Belgische en sub-Saharaanse experten in mondiale gezondheid bundelen krachten tegen infectieziekten

Filter items
Nieuws
5 december 2022

België is opnieuw lid van het European & Developing Countries Clinical Trials Partnership (EDCTP). De Belgische delegatie bestaat uit ons Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI), ondersteund door het directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). In samenwerking met 35 Europese en sub-Saharaanse landen engageren ze zich om infectieziekten op het Afrikaanse continent terug te dringen en de wereldwijde  gezondheid te beschermen.

De komende tien jaar is het derde EDCTP programma het vehikel voor het versnellen van de klinische evaluatie van therapieën, vaccins en diagnostica voor infectiezieken in Afrika.

Het programma zet in op innovatieve benaderingen voor het vroegtijdig oppikken en controleren van opkomende infectieziekten, met daarbij aandacht voor de impact van klimaatverandering en antimicrobiële resistentie.

Kathleen D’Hondt, beleidsanalist bij Departement EWI: “Het departement EWI van de Vlaamse overheid hernieuwt het engagement om aan EDCTP bij te dragen. Samen met de aangehouden ondersteuning aan het ITG, de uitbouw van een ecosysteem rond infectieziekten en de participatie in Europese initiatieven, wil EWI de uitdagingen op gebied van global health, door inzet op onderzoek en innovatie sneller en sterker aanpakken.”

Om de onderzoekswereld en beleidsmakers op de hoogte te brengen van het vernieuwde lidmaatschap, nodigden Departement EWI en het ITG op maandag 5 december de Afrikaanse en Belgische stakeholders uit in Antwerpen voor de Global Health EDCTP3 exchange meeting.

>> volledig persbericht ITG

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Kathleen D'Hondt

Afdeling Onderzoek
Navorser
0477 40 31 20

Meer nieuws

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (26 januari 2023)

  26 januari 2023

  Gedachtewisseling over innovatiesteun in het kader van Vlaamse Veerkracht en vragen om uitleg over leegstand van winkelpanden verbetertrajecten met betrekking tot cybersecurity.

 • Vlaams decreet moet paal en perk stellen aan illegale tewerkstelling bij onderaannemers

  Vlaams decreet moet paal en perk stellen aan illegale tewerkstelling bij onderaannemers

  23 januari 2023

  Vlaams minister van Werk Jo Brouns komt met een nieuw decreet dat een einde moet maken aan illegale tewerkstelling en malafide constructies. Het decreet lanceert daarvoor de 'zorgvuldigheidstoets', die hoofdaannemers verplicht bepaalde gegevens op te vragen bij onderaannemers. De nieuwe regelgeving moet van kracht worden tegen de zomer van dit jaar.

 • Wat is de waarde van een doctoraat voor ondernemerschap?

  Wat is de waarde van een doctoraat voor ondernemerschap?

  23 januari 2023

  In de publicatie “Een doctoraat en ondernemerschap” wordt het carrièrepad van ondernemerschap uitgelicht. De publicatie laat onderzoekers en stakeholders aan het woord over de wisselwerking tussen een doctoraat en ondernemerschap. De publicatie biedt eveneens een overzicht van de verschillende diensten en platformen in Vlaanderen die van nut kunnen zijn bij het opstarten en uitbouwen van een onderneming.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (20 januari 2023)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (20 januari 2023)

  20 januari 2023

  O.a. voordracht effectief en plaatsvervangend lid van de Raad voor de Intellectuele Eigendom.

   

 • EU-nieuws deze week | 14 - 20 januari 2023

  20 januari 2023

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.