Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (2 juni 2020)

Gepubliceerd op 29 mei 2020

Economie

Raad van bestuur LRM nv: benoeming onafhankelijke bestuurder

De Vlaamse Regering draagt Jules Noten voor als onafhankelijke bestuurder van de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) . Hij zal het mandaat voleindigen van Koenraad Debackere, die ontslag neemt.   

COVID-19: handelshuurlening

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan haar besluit over het verlenen van een handelshuurlening aan huurders die verplicht moeten sluiten ten gevolge van de maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad vanaf 12 maart 2020 in het kader van de coronacrisis. Zo biedt ze ondersteuning aan ondernemingen die moeilijkheden hebben om de handelshuur te betalen door liquiditeitsproblemen ten gevolge van de federale coronamaatregelen. De regeling voorziet in een gedeeltelijke kwijtschelding van huur door de verhuurder en een betaling van het overige deel aan de verhuurder rechtstreeks door PMV/z-Leningen via een handelshuurlening die PMV/z-Leningen nv in naam en voor rekening van het Vlaamse Gewest toekent aan de huurder. VLAIO zal optreden als front-office van de maatregel.  

Toekenning van strategische transformatiesteun aan Poulpharm bv te Izegem

De Vlaamse Regering kent een strategische transformatiesteun toe van 536.384 euro aan Poulpharm bv in Izegem. Poulpharm is gestart als uitvoerder van veterinaire diagnostische testen voor dierenartsenpraktijken, en ontwikkelt en produceert nu ook autogene vaccins, die getest zijn op veiligheid en werkzaamheid en die een effectieve immunogene respons kunnen induceren. De transformatie moet Poulpharm op de kaart zetten als internationale autovaccinproducent, en mee de kwaliteitsstandaarden voor autovaccinproductie vastleggen. 

 

Wetenschap 

Convenant Vlerick Business School (VBS, Vlerick)

De Vlerick Business School (VBS) is opgenomen in het Wetenschap en Innovatiedecreet als een instelling voor post-initieel onderwijs waarbij elk jaar een subsidie wordt toegekend voor wetenschappelijk onderzoek. Dat Wetenschap en Innovatiedecreet bepaalt ook dat er een meerjarig convenant wordt afgesloten met de instelling, waarin de rechten en plichten in het kader van deze subsidie worden opgenomen. Na evaluatie van de convenantperiode 2013-2019 keurt de Vlaamse Regering nu het ontwerp van convenant 2020-2024 goed tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlerick Business School. De Vlaamse minister bevoegd voor Wetenschap en Innovatie zal zorgen voor de ondertekening en de verdere uitvoering van het convenant.   

Subsidiëring Odysseusprogramma door FWO: wijzigingsbesluit

Eén van de taken van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek –Vlaanderen (FWO) is het aantrekken van excellente onderzoekers die actief zijn in het buitenland. In uitvoering van deze taak is het FWO belast met het operationeel en financieel beheer van het Odysseusprogramma. Tot op heden werd er om de vijf jaar een Odysseusoproep georganiseerd. 80% van de besteedbare middelen voor het Odysseusprogramma werd over de universiteiten verdeeld op basis van de BOF-sleutel (gemiddelde over vijf jaar), voorafgaand aan het begrotingsjaar waarop het Odysseusprogramma betrekking heeft. De overige 20% werd steeds via een oproep verdeeld. De raad van bestuur van het FWO wenst de verdeling van de middelen over de universiteiten volledig via een oproep te laten verlopen bij de volgende Odysseusoproep 2020, en wil dus de huidige verdeling van 80% van de middelen over de universiteiten via de BOF-sleutel laten varen. Op deze aangepaste manier zal concurrentie en excellentie nog meer het uitgangspunt worden van het Odysseusprogramma. Het principe van een oproep zonder verdeling via vastgelegde verdeelsleutel wordt op heden ook reeds in de meeste andere FWO-programma’s gehanteerd. De Vlaamse Regering wijzigt daarom, na advies van het FWO en van de Raad van State, definitief haar subsidiebesluit FWO.

 

Innovatie 

-

 

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.