Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (28 juni 2019)

Gepubliceerd op 28 juni 2019

Economie

Strategisch transformatiesteun DV Fresh bvba

De Vlaamse Regering kent een strategische transformatiesteun van 951.913 euro toe aan DV Fresh bvba in Pittem. DV Fresh is gespecialiseerd in de verwerking van allerlei verse groenten. Met de transformatie wil DV Fresh nieuwe producten en productcombinaties aanbieden en sneller en flexibeler kunnen inspelen op de markt en op consumententrends. Daarbij wil ze het productieapparaat verduurzamen door te transformeren naar innovatieve processen en concepten, en wil ze kleinere individuele verpakkingen maken om food waste tegen te gaan.

Strategische ecologiesteun EuroChem nv

De Vlaamse Regering kent een strategische ecologiesteun toe van 1 miljoen euro aan EuroChem Antwerpen nv in Antwerpen. EuroChem Antwerpen maakt deel uit van de Zwitserse EuroChem Group AG en produceert enkelvoudige stikstofmeststoffen en samengestelde NPK-meststoffen. De investering moet de ammoniak- en stofuitstoot met respectievelijk 20% en 10% verminderen.

Strategische transformatiesteun Aperam Stainless Belgium nv

De Vlaamse Regering kent een strategische transformatiesteun toe van 2 miljoen euro aan Aperam Stainless Belgium nv in Genk. Aperam Stainless Belgium nv is de Europese lead plant van de Aperam Group, die is opgericht als spin-off van de ArcelorMittal Group. Aperam Stainless Belgium nv produceert vlak koud- en warmgewalst roestvast staal in bobijnen of platen tot twee meter breed. Het project Aperam Genk Smart Factory wil de verouderende site een nieuwe toekomst inloodsen, via het uitbouwen van een volledig nieuw productieproces van dun koudgewalst roestvast staal. De nieuwe installatie integreert mathematische modellen waarbij aan de hand van sensoren, connectiviteit en robotisering een digitale revolutie plaatsvindt, die leidt tot nieuwe producten en een nieuwe manier van produceren, wat een zero waste van grondstoffen of zijstromen tot gevolg heeft. 

Strategische ecologiesteun INEOS Styrolution Belgium nv

De Vlaamse Regering kent een strategische ecologiesteun toe van 1 miljoen euro aan INEOS Styrolution Belgium nv in Antwerpen. De INEOS Styrolution groep is wereldleider in de markt van styreen-gebaseerde kunststoffen. De productiesite in België is de grootste geïntegreerde styreenplant ter wereld, en ook de enige styreenmonomeerproductieplant in Europa van de INEOS Styrolution groep. De steun is bedoeld voor het STACE-project (Styrene Antwerp Capacit Expansion), bedoeld om niet alleen een capaciteitsuitbreiding te realiseren, maar ook een significante daling van het specifiek energieverbruik.

 

Wetenschap

Onderzoeksprogramma AI Vlaanderen: subsidie

Op 22 maart 2019 keurde de Vlaamse Regering het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie (AI) goed. Daarin werd een Vlaamse AI-beleidsagenda voorgesteld, bestaande uit drie complementaire delen. (>> zie hier)

Voor de uitvoering van het eerste luik, top strategisch basisonderzoek voor het gericht ontwikkelen van nieuwe kennis, wetenschappelijke doorbraken en talent op wereldniveau, keurt de Vlaamse Regering nu een subsidie toe voor het begrotingsjaar 2019, voor een bedrag van maximaal 6 miljoen euro voor het Onderzoeksprogramma Artificiële Intelligentie Vlaanderen.

(function () { var e = document.createElement('script'); e.type = 'text/javascript'; e.async = true; e.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https' : 'http') + '://btn.createsend1.com/js/sb.min.js?v=3'; e.className = 'createsend-script'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(e, s); })();

 

Innovatie

Onderzoeksprogramma AI Vlaanderen: subsidie

Op 22 maart 2019 keurde de Vlaamse Regering het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie (AI) goed. Daarin werd een Vlaamse AI-beleidsagenda voorgesteld, bestaande uit drie complementaire delen (>>zie hier).

Voor de uitvoering van het eerste luik, top strategisch basisonderzoek voor het gericht ontwikkelen van nieuwe kennis, wetenschappelijke doorbraken en talent op wereldniveau, keurt de Vlaamse Regering nu een subsidie toe voor het begrotingsjaar 2019, voor een bedrag van maximaal 6 miljoen euro voor het Onderzoeksprogramma Artificiële Intelligentie Vlaanderen.

 

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.