Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (11 maart 2022)

Gepubliceerd op 11 maart 2022

>>>> Bekijk hier alle beslissingen en bijhorende documenten van 11 maart 2022

Economie 

COVID-19: Vlaams Beschermingsmechanisme voor ondernemingen met omzetdalingen eerste kwartaal 2022

​Na aanmelding bij de Europese Commissie in het kader van de Tijdelijke Kaderregeling voor staatssteun ter ondersteuning van de economie door de Covid-19-uitbraak, keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed met gerichte beschermingsmaatregelen voor de ondernemingen die in het eerste kwartaal van 2022 een omzetdaling hebben ondervonden door de coronavirusmaatregelen. Deze beschermingsmaatregelen sluiten aan op het Vlaams Beschermingsmechanisme Octies, zoals is goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 21 januari 2022. De Vlaamse minister, bevoegd voor economie, zal zorgen voor de verdere uitvoering van dit besluit.

Regeling toekenning jobbonus startende zelfstandigen

De Vlaamse Regering wil zelfstandig ondernemerschap stimuleren, en creëert daarom naast de jobbonus voor loontrekkenden een jobbonus plus voor startende zelfstandigen. Hiermee wil ze ondernemerschap in hoofdberoep stimuleren voor loontrekkenden die aan de slag zijn met een laag inkomen, door hun recht op een jobbonus twee jaar te verlengen via de jobbonus plus voor startende zelfstandigen. De premie zal toegekend worden in twee schijven: een eerste schijf wanneer men start als zelfstandige in hoofdberoep, en een tweede wanneer men na twaalf maanden nog actief is in dit statuut. De Vlaamse Regering hecht hiervoor haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat de toekenning regelt van een jobbonus plus voor startende zelfstandigen. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de SERV, van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens en daarna van de Raad van State. Er worden ook gesprekken met de federale overheid gevoerd om de vrijstellingen onder meer in de personenbelasting en als bestaansmiddel bij het recht op maatschappelijke integratie te bekomen.

 

Wetenschap 

-

 

Innovatie 

-

 

Mededelingen 

Russische inval in Oekraïne

Resolutie over de veroordeling van de Russische inval in Oekraïne, aangenomen door het Vlaams Parlement op 24 februari 2022

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.