Brexit-steunmaatregelen: formeel kader goedgekeurd voor steun aan getroffen bedrijven

Gepubliceerd op 13 juni 2022

De Vlaamse Regering heeft een kader klaar voor de ondersteuning van bedrijven die getroffen zijn door de Brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Vlaanderen heeft recht op 223 miljoen euro uit de Brexit Adjustment Reserve, een fonds opgericht door de Europese Unie om de impact van Brexit te verlichten.

Het vastgelegde kader bepaalt nu hoe deze middelen verdeeld mogen worden en welke ondernemingen er recht op hebben. Het is nu ook mogelijk om kosten die in het verleden gemaakt zijn te vergoeden.

Brexithelpdesk

Het fonds is in beheer van VLAIO en subsidieaanvragen kunnen bij hen worden ingediend tot 1 juli 2023. Zij staan tevens altijd klaar om ondersteuning te bieden via een Brexithelpdesk en kunnen vragen daaromtrent vrijblijvend bekijken.

Minister Jo Brouns: ‘Handel met het VK is moeilijker geworden maar door ons snel aan te passen en een goede begeleiding te voorzien, kan je een sterkere positie verwerven en blijft handel met het VK heel interessant. Ik roep al onze ondernemingen die geleden hebben onder Brexit op om hun aanvraag in te dienen. Onze bedrijven moeten ook in de toekomst de opportuniteiten op de markt kunnen grijpen.'

Het VK is onze 8ste exportbestemming en 6de grootste goederenleverancier in 2021. Voor 2021 was er een daling van 2.6% van de uitvoer richting VK op, opvallend want daarmee zijn de Britten één van de weinige dalers onder de topbestemmingen van Vlaamse export. Vooral de automobielindustrie, machinebouw, textielsector en tuinbouw werden getroffen.

>> Naar de website van VLAIO - BAR - Brexit Adjustment Reserve

Dit kan je ook interesseren

06 juni 2023

Nieuw platform moet bedrijven voorsprong geven in handel met het Verenigd Koninkrijk

Gateway²Britain, een innovatief platform moet Vlaamse, en bij uitbreiding Belgische bedrijven, een voorsprong geven in de handel met het Verenigd Koninkrijk na de Brexit-krimp. Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns (CD&V) en federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) hebben daarvoor de handen in elkaar geslagen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.