Departement EWI en IBM steken vuur aan FRIS

Gepubliceerd op 27 augustus 2010

Het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) van de Vlaamse overheid en IBM (NYSE-IBM) startten in juli 2010 hun Extreme Blue-project. Een klein team van studenten werkt gedurende de zomer onder toezicht van IBM aan een vooruitstrevend informatieproject voor het Departement EWI. De eerste fase van het project is nu afgerond.

F.I.R.E.

“Als Vlaanderen een vooraanstaande kenniseconomie wil worden, moeten we die kennis ook op een efficiëntere manier kunnen ontsluiten”, aldus Geert van Grootel, senior researcher kennisbeheer bij EWI aan het begin van het Extreme Blue project.

De resultaten van onderzoek en ontwikkeling vinden nog steeds niet of niet snel genoeg hun weg naar de industrie. Om de kruisbestuiving tussen onderzoek en ontwikkeling en de industrie nog efficiënter te laten verlopen, heeft het Extreme Blue-team het Flanders Interconnecting Research Enterprises – kort F.I.R.E. – voorgesteld.  Dit concept bouwt verder op de fundering van het al aanwezige FRIS portaal, maar voegt hieraan nog een aantal slimme functionaliteiten toe. Op deze manier overstijgt F.I.R.E. de portaalsite.
De meerwaarde van F.I.R.E. bestaat er in de al aanwezige gestructureerde data te combineren met ongestructureerde data. Zo wordt de bestaande informatie verrijkt met onderliggende verbanden, relaties en concepten die al wel aanwezig waren maar niet benut werden. De eindgebruiker krijgt hierdoor de meest relevante en kwalitatief hoogstaande zoekresultaten aangeboden.

Om tot deze innovatieve en klantgerichte oplossing te komen, werden bestaande technologieën van IBM gebruikt. Dit onder een toeziend oog van zowel een business als een technical mentor die door IBM aan dit project werden toegewezen. 

In de volgende fase van het Extreme Blue project zullen de studenten een proof of concept ontwikkelen en tevens een bijhorende businesscase uitwerken. De definitieve oplevering van het project wordt halverwege september verwacht.

FRIS

Voor EWI is F.I.R.E. niet zomaar een alleenstaand ‘project’. Het is sterk ingebed in de visie en  evolutie van het FRIS-programma. Op deze manier wil de Vlaamse overheid op termijn een essentiële bijdrage leveren aan de tot stand koming van de Vlaamse Kennismaatschappij van de toekomst.

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.