Departement EWI vertegenwoordigt Vlaanderen op de ‘Vanguard Initiative top'

Filter items
Nieuws
24 februari 2016

30 Europese regio's

Vlaanderen stond in 2013 mee aan de wieg van het ‘Vanguard Initiative New Growth through smart specialisation’, een samenwerkingsverband van ondertussen 30 Europese regio’s die inzetten op een doordacht clusterbeleid, gebaseerd op slimme specialisatie, om zo innovatie en industriële groei te stimuleren.

Aangezien productie en handel steeds meer plaats vinden binnen globale waardenketens langsheen verschillende regio’s en landen dringt samenwerking tussen regio’s zich op.

Lees hier alles over het Vanguard Initiative

Op de tweedaagse 'Vanguard Initiative top' (24-25 februari) hernieuwden de politieke en ambtelijke vertegenwoordigers uit de Vanguard regio’s hun engagement en maakten bedrijven, kennisinstellingen en overheden uit de Vanguard Initiative regio’s een stand van zaken op.

Hernieuwen engagement

Op de eerste dag verzamelden de politieke en ambtelijke vertegenwoordigers uit de Vanguard Initiative regio’s samen met de vice-voorzitter van de Europese Commissie en tevens Europees Commissaris voor Banen, Groei, Investeringen en Competitiviteit Jyrki Katainen om hun engagement te hernieuwen en concrete ervaringen uit te wisselen.

Tevens werd nagegaan hoe interregionale investeringsplatformen kunnen opgericht worden voor innovatieve projecten.

> Lees hier het verslag van de eerste dag

Pilootprojecten

Op de tweede dag vond een groot matchmaking evenement plaats waar bedrijven, kennisinstellingen en overheden uit de Vanguard Initiative regio’s een stand van zaken opmaakten van de vijf opgestarte interregionale Vanguard pilootprojecten:

  • ‘High Performance production through 3D-printing’,
  • ‘Bio-Economy’,
  • ‘New Nano-Enabled Products’,
  • ‘Advanced Manufacturing for Energy related applications in Harsh Environments’,
  • ‘Efficient and Sustainable Manufacturing’.

Bekijk hier de volledige agenda van die dag

Vlaanderen en 3D-printing

Vlaanderen is betrokken bij alle vijf projecten en trekker van het 3D-printing pilootproject.

Uit de vijf pilootprojecten resulteerden via een proces van ‘entrepreneurial discovery’ reeds meer dan 30 demo-cases. Het is de ambitie van de Vanguard regio’s deze cases op te schalen naar een hoger niveau en business opportuniteiten te detecteren.

> Lees hier meer over Vlaanderen en 3D-printing: interessante samenwerkingsmogelijkheden met andere regio’s (Vanguard Initiative top - tweede dag)

Top-regio's

Onder de Vanguard regio’s bevinden zich onder meer top-regio’s zoals Baden-Württemberg, Catalonië, Tampere, Zuid-Nederland, Zuid-Denemarken, Lombardije, Auvergne-Rhône-Alpes, …

 

Annual Political Meeting

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Barbara Cattoor

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
0490 52 78 56

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.