Belgische en sub-Saharaanse experten in mondiale gezondheid bundelen krachten tegen infectieziekten

Gepubliceerd op 05 december 2022

België is opnieuw lid van het European & Developing Countries Clinical Trials Partnership (EDCTP). De Belgische delegatie bestaat uit ons Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI), ondersteund door het directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). In samenwerking met 35 Europese en sub-Saharaanse landen engageren ze zich om infectieziekten op het Afrikaanse continent terug te dringen en de wereldwijde  gezondheid te beschermen.

De komende tien jaar is het derde EDCTP programma het vehikel voor het versnellen van de klinische evaluatie van therapieën, vaccins en diagnostica voor infectiezieken in Afrika.

Het programma zet in op innovatieve benaderingen voor het vroegtijdig oppikken en controleren van opkomende infectieziekten, met daarbij aandacht voor de impact van klimaatverandering en antimicrobiële resistentie.

Kathleen D’Hondt, beleidsanalist bij Departement EWI: “Het departement EWI van de Vlaamse overheid hernieuwt het engagement om aan EDCTP bij te dragen. Samen met de aangehouden ondersteuning aan het ITG, de uitbouw van een ecosysteem rond infectieziekten en de participatie in Europese initiatieven, wil EWI de uitdagingen op gebied van global health, door inzet op onderzoek en innovatie sneller en sterker aanpakken.”

Om de onderzoekswereld en beleidsmakers op de hoogte te brengen van het vernieuwde lidmaatschap, nodigden Departement EWI en het ITG op maandag 5 december de Afrikaanse en Belgische stakeholders uit in Antwerpen voor de Global Health EDCTP3 exchange meeting.

Kathleen D'Hondt
Navorser
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.