City of Things in elke Vlaamse gemeente

Gepubliceerd op 10 oktober 2017

'City of Things'

Begin dit jaar bouwden Vlaanderen, Stad Antwerpen en imec samen ‘City of Things’ uit, een digitale stad verweven met de werkelijke stad om de mogelijkheden van smart cities te onderzoeken. In deze proeftuin wordt de technologie door gebruikers in de praktijk getest.

Subsidie-oproep

Vandaag worden de lessen uit dit project doorgetrokken naar Vlaanderen.

Met een subsidie-oproep van 4 miljoen euro krijgen alle Vlaamse steden en gemeenten – groot én klein – de kans om uit te zoeken wat het internet of things voor hen kan betekenen. Met dit project kunnen ze kennis opdoen over de technologie, de noden van de gebruikers en over de zakelijke kant.

Ze worden hiervoor bijgestaan door imec, ’s werelds toonaangevend onderzoeks- en innovatiecentrum op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie.

Er gaat daarbij veel aandacht naar een open aanpak, zodat toepassingen die in de ene gemeente ontwikkeld worden, ook mogelijkheden bieden om in een andere stad mee aan de slag te gaan. Het aantal dataconnecties, samenwerkingsverbanden en uiteindelijk dus ook het aantal innovatieve toepassingen, nemen zo immers exponentieel toe.

Ook het ‘Smart Flanders-project’ van minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans kadert in die visie. Die slimme aanpak maakt Vlaanderen uniek.

Vlaams minister van Innovatie en Economie Philippe Muyters

“Het leven aangenamer en duurzamer maken met alles wat onze technologie te bieden heeft, dat is waar city of things om draait. Vandaag is het tijd een versnelling hoger te schakelen door ervoor te zorgen dat élke Vlaamse stad of gemeente, hoe groot of hoe klein ook, de mogelijkheid heeft na te denken over wat het internet der dingen voor hen kan betekenen.

Als we het vandaag slim aanpakken door samen te werken, zetten we Vlaanderen in de toekomst op de kaart als dé slimme regio van Europa, dé voorloper in smart cities en het internet of things.”

> Bekijk hier de Actuele Vraag: Slimme steden en gemeenten: actuele vraag naar aanleiding van de projectoproep van de minister

Indienen tot 31 januari 2018

Geïnteresseerde steden en gemeenten kunnen tot en met 31 januari 2018 een projectvoorstel indienen.

Het wettelijke kader, de handleiding bij de oproep en het formulier om een aanvraag in te dienen, zullen zeer binnenkort op de website van Agentschap Innoveren en Ondernemen gepubliceerd worden.

(Bron: persbericht minister Muyters - zie onderaan pagina)

Kanaal Z - 4 miljoen euro om onze steden 'smart' te maken

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.