Corona crisisaanpak: het wereldwijde ‘twee curven’-beleidsprobleem

Filter items
Nieuws
23 maart 2020

Wat in december 2019 begon als een ‘virusprobleem’ in een Chinese provincie, ver van ons bed, is op enkele maanden uitgegroeid tot een nooit geziene wereldwijde gezondheids- én economische crisis.

Beleidsmakers staan vandaag voor wat nu al het ‘twee-curven probleem’ wordt gedoopt: het afvlakken van zowel de besmettings- als de recessiecurve, via respectievelijk de gezondheids- en de economische politiek. 

'Flatten the curve'

‘Flatten the curve’ is vandaag wereldwijd dé prioriteit: het aantal besmettingen zo laag mogelijk houden opdat de gezondheidssystemen niet overbelast zouden worden. Daartoe zetten landen diverse ‘isolatiestrategieën’ in, gaande van zachte tot harde ‘lock downs’.

Het onvermijdelijke neveneffect daarvan is evenwel dat men het economisch leven doet stilvallen. Producenten worden verhinderd te produceren en consumenten te consumeren. Maar er is geen alternatief.

Door deze gelijktijdige en wereldwijd quasi symmetrische aanbod- én vraagschok wordt de economie noodgedwongen richting recessie geduwd.

Cruciale schakels in de klassieke economische kringloop - zoals hieronder weergegeven - worden onderbroken.

En hoe harder de ‘lock down’- maatregelen en hoe langer ze duren, hoe dieper de recessie.

Een recessie die men dan weer probeert af te vlakken met een batterij economische beleidsmaatregelen. Dat wordt mooi weergegeven door de Zwitsers econoom Richard Baldwin in een artikel dat op 22 maart verscheen op de website voxeu.org:

Beleidsmakers staan voor het zoeken naar een moeilijk evenwicht tussen enerzijds een gezondheidspolitiek die er op gericht is de besmettingscurve af te vlakken en anderzijds een economische politiek die tracht de recessiecurve af te vlakken. Ook economen moeten zich daarvoor op onbekend terrein begeven.

'Act fast and do whatever you can'

Richard Baldwin, professor internationale economie aan The Graduate Institute in Genève, stelde samen met enkele collega's over de mogelijke beleidspaden een heus e-book samen, bestaande uit 14 essays. Het boek draagt de sprekende titel ‘Economics in the time of COVID-19. Act fast and do whatever you can’.

Snel en drastisch handelen, dat is alvast wat de Vlaamse en federale overheid hebben gedaan.

Bent U geïnteresseerd in nog meer aanbevelingen en analyses, dan vindt u dit e-book onderaan.

-------

Blijf wekelijks op de hoogte van het nieuws op vlak van economie, wetenschap en innovatie door je via onderstaande blauwe knop in te schrijven op onze nieuwsbrief. (Bekijk hier het archief van onze nieuwsbrieven.)

 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Johan Hanssens

Staf
Secretaris-generaal
02 553 55 99

Meer nieuws

 • COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  9 april 2020

  Alle academische instellingen en onderzoeksinstellingen hebben noodgedwongen de normale onderzoeksactiviteiten afgebouwd en tot een minimum herleid of gestopt. Enkel het onderzoek op COVID-19 gerelateerde onderwerpen gaat door. Een aantal onderzoeksprojecten werden geheroriënteerd op COVID-19 onderzoek. Ook de industrie zet zich in om oplossingen te ontwikkelen voor verschillende aspecten gelieerd aan COVID-19. Het onderzoek is breed aangepakt en het omvat epidemiologie, diagnose, behandeling en maatschappelijke impact. Een overzicht.

 • COVID-19: Openstaande en opkomende oproepen

  COVID-19: Openstaande en opkomende oproepen

  9 april 2020

  Vanuit verschillende Europese instanties worden oproepen gelanceerd om onderzoek en innovatie te stimuleren en COVID-19 en gerelateerde effecten te bestrijden. De deadlines van bestaande oproepen worden vaak uitgesteld om deelnemers meer tijd te geven om hun voorstellen voor te bereiden. Een overzicht van de verschillende oproepen.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (3 april 2020)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (3 april 2020)

  6 april 2020

  O.a. vervanging regeringsafgevaardigde LRM en imec en Hersamenstelling Hermes beslissingscomité.

 • EU-nieuws deze week |

  EU-nieuws deze week | 30 maart - 3 april 2020

  3 april 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 14

  Schriftelijke vragen deze week | week 14

  3 april 2020

  O.a. gebruik van slimme data en artificiële intelligentie bij VDAB, projecten en initiatieven Smart Cities en werkgelegenheid circulaire economie.