Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (8 januari 2021)

Gepubliceerd op 08 januari 2021

>> Bekijk hier alle beslissingen van de ministerraad van 8 januari 2021 en alle documenten

Economie

Wijziging uitvoeringsbesluit wet over tewerkstelling buitenlandse werknemers: verhoogde flexibiliteit en administratieve eenvoud

De Vlaamse Regering voert een aantal inhoudelijke en technische verbeteringen door in het Vlaams economisch migratiebeleid. Een aantal verbeterpunten worden voorgesteld vanuit contacten met het bedrijfsleven, de academische wereld en de sociale partners, met het oog op een verhoogde flexibiliteit en administratieve eenvoud binnen het economisch migratiebeleid. Ze wijzigt daarvoor, na advies van de Raad van State, definitief het uitvoeringsbesluit bij de wet van 30 april 1999 rond de tewerkstelling van buitenlandse werknemers. Het Vlaams economisch migratiebeleid beoogt uitdrukkelijk om buitenlands toptalent aan te trekken en het tewerkstellingspotentieel in Vlaanderen te versterken. Daarnaast worden punctuele aanpassingen doorgevoerd met het oog op samenhang met het federale kader en het bestrijden van misbruik.

Aanpassing steunreglementering Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO)

De Vlaamse Regering wijzigt principieel de steunreglementering van het Agentschap Innoveren en Ondernemen, om deze aan te passen aan de nieuwe vennootschapswetgeving en aan de Europese voorwaarden voor ondernemingen in moeilijkheden. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 

1 miljoen euro strategische ecologiesteun voor Wimble Manufacturing Belgium bv in Mechelen

De Vlaamse Regering kent 1 miljoen euro strategische ecologiesteun toe aan Wimble Manufacturing Belgium bv in Mechelen. Wimble Manufacturing Belgium bv is voor 100% een dochterfirma van Kellogg Company Ltd., waarbij de vestiging in Mechelen één van de belangrijkste productiefaciliteiten is van Pringles-chips wereldwijd. Het ecologieproject moet de energiestromen optimaliseren, zodat energievraag en -aanbod beter op elkaar zijn afgestemd en het totale energieverbruik daalt. Daarvoor zijn verschillende technologieën geselecteerd, die op een unieke manier worden geïntegreerd in het productieproces. Het bedrijf investeert daarvoor zelf 13,48 miljoen euro in het project. 

1 miljoen euro strategische ecologiesteun voor Campine nv in Beerse

De Vlaamse Regering kent 1 miljoen euro strategische ecologiesteun toe aan Campine nv in Beerse. Campine nv is een Vlaams bedrijf actief in het recycleren van lood uit klassieke autobatterijen en ander loodafval. Het heeft in eigen beheer een technologie ontworpen voor het recycleren van antimoon uit antimoonhoudend loodafval. Hierdoor zal voor de eerste keer in Europa antimoon gerecycleerd worden voor toepassing als vlamvertrager. Campine investeert zelf 4,9 miljoen euro in de installatie.

Beslissingscomité Fonds voor Innoveren en Ondernemen (FIO): vervanging lid

​Omdat hij zijn mandaat wil beëindigen, ontslaat de Vlaamse Regering Gilbert Declerck als lid van het beslissingscomité bij het Fonds voor Innoveren en Ondernemen en vervangt hem door Gert Bergen.

Wetenschap 

Vlaams Instituut voor de Zee vzw (VLIZ): voordracht onafhankelijke bestuurders

M​et het oog op hun benoeming door de algemene vergadering draagt de Vlaamse Regering Jean Berlamont, Colin Janssen, Willy Versluys en Noémie Wouters voor als bestuurder bij het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ vzw). De aanstelling gebeurt voor drie jaar. 

Innovatie

Beslissingscomité Fonds voor Innoveren en Ondernemen (FIO): vervanging lid

​Omdat hij zijn mandaat wil beëindigen, ontslaat de Vlaamse Regering Gilbert Declerck als lid van het beslissingscomité bij het Fonds voor Innoveren en Ondernemen en vervangt hem door Gert Bergen.

>> Bekijk hier alle beslissingen van de ministerraad van 8 januari 2021 en alle documenten

(function () { var e = document.createElement('script'); e.type = 'text/javascript'; e.async = true; e.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https' : 'http') + '://btn.createsend1.com/js/sb.min.js?v=3'; e.className = 'createsend-script'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(e, s); })();

Dit kan je ook interesseren

18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.