Derde onderzoekscentrum Flanders Make komt in West-Vlaanderen

Filter items
Nieuws
9 oktober 2017

Mechatronica en machinebouw

Flanders Make kreeg in 2017 18,4 miljoen euro subsidie van de Vlaamse overheid. Daarnaast haalt het project onder andere ook ruim 5 miljoen euro inkomsten uit samenwerkingen met bedrijven.

De derde vestiging van onderzoekscentrum Flanders Make zal in West-Vlaanderen opgestart worden. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zaterdagochtend in Izegem aangekondigd. Voor het project wordt in 2018 al 15 miljoen euro vrijgemaakt.

Flanders Make bestaat sinds drie jaar en heeft momenteel onderzoekscentra in Leuven en Lommel. In die vestigingen zijn in totaal ongeveer 250 onderzoekers aan de slag. Er wordt onderzoek gevoerd op vlak van mechatronica, productontwikkelingsmethodes en geavanceerde productietechnologieën.

De nieuwe West-Vlaamse vestiging van Flanders Make zal focussen op mechatronica en machinebouw. Met 40 procent van de tewerkstelling bevindt het hart van de mechatronicasector zich sowieso in West-Vlaanderen. Verschillende West-Vlaamse bedrijven investeerden trouwens al in Flanders Make.

Topprioriteit

Vlaams minister-president Geert Bourgeois benadrukte dat onderzoek en ontwikkeling een topprioriteit zijn voor de Vlaamse regering.

"We zitten in een vierde industriële revolutie met digitalisering die zich op alle vlakken doorzet. We hebben de ambitie om daar koploper in te zijn."

De samenwerking tussen overheid, onderzoekscentra en bedrijven is volgens Bourgeois cruciaal.

"Investeren in onderzoek is een manier om multinationals te verankeren, maar tegelijk betekent het ook een impuls voor de lokale KMO's. Flanders Make is uniek in Europa en geeft ons de kans om een enorme voorsprong te nemen."

Budget

Flanders Make kreeg in 2017 18,4 miljoen euro subsidie van de Vlaamse overheid. Daarnaast haalt het project onder andere ook ruim 5 miljoen euro inkomsten uit samenwerkingen met bedrijven. Het budget voor onderzoek en ontwikkeling is binnen deze Vlaamse regering fors gestegen.

"In 2019 zullen we in totaal een half miljard euro meer investeren dan in 2014. Daarmee zitten we ver boven het Europese gemiddelde."

Naast Flanders Make zijn ook imec-iMinds, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) strategische onderzoekscentra die ondersteund worden.

Locatie

Het staat nog niet vast waar de derde vestiging van Flanders Make precies komt. Gesprekken met de West-Vlaamse afdelingen van de UGent en de KULeuven zullen hierover klaarheid moeten scheppen.

"Ze zijn beide geïnteresseerd, maar het hangt van veel factoren af. Het zal sowieso belangrijk zijn om samen te werken", zei de minister-president.

In ieder geval zal het kabinet van minister Philippe Muyters in 2018 al 15 miljoen euro vrijmaken voor de opstart van het project.

(Bron: Belga /  VRT NWS: Onderzoekscentrum West-Vlaandere (Video)​)
 

 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Schriftelijke vragen 2017 - week 50

  Schriftelijke vragen 2017 - week 50

  15 december 2017

  O.a. oproep interclusterprojecten, LA-trajecten en discripantie cijfers O&O-uitgaven 2014.

 • Brexit: FIT lanceert vernieuwd meldpunt

  Brexit: FIT lanceert vernieuwd meldpunt

  14 december 2017

  Flanders Investment and Trade (FIT) heeft een vernieuwd meldpunt voor de Brexit ontwikkeld. Het gaat om een website met praktische informatie voor bedrijven over bijvoorbeeld douaneformaliteiten en vergunningen.

 • Eerste steen van dronecampus gelegd

  Eerste steen van dronecampus gelegd

  13 december 2017

  In Sint-Truiden is de eerste steen gelegd van Droneport, een campus waar bedrijven in de dronesector zich kunnen settelen. De bedrijven zullen in drie afgebakende vliegzones hun drones kunnen testen op hoogten die normaal niet toegelaten zijn. Begin 2019 moet Droneport de deuren openen.

 • Oproep 'Citizen Science'

  Oproep 'Citizen Science'

  11 december 2017

  Citizen Science, of ‘burgerwetenschap’ in het Nederlands, is een belangrijke ontwikkeling in wetenschapsland. Hierbij kunnen burgers ongeacht hun achtergrond meewerken aan wetenschappelijke projecten. Minister Muyters lanceert nu een oproep voor Citizen Science projecten en trekt hiervoor 1 miljoen euro uit.   

 • Het hefboomeffect van Screen Flanders

  Het hefboomeffect van Screen Flanders

  11 december 2017

  Via Screen Flanders ondersteunt de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse gewest spenderen. Sinds de start van het programma midden 2012, genereerde 1 euro investering door Screen Flanders 4,93 euro audiovisuele uitgaven in het Vlaams Gewest. Dit blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag aan minister Muyters.