedrag van 500.000 euro vrij gemaakt wordt om in te zetten op de kruisbestuiving tussen Vlaamse wetenschappers, innovatieve bedrijven en de creatieve industrieën. “Technologie en wetenschap hebben een positieve impact op innovaties in de creatieve industrie. Omgekeerd is de creatieve industrie uit zichzelf erg innoverend, en kan ook zij leiden tot doorbraken in de wetenschap, in het bedrijfsleven of in onze samenleving,” zegt Ingrid Lieten.

Kruisbestuiving

“Niet alle oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen worden bedacht door proffen in een labo. Als je de klassieke wetenschappers samenbrengt met creatieve geesten in Vlaanderen kom je tot meer ideeën en betere oplossingen,” vertelt Ingrid Lieten.

Een mooi voorbeeld van kruisbestuiving tussen creatieve industrieën en wetenschap is de samenwerking tussen kunstenaar Koen Van Mechelen en professor in de genetica Jean-Jaques Cassiman over de genetische code van gekruiste kippen. Of het project ‘het zwartste zwart’ van kunstenaar Frederik De Wilde. Hij ging op zoek naar het zwartste zwart, het donkerste materiaal dat bestaat, dat bijna alle licht opvangt. Hij koppelde zijn ervaringen en know-how terug naar de wetenschap en industrie. Vandaag staat de kunstenaar in contact met de NASA die hoopt het zwartste zwart te kunnen gebruiken om betere ruimtetelescopen te bouwen.

Projectoproep

Om dergelijke initiatieven te ondersteunen, voorziet de minister 500.000 euro. Vlaanderen kent sterke wetenschappers, innovatieve bedrijven, een bloeiende creatieve industrie. Het samenbrengen van die drie, heeft een enorm potentieel. Technologie en wetenschap kunnen een positieve impact hebben op innovaties in de creatieve industrie. Anderzijds is de creatieve sector uit zichzelf ook erg innoverend, dus zal er gekeken worden hoe innovaties in de creatieve industrieën kunnen leiden tot doorbraken in de wetenschap, in het bedrijfsleven of in onze samenleving. Iedereen mag een project indienen.

Naast de projectoproep heeft minister Ingrid Lieten professor Luc Soete gevraagd om uit te zoeken wat de hinderpalen zijn in het bestaande innovatie-instrumentarium ten aanzien van de creatieve industrieën. Enkele jaren terug maakte een expertgroep onder leiding van de commissie Soete een rapport op over het Vlaamse innovatie instrumentarium. Dit rapport legde de lat hoog en formuleerde enkele beleidsaanbevelingen. Tegen het einde van het jaar mogen we het tweede rapport van de commissie Soete verwachten waarin deze keer ook aandacht zal zijn voor de innovatienoden in de creatieve industrie.

Meer info

Voor meer info kan u contact opnemen met Lot Wildemeersch, woordvoerster van minister Ingrid Lieten, via +32 (0)477 810 176.

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Laatste tweets