Bouw eerste diepegeothermiecentrale gestart

Filter items
Nieuws
9 oktober 2017

Diepegeothermiecentrale

De technologische onderzoeksinstelling Vito in Mol heeft maandag de start van de bouw gevierd van de eerste diepegeothermiecentrale. Die moet in juli volgend jaar actief zijn. Tegelijk werd een ambitieus onderzoeksvoorstel gelanceerd voor een put tot wel 7 kilometer diep. Mogelijk kan die aanpak geothermie in heel Vlaanderen voorzien.

In aanwezigheid van onder meer de Vlaamse ministers Muyters en Tommelein werd maandag de start van de bouw gevierd van de geothermiecentrale, het gebouw dat de energie moet gaan leveren.

In de komende maanden wordt gewerkt aan de warmtewisselaars, pompen, evenals het buizensysteem zelf. Dat moet tegen midden 2018 leiden tot een werkende centrale.

Hotspot

De Kempen vormen al even de "hotspot" in het onderzoek naar geothermie, een proces waarmee warmte uit de ondergrond wordt gebruikt voor het verwarmen van gebouwen of het opwekken van elektriciteit.

In de afgelopen twee jaar werden putten geboord van respectievelijk 3,6 en 4,3 km diep naar warme grondwaterlagen, waarmee heel wat tests werden uitgevoerd. De twee putten vormen in de toekomst mee een circuit voor het warme water, waarmee gebouwen van Vito, het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK.CEN) en Belgoprocess zullen worden verwarmd.

Energiebehoefte van Vlaanderen

Vito wil geothermie blijven verfijnen en hoopt onderzoek te kunnen doen met een enkelvoudige boorput, met een diameter van een meter, tot wel 7 km diep. De put zou eindigen in een grondlaag, maar er zou dan water van de oppervlakte naar beneden worden gepompt om op te warmen en terug naar boven te sturen. Met deze aanpak denkt Vito-topman Dirk Fransaer dat geothermie naar heel Vlaanderen kan komen.

Het energiepotentieel wordt als enorm gezien.

"Als er elektriciteit mee kan worden gemaakt, dan denken we aan een totale capaciteit van ongeveer 5 gigawatt. Als je 8 gigawatt zegt, dan heb je de totale energiebehoefte van Vlaanderen", aldus Fransaer nog, die zich met zijn voorstel meteen tot de bevoegde ministers richtte.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters:

“Geothermie heeft bijzonder veel potentieel, maar het blijft ook een enorm risico. Zoals bij elk innovatief idee is de uitkomst onzeker. VITO neemt samen met de Vlaamse overheid drempels weg zodat economische spelers de stap durven en kunnen zetten: ze overbruggen de innovatieve valley of death. De belangrijkste vraag blijft natuurlijk of aan de overkant van de brug de industrie staat te wachten om de inspanningen van VITO te valoriseren. Dat wordt dé uitdaging van de komende maanden.”

(Bron: Vito: Diepe geothermie in de Kempen: What’s next?)

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Schriftelijke vragen 2017 - week 50

  Schriftelijke vragen 2017 - week 50

  15 december 2017

  O.a. oproep interclusterprojecten, LA-trajecten en discripantie cijfers O&O-uitgaven 2014.

 • Brexit: FIT lanceert vernieuwd meldpunt

  Brexit: FIT lanceert vernieuwd meldpunt

  14 december 2017

  Flanders Investment and Trade (FIT) heeft een vernieuwd meldpunt voor de Brexit ontwikkeld. Het gaat om een website met praktische informatie voor bedrijven over bijvoorbeeld douaneformaliteiten en vergunningen.

 • Eerste steen van dronecampus gelegd

  Eerste steen van dronecampus gelegd

  13 december 2017

  In Sint-Truiden is de eerste steen gelegd van Droneport, een campus waar bedrijven in de dronesector zich kunnen settelen. De bedrijven zullen in drie afgebakende vliegzones hun drones kunnen testen op hoogten die normaal niet toegelaten zijn. Begin 2019 moet Droneport de deuren openen.

 • Oproep 'Citizen Science'

  Oproep 'Citizen Science'

  11 december 2017

  Citizen Science, of ‘burgerwetenschap’ in het Nederlands, is een belangrijke ontwikkeling in wetenschapsland. Hierbij kunnen burgers ongeacht hun achtergrond meewerken aan wetenschappelijke projecten. Minister Muyters lanceert nu een oproep voor Citizen Science projecten en trekt hiervoor 1 miljoen euro uit.   

 • Het hefboomeffect van Screen Flanders

  Het hefboomeffect van Screen Flanders

  11 december 2017

  Via Screen Flanders ondersteunt de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse gewest spenderen. Sinds de start van het programma midden 2012, genereerde 1 euro investering door Screen Flanders 4,93 euro audiovisuele uitgaven in het Vlaams Gewest. Dit blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag aan minister Muyters.