Bij EWI loopt het op (elektrische) wieltjes

Filter items
Nieuws
14 januari 2013

In het najaar van 2012 heeft het departement EWI haar eerste elektrische dienstwagen ingezet. “Elke aankoop van de overheid zou innovatie moeten bevorderen” volgens Secretaris-generaal Dirk Van Melkebeke. Praten en vergaderen over de opwarming van de aarde of over de noodzaak van innovatie is één ding; maar daar mag het niet bij blijven. Na praten moet handelen volgen: de handen uit de mouwen steken en iets realiseren. “Ik ben trots dat ons departement bevoegd voor economie, wetenschap en innovatie het voorbeeld geeft: woorden wekken maar voorbeelden strekken”, aldus de Secretaris-generaal.

Grote autonomie

Het beestje heet Opel Ampera en kan met een volle accu 40 tot 80 kilometer afleggen, afhankelijk van de rijomstandigheden. De wagen is echter ook geschikt voor grotere afstanden: na de eerste 40 à 80 ‘elektrische’ kilometers wordt de motor immers gevoed door een range extender, waardoor de autonomie tot ruim 500 kilometer oploopt. Ook dan wordt hij nog elektrisch aangedreven: zo blijft hij soepel, stil en efficiënt rijden.

Dienstwagen

In de ondergrondse garage van het Ellipsgebouw is oplaadapparatuur aanwezig. De auto is niet alleen milieubewust, maar ook nog mooi om naar te kijken… De Secretaris-generaal en zijn chauffeur hebben het uitgeprobeerd en zijn alvast in de wolken. Onze nieuwe aanwinst zal gebruikt worden als dienstwagen voor korte ritten in Brussel.

Vlaanderen in Actie

Een en ander is gekaderd in het ViA-project Elektrisch rijden, dat het potentieel van elektrische voertuigen in Vlaanderen in kaart brengt. Het departement EWI werd aangeduid als één van de pilootentiteiten. Resultaat van het onderzoek zal een beslissingsmodel zijn, dat door entiteiten - en in een later stadium eventueel andere overheden, organisaties of bedrijven - kan gebruikt worden om elektrische mobiliteit in hun bedrijfsvloot te integreren.

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Laatste tweets