Belgisch voorzitterschap en Europese Commissie organiseren belangrijke conferentie over duurzame bio-economie

Gepubliceerd op 14 september 2010

KBBE 2010 Conferentie

Het Belgisch voorzitterschap organiseert op 14 september 2010 samen met de Europese Commissie in Brussel een conferentie over het opbouwen van een kennisgebaseerde bio-economie. Het departement EWI is gastheer tijdens deze conferentie. 

De waarde van de Europese bio-economie wordt geschat op meer dan 2000 miljard euro. Er werken ongeveer 22 miljoen mensen en de vooruitzichten voor verdere groei zijn veelbelovend. Senior wetenschappers, stakeholders, Europese en nationale beleidsmakers zullen met elkaar de drijvende krachten van de bio-economie bespreken, en de noden die vereist zijn op het vlak van onderzoek en innovatie om een bio-economie op te bouwen.

De bio-economie in Vlaanderen

Ingrid Lieten, Vlaams Minister van Innovatie, verklaart dat Vlaanderen zoals vele Europese regio's en lidstaten maatregelen neemt om de bio-economie te implementeren in een publiek-private samenwerking met de stakeholders.

Zo heeft de chemische industrie in Vlaanderen een strategie gelanceerd voor het groener maken van industriële processen en productiemethoden vanuit het pas opgestarte Belgische SusChem platform. Het midden- en kleinbedrijf en onderzoekscentra die werken aan innovatieve technologieën van de tweede generatie voor een betere bio-economie slaan de handen in elkaar in het Vlaamse CINBIOS/FlandersBio-netwerk.

Vlaanderen is ook betrokken in verschillende internationale samenwerkingsverbanden. Zo is er het INTERREG-project Biobase met een budget van 21 miljoen euro, waarin Vlaanderen, Zeeland en de Europese Commissie samenwerken. In het kader hiervan opent in oktober 2010 een 'open access' biotechnologische proefinstallatie haar deuren voor pre-industriële innovatieprojecten.
Parallel met de conferentie heeft een tentoonstelling plaats van geselecteerde bio-producten, gaande van voeder en voedingswaren tot een prototype van de eerste biologische autoband – product van de samenwerking tussen Europese en Amerikaanse bedrijven.

Meer weten?

www.kbbe2010.be

 

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.