Akkoord over toekomst interuniversitaire attractiepolen

Filter items
Nieuws
4 juli 2016

Ministers van Wetenschapsbeleid Philippe Muyters en Jean-Claude Marcourt zijn het eens over de opvolger van de interuniversitaire attractiepolen, dat is de grensoverschrijdende samenwerking tussen onderzoeksgroepen aan verschillende universiteiten. De nieuwe projecten starten in 2018 en zullen voortaan vier jaar duren, in plaats van de vroegere vijf.

 

De interuniversitaire attractiepolen waren één van de laatste onderdelen van het wetenschapsbeleid dat zich nog op federaal niveau bevond. Met de 6de Staatshervorming werd dat stukje van de puzzel ook aan de deelstaten toegekend. De universitaire attractiepolen zijn netwerken van onderzoeksgroepen die samenwerken rond een thema van fundamenteel onderzoek. Ze krijgen daarvoor een jaarlijkse financiering.

Aangezien de huidige programma’s lopen tot 30 september 2017, zullen de nieuwe projecten starten in 2018. Ministers Muyters en Marcourt hebben een gemeenschappelijke visie ontwikkeld over hoe de samenwerking er in de toekomst zal uitzien. Excellentie, objectiviteit en transparantie zijn nog meer dan vandaag de kernbegrippen voor de toekomst. Bij de beoordeling van onderzoeksprojecten zullen die 3 criteria de spil vormen. Een minimale consortiumgrootte van 3 onderzoekgroepen wordt voorop gesteld. Die beoordeling zal verlopen via een objectieve en transparante procedure, gestoeld op een internationale peer review. FWO en FNRS zullen dit gezamenlijk uitwerken.

Er is voor gekozen om projecten te financieren veeleer dan netwerken, omdat dit beter toelaat om een kwaliteitsvolle evaluatie te organiseren. De projecten zullen voortaan over vier jaar lopen, terwijl dat voor de netwerken vandaag nog vijf jaar is. Een looptijd van vier jaar is meer courant voor onderzoeksprojecten en laat ook toe om een doctoraatsonderzoek binnen de projecttermijn af te ronden. De budgetten werden op het federale niveau vastgelegd in de financieringswet. Voor Vlaanderen betekent dat vanaf 2018 een inzet van 17,7 miljoen euro. Bij de Franse Gemeenschap gaat het over 13,9 miljoen euro. Die budgetten zullen bewaard blijven.

Vlaams minister Muyters: “Met dit financieringskanaal wil ik mij inschrijven in de visie dat doorbraakonderzoek geen grenzen kent en dat samenwerking de beste resultaten kan opleveren. Vanuit de Vlaamse Regering leg ik bij onze universiteiten sterk de nadruk op excellentie en uitzonderlijke kwaliteit. Die inzet is alleen te verantwoorden als je daar zelf ook objectieve en transparante beoordelingsmechanismen tegenover zet. Ik ben blij dat ik met mijn collega Marcourt snel overeenstemming heb gevonden over die visie. In de komende maanden gaan we samen met FWO en FNRS de procedures verder in detail uitwerken, zodat dit gezamenlijk onderzoeksprogramma vanaf 2018 een kwalitatief heel hoogstaande verse start kan nemen.”

 Akkoord over toekomst interuniversitaire attractiepolen

 
 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.