Derde onderzoekscentrum Flanders Make komt in West-Vlaanderen

Filter items
Nieuws
9 oktober 2017

Mechatronica en machinebouw

Flanders Make kreeg in 2017 18,4 miljoen euro subsidie van de Vlaamse overheid. Daarnaast haalt het project onder andere ook ruim 5 miljoen euro inkomsten uit samenwerkingen met bedrijven.

De derde vestiging van onderzoekscentrum Flanders Make zal in West-Vlaanderen opgestart worden. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zaterdagochtend in Izegem aangekondigd. Voor het project wordt in 2018 al 15 miljoen euro vrijgemaakt.

Flanders Make bestaat sinds drie jaar en heeft momenteel onderzoekscentra in Leuven en Lommel. In die vestigingen zijn in totaal ongeveer 250 onderzoekers aan de slag. Er wordt onderzoek gevoerd op vlak van mechatronica, productontwikkelingsmethodes en geavanceerde productietechnologieën.

De nieuwe West-Vlaamse vestiging van Flanders Make zal focussen op mechatronica en machinebouw. Met 40 procent van de tewerkstelling bevindt het hart van de mechatronicasector zich sowieso in West-Vlaanderen. Verschillende West-Vlaamse bedrijven investeerden trouwens al in Flanders Make.

Topprioriteit

Vlaams minister-president Geert Bourgeois benadrukte dat onderzoek en ontwikkeling een topprioriteit zijn voor de Vlaamse regering.

"We zitten in een vierde industriële revolutie met digitalisering die zich op alle vlakken doorzet. We hebben de ambitie om daar koploper in te zijn."

De samenwerking tussen overheid, onderzoekscentra en bedrijven is volgens Bourgeois cruciaal.

"Investeren in onderzoek is een manier om multinationals te verankeren, maar tegelijk betekent het ook een impuls voor de lokale KMO's. Flanders Make is uniek in Europa en geeft ons de kans om een enorme voorsprong te nemen."

Budget

Flanders Make kreeg in 2017 18,4 miljoen euro subsidie van de Vlaamse overheid. Daarnaast haalt het project onder andere ook ruim 5 miljoen euro inkomsten uit samenwerkingen met bedrijven. Het budget voor onderzoek en ontwikkeling is binnen deze Vlaamse regering fors gestegen.

"In 2019 zullen we in totaal een half miljard euro meer investeren dan in 2014. Daarmee zitten we ver boven het Europese gemiddelde."

Naast Flanders Make zijn ook imec-iMinds, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) strategische onderzoekscentra die ondersteund worden.

Locatie

Het staat nog niet vast waar de derde vestiging van Flanders Make precies komt. Gesprekken met de West-Vlaamse afdelingen van de UGent en de KULeuven zullen hierover klaarheid moeten scheppen.

"Ze zijn beide geïnteresseerd, maar het hangt van veel factoren af. Het zal sowieso belangrijk zijn om samen te werken", zei de minister-president.

In ieder geval zal het kabinet van minister Philippe Muyters in 2018 al 15 miljoen euro vrijmaken voor de opstart van het project.

(Bron: Belga /  VRT NWS: Onderzoekscentrum West-Vlaandere (Video)​)
 

 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Schriftelijke vragen deze week | week 8

  Schriftelijke vragen deze week | week 8

  26 februari 2021

  O.a. SALKturbo, platform 'Aanbestedingen in Limburg' en Smart Manufacturing Campus Thor Park Genk.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 februari 2021)

  Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 februari 2021)

  25 februari 2021

  O.a. vragen om uitleg over de sociaal-economische impact van artificiële intelligentie, het platform voor zorgvuldige gegevensdeling, nieuwe maatregelen voor het aantrekken van buitenlands toptalent op de arbeidsmarkt en de Vlaamse brede heroverweging voor het beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie.

 • Nieuwe maatregelen voor tewerkstelling van buitenlands toptalent

  17 februari 2021

  Vlaams minister van Werk Hilde Crevits voert een aantal wijzigingen door aan het tewerkstellingsbeleid van buitenlandse werknemers in Vlaanderen. Met het economisch migratiebeleid wil Vlaanderen buitenlands toptalent aantrekken en tekorten op de arbeidsmarkt aanvullen. De aanpassingen gaan in vanaf 1 maart 2021.

 • Ministeriële videoconferentie rond Onderzoek focust op het versterken van de Europese Onderzoeksruimte en onderzoekscarrières

  12 februari 2021

  Op 3 februari vond een informele, ministeriële videoconferentie plaats tussen de Ministers van Onderzoek van de lidstaten van de Europese Unie voor een diepgaande discussie over de Europese Onderzoeksruimte. De bijeenkomst werd voorgezeten door de Portugese Minister van Wetenschap, Technologie en Hoger Onderwijs, Manuel Heitor.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (12 februari 2021)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (12 februari 2021)

  12 februari 2021

  O.a. wijzigingsbesluit terugvorderbaar voorschot evenementensector en handelshuurlening, subsidiëring praktijkcentra actief in het onderzoek, de voorlichting en de ontwikkeling van de plantaardige productie en subsidie project 'Blikopener'.