Blauwe economie: oprichting Europese waarnemingspost

Gepubliceerd op 23 mei 2022

Op 17 mei 2021 bracht de Europese Commissie een mededeling uit “over een nieuwe aanpak voor een duurzame blauwe economie in de EU - De blauwe economie van de EU transformeren voor een duurzame toekomst” (COM(2021) 240 final).

Eén van de daarin aangekondigde initiatieven, inzake ondersteuning van deze aanpak, is zopas gelanceerd: het betreft de oprichting van een waarnemingspost (‘observatory’) voor de blauwe economie die jaarlijkse verslagen over de blauwe economie zal publiceren en updates zal verstrekken over de vorderingen bij het koolstofvrij maken van de blauwe economie.

Op de nu gelanceerde site zijn een aantal elementen hiervan reeds verzameld, zoals een (beperkt) dashboard, een bespreking van een aantal sectoren en enkele kaarten.

Op termijn moet deze waarnemingspost ook meer indicatoren bevatten en de weg wijzen naar datasystemen zoals EMODnet (waarvan het centraal portaal en het secretariaat gehuisvest zijn bij het Vlaams Instituut voor de Zee, VLIZ, met de steun van de Vlaamse overheid).

>> Naar de waarnemingspost

>> Lees meer: A new Blue Economy Observatory to monitor and promote the sustainability of our ocean related activities

Gert Verreet
Adviseur
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

30 januari 2023

Europees partnerschap over duurzame blauwe economie gestart

Als derde in het rijtje van de partnerschappen met cofinanciering in Horizon Europe cluster 6, en na Biodiversa+ en Water4All, is nu het ‘Sustainable Blue Economy’ partnerschap (SBEP) vorige week in Rome van start gegaan.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.