Cyberveiligheid: vijf miljoen euro om ondernemers en werknemers beter bewust te maken

Gepubliceerd op 11 december 2020

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits wil Vlaamse ondernemers en werknemers beter bewust maken van cyberveiligheid. Veel ondernemers zijn zich nog altijd onvoldoende bewust van het gevaar of de uitdagingen op vlak van cyberveiligheid. 

Daarom heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits 9 bedrijven aangeduid die kmo’s individueel zullen begeleiden om hun cyberveiligheid te verhogen.

Daarnaast wordt een systematisch opleidings- en informatieprogramma opgestart. In totaal voorziet minister Crevits daarvoor in ruim 5 miljoen euro.

Cybersecurity-verbetertrajecten voor Vlaamse kmo’s

Veel kmo’s zijn voor hun bedrijfsprocessen sterk afhankelijk van data-uitwisseling, software of Internet of Things- systemen. Om bedrijven de weg te wijzen naar cyberveiligheid, heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits negen gespecialiseerde bedrijven aangeduid om onze kmo’s te begeleiden en adviseren.

Concreet zal een ondernemer bij VLAIO een individueel begeleidingstraject kunnen aanvragen. Dat zijn trajecten die starten met een grondige analyse van de aanpak rond cyberveiligheid in het bedrijf, de opmaak en de uitvoering van een actieplan om de veiligheid te verbeteren en uiteindelijk ook een evaluatie. Dit moet leiden tot een betere beveiliging van onze bedrijven. Elk bedrijf zal één van de 9 bedrijven kunnen kiezen die het best bij hen aansluit om hen te begeleiden.

De begeleidingstrajecten zullen tussen 25.000 euro en 50.000 euro kosten waarvan ongeveer de helft gesubsidieerd wordt. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits voorziet daarbij in 4 miljoen euro. Vanaf 2021 zullen kmo’s een begeleidingstraject kunnen aanvragen.

Duidelijk aanbod aan opleidingen en expertise

Niet enkel de bedrijfsprocessen en de software moeten beter beveiligd worden, ook de kennis van werknemers, informatici en onderzoekers van bedrijven en instellingen die rond cyberveiligheid werken, moet verhoogd worden.

Minister Crevits voorziet in 735.000 euro voor de opstart van een opleidingsprogramma en bijna 400.000 euro voor kennis- en informatieverspreiding.

Het opleidings- en expertise programma is een samenwerkingsverband van de universiteiten en de hogescholen in Vlaanderen.

Met dit opleidingsprogramma wil minister Crevits het expertiseniveau over cyberveiligheid in Vlaanderen verhogen. Via online cursussen, actieve online training waarbij cyberproblemen gesimuleerd worden, willen we extra specialisten opleiden. Het zijn net die experten die ook het brede publiek mee zullen moeten stimuleren om na te denken over bijvoorbeeld welke gegevens allemaal digitaal gedeeld worden.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits: “Veel ondernemingen zijn dagelijks bezig met data-uitwisseling, Internet of Things-systemen of software. Digitalisering is, zeker de afgelopen maanden, aan een opmars bezig. Dat betekent echter ook dat de veiligheid van data en gegevens, van software in bedrijven sneller in het gedrang kan komen. Daarom bieden we onze kmo’s een intensief begeleidingstraject aan om hun online veiligheid te versterken."

"We hebben tegelijk nood aan meer expertise en bundelen daarom de krachten met onze universiteiten en hogescholen. Het is cruciaal om onze ondernemers bewust te maken van de cyberveiligheid en hen de nodige vaardigheden aanleren.“

Simon Verschaeren
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

15 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 maart 2024)

O.a. wijziging reglementair kader Odysseusprogramma.
15 maart 2024

Flanders Technology & Innovation festival zet Vlaamse expertise tien dagen lang in de kijker

Deze middag werd in het Gentse Wintercircus het officiële startschot gegeven van het tiendaagse Flanders Technology & Innovation festival. Het technologie- en innovatiefestival moet de Vlaamse expertise in beide domeinen tien dagen lang in de kijker zetten.
15 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (14 maart 2024)

Vraag om uitleg over de sluiting van een vestiging van het chemiebedrijf Celanese Corporation en over kmo's die moeilijkheden ervaren om geld te lenen bij de bank.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.