Betere informatie over Vlaams onderzoek: impulsfinanciering FRIS

Gepubliceerd op 29 november 2013

Impulsfinanciering FRIS

De Vlaamse Regering kent 1,35 miljoen euro impulsfinanciering toe aan de Vlaamse universiteiten voor de realisatie van een dienstenarchitectuur voor uitwisseling van onderzoeksinformatie (Flanders Research Information Space, FRIS). Zo moet men komen tot een aanleveringsbeleid van volledige, actuele, correcte en geïntegreerde onderzoeksinformatie waarbij én meer kwaliteit én meer inhoud kan doorstromen zonder de toename van administratieve overlast. De focus hierbij ligt erg sterk op kwaliteit, volledigheid en automatisering van de informatie via webdiensten.

Betere informatie over Vlaams onderzoek

Met de goedkeuring van de nieuwe overeenkomsten tussen de Vlaamse universiteiten en het departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid zet de Vlaamse Regering haar schouders onder een nieuwe vorm van impulsfinanciering voor de uitwisseling van onderzoeksinformatie.

In het verleden kregen de zes Vlaamse universiteiten jaarlijks een subsidie om tweemaal per jaar hun onderzoeksgegevens (projecten, onderzoekers, onderzoeksgroepen…) aan te leveren aan het FRIS onderzoeksportaal (www.researchportal.be), waar die informatie voor een ruim publiek on line beschikbaar is. De actualiteitsgraad lag dus eerder laag en de data werden telkens ad hoc bijeengesprokkeld uit de verschillende systemen wat veel extra werk meebracht voor de universiteiten.

Met de nieuwe vorm van impulsfinanciering worden de universiteiten eenmalig gefinancierd om een dienstenarchitectuur te bouwen, zodat de gegevens rechtstreeks vanuit hun processen kunnen doorstromen waardoor ad hoc inzamelwerk overbodig wordt en de nieuwe informatie veel sneller ontsloten wordt. De universiteiten krijgen drie jaar om omslag te maken. Bij het behalen van tussentijdse mijlpalen krijgen ze een deel van de totale impulsfinanciering uitgekeerd.

Dit betekent een grote administratieve vereenvoudiging: de informatie komt rechtstreeks uit de authentieke bron en gegevens worden niet veelvuldig opgevraagd. Meer actuele en betere gegevens maken het meten van onderzoeksoutput makkelijker: de verhouding tussen het budget dat de overheid aan onderzoek besteedt en wat dit aan onderzoeksresultaten oplevert.

Bovendien zal de Vlaamse overheid ervoor zorgen dat de aangeleverde gegevens ook als echte ‘open data’ ontsloten worden, waarmee ze zich inschrijft in open data en open access beweging zoals die hoog op de politieke agenda’s staat.

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.