Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (6 juli 2018)

Gepubliceerd op 08 juli 2018

Economie

Agentschap Innoveren en Ondernemen: vacantverklaring administrateur-generaal

Het mandaat van Bernard De Potter, administrateur-generaal van het Agentschap Innoveren en Ondernemen, loopt af op 31 juli 2018. Zijn functie is dus vacant vanaf 1 augustus 2018. De Vlaamse Regering keurt nu de functiebeschrijving goed van administrateur-generaal bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen, en verklaart de functie vacant met ingang van 1 augustus 2018. Ze keurt de selectieprocedure goed en duidt het extern selectiebureau aan dat bij deze werving zal optreden. Ze stelt tegelijk Bart Candaele aan als waarnemend administrateur-generaal van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. 

Subsidie vzw DYZO

De Vlaamse Regering kent voor 2018 een werkingssubsidie toe van maximaal 585.000 euro aan de vzw DYZO, voor het aanbieden van integrale schuldhulpverlening aan handelaars en handelsvennootschappen. Het bedrag van 585.000 euro zal vastgelegd worden ten laste van de algemene uitgavenbegroting 2016 van het Fonds voor Flankerend Economisch Beleid. 

Strategische transformatiesteun Desotec Roeselare

De Vlaamse Regering kent een strategische transformatiesteun van 1,526 miljoen euro toe aan Desotec nv uit Roeselare. Desotec is actief op de zuiveringsmarkt op basis van actieve kool in combinatie met mobiele actieve kool filters. Het transformatieproject omvat de bouw van een nieuwe, zelf ontwikkelde reactivatiefaciliteit om te voldoen aan de groeiende specifieke marktnoden. De investering bestaat uiteen recyclage-installatie, een afvalmagazijn, dedicated silo's en stortputten. 

Strategische transformatiesteun Verduyn Kortemark

De Vlaamse Regering kent een strategische transformatiesteun van 1 miljoen euro toe aan Verduyn nv uit Kortemark. Verduyn is een internationaal groentebedrijf dat volle veldgroenten wast, sorteert, trieert, snijdt, verpakt en verkoopt. Voor het transformatieproject zal Verduyn ruim 12 miljoen euro investeren in de volledige transformatie van haar productie-apparaat voor wortelen voor de versmarkt en defoodservice. De nadruk ligt op doorgedreven automatisatie en digitalisatie. 

Brownfieldconvenanten 126. Antwerpen - Gosselin

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Het decreet zorgde voor een systematiek waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen afsluiten dat rechten doet ontstaan op incentives en faciliterende maatregelen. In het kader van de 5de oproep hecht de Vlaamse Regering nu haar principiële goedkeuring aan het ontwerp van brownfieldconvenant 126. Antwerpen - Gosselin. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen zal op het gepaste tijdstip de voorziene inspraakvergaderingen aankondigen en organiseren samen met de betrokken gemeente. 

Samenwerkingsovereenkomst PMV

De Vlaamse Regering keurt het addendum goed bij de samenwerkingsovereenkomst tussen het Vlaamse Gewest en PMV-groep 2017-2022. Via dit addendum vraagt de Vlaamse Regering om de participaties die beheerd worden door PMV-groep over te dragen naar de aandeelhouder. De opvolging van de participaties zal voortaan door het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (Technopolis nv en Finlab nv) en het departement Werk en Sociale Economie (Trividend nv) worden opgevangen. De Vlaamse minister bevoegd voor Werk, Economie, Innovatie en Sport zal het addendum namens het Vlaamse gewest ondertekenen. 

Raad van bestuur VEB: vervanging bestuurder

Het Vlaamse Energiebedrijf (VEB) levert energie, faciliteert energie-efficiëntie en bouwt de energiedatabank Terra en een energienetwerk uit. Steven Van Muylder, aangesteld als bestuurder, wenst afstand te doen van zijn mandaat wegens een vastgestelde onverenigbaarheid. De Vlaamse Regering neemt hier akte van en draagt Wim Verrelst voor als bestuurder met het oog op benoeming door de algemene vergadering van het Vlaams Energiebedrijf, en dit voor de resterende termijn van het ter beschikking gestelde mandaat. Ze keurt tegelijk het besluit goed over de hersamenstelling van het Vlaams Energiebedrijf.

Raad van bestuur VPM: voordracht onafhankelijke bestuurders

De Vlaamse Regering draagt Karel Plasman en Brigitte Boone voor als onafhankelijke bestuurders van de Vlaamse Participatiemaatschappij (VPM).

Raad van bestuur vzw Team Bedrijfstrajecten: voordracht onafhankelijke bestuurders

De Vlaamse Regering draagt Anke Ulens, Pieter Vansynghel en Jozef Lembrechts voor als onafhankelijke bestuurders van de vzw Team Bedrijfstrajecten met het oog op hun benoeming door de Algemene Vergadering van de vzw. 

Beroepsbekwaamheden bouwsector

Door de gewijzigde Europese richtlijn over de erkenning van beroepskwalificaties, is een evaluatie en bijsturing nodig van het globale beleid rond ondernemersvaardigheden. De Vlaamse Regering nam daarover al enkele besluiten over het opheffen van ambachtelijke beroepen en het opheffen van de wettelijke verplichting van bewijs basiskennis bedrijfsbeheer. Nu resten nog 11 gereglementeerde beroepen, allemaal gerelateerd aan de bouw. De Vlaamse Regering heft deze gereglementeerde bouwgerelateerde beroepen op door het opheffen van de koninklijke besluiten over de beroepsbekwaamheden van deze beroepen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de SERV.

Strategische transformatiesteun Brouwerij De Halve Maan in Brugge

De Vlaamse Regering kent een strategische transformatiesteun van 1,05 miljoen euro toe aan Brouwerij De Halve Maan bvba in Brugge. Brouwerij De Halve Maan is een authentieke, historische brouwerij in het centrum van Brugge. Het transformatieproject omvat het bouwen van een nieuw 'greenfield' verwerkingscentrum dat gebruik zal maken van de best beschikbare technieken in de brouwerijsector. 

Brownfieldconvenant 164. Wevelgem - Hanssens Catering

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Het decreet zorgde voor een systematiek waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen afsluiten dat rechten doet ontstaan op incentives en faciliterende maatregelen. In het kader van de 7de oproep hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het ontwerp van brownfieldconvenant 164. Wevelgem - Hanssens Catering, met het oog op de publieke consultatie. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen zal op het gepaste tijdstip de voorziene inspraakvergadering organiseren samen met de betrokken gemeente. 

 

Wetenschap

-

 

Innovatie

Conceptnota: wijziging omzendbrief 1994 ivm steun aan militaire onderzoeksprojecten

De richtlijn Van den Brande legt beperkingen op aan de raad van bestuur van IWT over de financiering van onderzoek en ontwikkeling met mogelijke militaire affiniteit. De richtlijn heeft vandaag een zeer ruime toepassing, zodat er in Vlaanderen sinds 1999 geen overheidssteun meer voorzien is voor O&O projecten of mandaten met een militaire affiniteit. In de huidige praktijk, waarbij meer en meer technologieën voor tweeërlei gebruik (dual use) zijn, en minder en minder enkel civiel of enkel militair, resulteert de richtlijn in een te strenge selectie en in (rechts)onzekerheid bij bedrijven waardoor Vlaamse bedrijven kansen dreigen te missen. Daarnaast blijkt dat de richtlijn uit 1999 juridisch gezien te ruim wordt toegepast. In dit kader, en gelet op de adviezen van VARIO en het Vlaams Vredesinstituut, beslist de Vlaamse Regering om de minister bevoegd voor Economie en Innovatie te gelasten om een nieuwe richtlijn uit te vaardigen. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen zal een Ethisch en Strategisch Adviescomité oprichten om projecten te beoordelen. Het Hermes beslissingscomité zal oordelen over het militaire O&O gehalte van voorliggende projecten, en de finale beslissing over steunbaarheid nemen. 

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.