België werkt internationale achterstand weg in O&O

Filter items
Nieuws
29 mei 2020

Vlaanderen

België hinkt niet langer achterop op vlak van investeringen in onderzoek en ontwikkeling (O&O) en werkt de achterstand weg ten aanzien van de belangrijkste Europese handelspartners, Japan en de Verenigde Staten. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) over de investeringsintenties van de verschillende overheden tussen 2009 en 2019.

Uit de cijfers blijkt ook dat de Vlaamse overheid de belangrijkste openbare investeerder in onderzoek en ontwikkeling blijft, met bijna 60 procent van de totale budgettaire overheidskredieten in 2019. In 2009 was dat nog bijna 50 procent.

Het aandeel van de federale overheid bedraagt 18 procent. De aandelen van de andere regionale overheden blijven relatief gezien op hetzelfde niveau als in 2017.

Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits (CD&V) stelt  dat O&O de komende jaren voor Vlaanderen belangrijk zal blijven.

"In 2020 investeren we ruim 2,4 miljard euro in O&O. We verhogen jaarlijks onze middelen voor O&O zodat tegen 2024 er jaarlijks 250 miljoen euro extra wordt geïnvesteerd", zegt ze.

Daarnaast komt er deze legislatuur nog 195 miljoen euro bij voor onderzoeksinfrastructuur.

"Het is onder andere met innovatie dat we de huidige crisis kunnen overwinnen", aldus Crevits.

De minister wijst erop dat steeds meer bedrijven, ook tijdens de huidige crisis door het coronavirus, een beroep doen op de innovatiesubsidies.

Tussen 16 maart en 27 april zijn zo 84 aanvragen ingediend voor onderzoek- en ontwikkelingsprojecten. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 49. Voor de kmo-groeisubsidie zijn er tussen 16 maart en 27 april dan weer 94 aanvragen ingediend, tegenover 53 in 2019.

Achterstand weggewerkt

Belspo analyseerde de budgettaire overheidskredieten voor O&O van alle overheden in ons land tussen 2009 en 2019. Het gaat daarbij om de intenties van die overheden om te investeren in onderzoek en ontwikkeling, en dus nog niet de daadwerkelijke uitgaven.

Uit de cijfers blijkt dat ons land de achterstand op de vier belangrijkste Europese handelspartners - Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk - plus de VS en Japan stilaan wegwerkt.

In 2018, het laatste jaar waarvoor de definitieve begrotingscijfers beschikbaar zijn bij Belspo, eindigde België (met 0,63 procent van het bbp) op dat vlak boven het Verenigd Koninkrijk (0,56 procent) en Frankrijk (0,59 procent).

"En dan houdt deze vergelijking nog geen rekening met de fiscale ondersteuning van het onderzoek dat in België zeer belangrijk is geworden", merkt Belspo nog op.

Stijging overheidskredieten

In totaal realiseerden alle Belgische overheden samen tussen 2009 en 2019 een stijging van budgettaire overheidskredieten voor O&O van 42,2 procent in lopende prijzen. In constante prijzen komt dat overeen met een toename van 21,5 procent.

"Dit is te wijten aan de exponentiële groei van de laatste jaren bij de Vlaamse overheid", legt Belspo uit. 

>> Bekijk hier de cijfers van BELSPO

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (10 juli 2020)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (10 juli 2020)

  10 juli 2020

  O.a. goedkeuring visienota 'Vlaanderen als aantrekkingspool voor start-ups en innovatief ondernemend talent', omvorming imec.istart Fund naar een evergreen structuur en COVID-19 steun voor aardappeltelers, sierteelthouders en taxi-, autobus- en autocarsector.

 • Neem deel aan het eerste burgeroverleg voor klimaatmissie

  10 juli 2020

  De Europese Commissie heeft onlangs in het kader van het toekomstig onderzoeks- en innovatiebeleid ambitieuze doelen gesteld die vertaald worden in “missies”. Klimaatverandering is er zo één van. In elke Europees land worden de komende jaren burgers betrokken bij de klimaatmissie. En dus ook bij ons. Lees hier hoe jij aan Europa je stem kan laten horen. 

 • EU-nieuws deze week | 6 - 10 juli 2020

  10 juli 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (9 juli 2020)

  9 juli 2020

  Minister Crevits beantwoordde in de EWI-commissie vragen om uitleg over het aantrekken van buitenlandse start-ups en scale-ups naar Vlaanderen, de hinderpremie en eventuele steunmaatregelen voor FNG.

 • Vlaamse steun voor WaterstofNet om waterstofambities waar te maken

  8 juli 2020

  Vlaams minister van Economie, Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits kent een subsidie van 242.000 euro toe aan WaterstofNet vzw. Met hun ervaring en expertise is WaterstofNET ideaal geplaatst om Vlaamse bedrijven te ondersteunen in hun waterstofambities. Waterstof staat hoog op de Vlaamse en Europese politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.