6,5 miljard euro verlies vermeden dankzij coronasteun

Gepubliceerd op 09 december 2021

Op vraag van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft de Technopolis Group samen met Vives en KU Leuven een evaluatie gemaakt van de economische steunmaatregelen tijdens de coronacrisis in 2020.

Daaruit blijkt dat dankzij de steun voor 192.000 unieke ondernemers, in totaal goed voor 1,9 miljard euro, een verlies van welvaart van maar liefst 6,5 miljard euro heeft vermeden.

Nog volgens het onderzoek is de steun terecht gekomen bij de hardst getroffen ondernemingen op vlak van omzetverlies en werkgelegenheid. De steun heeft bijgedragen aan het snelle herstel van deze bedrijven.

De eerste maatregel, de hinderpremie, heeft wel tijdelijk voor overcompensatie gezorgd bij sommige bedrijven.

1,9 miljard euro bescherming

Voor de 6 verschillende steunmaatregelen in 2020 werden 352.640 aanvragen gedaan door 192.000 ondernemers. Het gaat in totaal om een bedrag van 1,89 miljard euro. Uit de analyse blijkt dat de steun terecht is gekomen bij de hardst getroffen ondernemingen en sectoren. Ondernemingen geven ook aan dat VLAIO heel toegankelijk te bereiken is/was.

De tijdelijke forfaitaire steunmaatregelen waren evenwel gunstiger voor kleine ondernemingen.

Voor 1 op de 6 ondernemingen was die forfaitaire steun ook hoger dan de omzet in diezelfde periode in 2019. De wijziging naar steunmaatregelen op basis van omzetverlies was dus aangewezen en deze werd ook als relevanter ervaren door grotere ondernemingen.

Onderneming had gemiddeld 12% meer omzetgroei dankzij de steun

Het onderzoek toont aan dat de ondernemingen dankzij de steun een inhaalbeweging maakten ten opzichte van ondernemingen die geen steun hadden. Een onderneming zou zonder steun gemiddeld 12% minder omzetgroei gekend hebben, 8% minder groei in tewerkstelling en 9% minder groei in productiviteit.

De meeste ondernemers hebben de steun gebruikt waarvoor ze ook bedoeld was, namelijk vaste kosten te dekken. Dankzij de steun stond er eveneens een rem op het aantal faillissementen.

1 euro steun heeft 3,5 euro welvaart gered

Het Vlaams bruto binnenlands product is in 2020 met 6,1% gekrompen. Zonder economische steun zouden we in Vlaanderen een krimp van 12,4% gezien hebben. De steun, met een waarde van 1,9 miljard euro, heeft met andere woorden een bijkomende daling van 6,5 miljard euro vermeden. Dus kunnen we stellen dat 1 euro steun 3,5 euro welvaart heeft gered.

Verschillen tussen sectoren

De sectoren die het meeste geleden hebben onder de Coronamaatregelen, zijn sectoren die over het algemeen ook meer VLAIO-steun hebben ontvangen: groothandel, detailhandel, eet- en drinkgelegenheden, reisbureaus en verschaffen van accommodatie. Hun verlies zou nog veel groter zijn geweest zonder deze steun.

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.