Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (9 oktober 2020)

Gepubliceerd op 09 oktober 2020

Economie 

COVID-19: Vriendenaandeel Winwinlening

Een aanzienlijk aantal bedrijven dreigt in solvabiliteitsproblemen te geraken naar aanleiding van de coronacrisis. Na adviezen van de SERV en van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering daarom definitief het decreet over de Winwinlening. Deze decreetswijziging beoogt het Vriendenaandeel in werking te stellen. Familie en vrienden zullen zo aangemoedigd worden aandelen te verwerven in kmo’s. De aandeelhouder kan maximaal 75.000 euro investeren. Het fiscale voordeel voor het Vriendenaandeel is vastgelegd op 2,5% voor een periode van maximaal vijf jaar. Als onderneming kan men zo maximaal 300.000 euro kapitaal verwerven. De maxima per aandeelhouder en per onderneming kunnen niet worden gecumuleerd met de Winwinlening. Men kan er wel voor opteren om een deel van het bedrag als achtergestelde lening (Winwinlening) te verstrekken en een ander deel als kapitaal (Vriendenaandeel). Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.  

628.000 euro strategische transformatiesteun aan Moderna Products nv in Izegem

De Vlaamse Regering kent 628.000 euro strategische transformatiesteun toe aan Moderna Products nv in Izegem. Moderna Products is een kmo gespecialiseerd in het hogedrukspuitgieten van kunststofproducten voor huisdieren. Moderna Products ontwikkelde een innovatieve, sterke en handige lichtgewicht dierentransportkooi in verschillende maten. Dat zal de onderneming in staat stellen om als eerste internationale speler tegemoet te komen aan de wereldwijde marktvraag naar stevigere (lucht)transportkooien voor dieren. De transportkooien zullen voldoen aan de normen van de International Air Transport Association en werden ontworpen met het oog op een beter comfort voor het te transporteren dier.

592.000 euro strategische transformatiesteun aan Dezeure nv in Veurne

De Vlaamse Regering kent 592.000 euro strategische transformatiesteun toe aan Dezeure nv in Veurne. Dezeure nv is een familiale kmo die verschillende transportmiddelen voor de landbouw en de industrie ontwikkelt, fabriceert en verkoopt. Om op te schalen en internationaal te kunnen doorbreken moeten de producten efficiënter en kwaliteitsvol geproduceerd worden met een korte doorlooptijd. De subsidie laat toe de nieuwe manier van werken te implementeren.    

1 miljoen euro strategische transformatiesteun aan Pomuni Frozen nv in Ranst

De Vlaamse Regering kent 1 miljoen euro strategische transformatiesteun toe aan Pomuni Frozen nv in Ranst. Pomuni Frozen spitst zich toe op het verwerken van verse aardappelen tot diepvriesaardappelpureeproducten. De transformatie is tweeledig. Enerzijds worden de bedrijfsactiviteiten en -locatie grondig uitgebreid en gereorganiseerd. Anderzijds wordt het geproduceerde volume verhoogd en het assortiment aan nicheproducten uitgebreid.

617.000 euro strategische transformatiesteun aan Avasco Solar nv in Ieper

De Vlaamse Regering kent 617.000 euro strategische transformatiesteun toe aan Avasco Solar nv in Ieper. Avasco Solar ontwikkelt en produceert montageframes om zonnepanelen te plaatsen op platte daken of daken met een kleine hellingshoek. Met de ontwikkeling van een nieuw type montageframe voor zonnepanelen wil de onderneming zich differentiëren ten opzichte van de concurrentie door de voorgemonteerde montageframes te voorzien van een klik-en klemsysteem. Dankzij dit systeem is het mogelijk om een snellere montage te garanderen, mee te transformeren met de snelle evolutie in de afmetingen van de zonnepanelen en tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar installaties van zonnepanelen die in oost-west-richting georiënteerd zijn.  

 

Wetenschap 

-

Innovatie 

-

Dit kan je ook interesseren

12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.
05 april 2024

Industrieel beleid: Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Duitsland bespreken gezamenlijke Europese uitdagingen

De toekomst van het Europees industrieel beleid stond centraal op de eerste informele meeting van de leidende ambtenaren van de diverse ministeries voor economische zaken.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.