Bij EWI loopt het op (elektrische) wieltjes

Gepubliceerd op 14 januari 2013

In het najaar van 2012 heeft het departement EWI haar eerste elektrische dienstwagen ingezet. “Elke aankoop van de overheid zou innovatie moeten bevorderen” volgens Secretaris-generaal Dirk Van Melkebeke. Praten en vergaderen over de opwarming van de aarde of over de noodzaak van innovatie is één ding; maar daar mag het niet bij blijven. Na praten moet handelen volgen: de handen uit de mouwen steken en iets realiseren. “Ik ben trots dat ons departement bevoegd voor economie, wetenschap en innovatie het voorbeeld geeft: woorden wekken maar voorbeelden strekken”, aldus de Secretaris-generaal.

Grote autonomie

Het beestje heet Opel Ampera en kan met een volle accu 40 tot 80 kilometer afleggen, afhankelijk van de rijomstandigheden. De wagen is echter ook geschikt voor grotere afstanden: na de eerste 40 à 80 ‘elektrische’ kilometers wordt de motor immers gevoed door een range extender, waardoor de autonomie tot ruim 500 kilometer oploopt. Ook dan wordt hij nog elektrisch aangedreven: zo blijft hij soepel, stil en efficiënt rijden.

Dienstwagen

In de ondergrondse garage van het Ellipsgebouw is oplaadapparatuur aanwezig. De auto is niet alleen milieubewust, maar ook nog mooi om naar te kijken… De Secretaris-generaal en zijn chauffeur hebben het uitgeprobeerd en zijn alvast in de wolken. Onze nieuwe aanwinst zal gebruikt worden als dienstwagen voor korte ritten in Brussel.

Vlaanderen in Actie

Een en ander is gekaderd in het ViA-project Elektrisch rijden, dat het potentieel van elektrische voertuigen in Vlaanderen in kaart brengt. Het departement EWI werd aangeduid als één van de pilootentiteiten. Resultaat van het onderzoek zal een beslissingsmodel zijn, dat door entiteiten - en in een later stadium eventueel andere overheden, organisaties of bedrijven - kan gebruikt worden om elektrische mobiliteit in hun bedrijfsvloot te integreren.

Dit kan je ook interesseren

22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
20 maart 2024

Europese octrooiaanvragen: Vlaanderen tiende Europese regio

Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben vorig jaar ruim 2.500 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EOB), een lichte daling na het recordjaar 2022. Het aantal aanvragen vanuit Vlaanderen steeg daarentegen wel, van 1728 aanvragen in 2022 naar 1755 aanvragen in 2023 (+1,6%)

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.