Doorbraak Europese meerjarenbegroting: gerichte versterking EU-programma’s zoals Horizon Europa, InvestEU en EU4Health

Filter items
Nieuws
16 november 2020

Algemeen

Op dinsdag 10 november werd het langverwachte politiek akkoord tussen de Raad en het Europees Parlement over de Europese meerjarenbegroting 2021-2027 bereikt. Het akkoord kwam er nadat er sinds augustus intensief werd overlegd tussen de Raad, het Parlement en de Commissie. Het akkoord vult het uitgebreide financiële pakket aan waarover de EU-leiders het in juli eens werden en dat het volgende financieel kader samenvoegt met NextGenerationEU.

Horizon Europe 

Een belangrijk aspect van het akkoord is het extra budget voor een aantal Europese flagship programma’s. Het akkoord voorziet in een top up voor deze programma’s van 15 miljard euro. Hiervan is 12,5 miljard euro ‘fresh money’, oftewel extra budget, dat voor het grootste deel moet komen van Europese concurrentieboetes die normaliter naar de lidstaten terugvloeien.

Uit een tweet van Eurocommissaris Mariya Gabriel voor onderzoek en onderwijs, blijkt dat dankzij de extra fondsen, 4 miljard euro naar Horizon Europa zal gaan.

Dit geeft het volgende overzicht:

 

Akkoord Europese Raad 21 juli*

Top-up politiek akkoord 10 november* Totaal*
Horizon Europa 80,9 miljard** +4 miljard

84,9 miljard**

* Prijzen 2018 – in EUR
** MFK en herstelfonds NextGenerationEU

Ook het gezondheidsprogramma EU4Health krijgt er 3,4 miljard euro bij. Daarnaast worden ook extra middelen voorzien voor Erasmus (2 miljard euro) en voor InvestEU en grensbewaking.

Volgende stappen

Zowel alle lidstaten als het voltallige Europese Parlement moeten de meerjarenbegroting nog bekrachtigen. Het akkoord is één van de voorwaarden voor de lancering van het relancefonds van 750 miljard euro dat bovenop de meerjarenbegroting komt en dat de komende jaren de lidstaten van geld moet voorzien om economisch te herstellen van de coronapandemie. Voor België is in dat fonds een enveloppe van ruim vijf miljard euro gereserveerd.

(Persbericht: Volgend meerjarig financieel kader en herstelpakket: voorzitterschap van de Raad bereikt politiek akkoord met Europees Parlement)

(Persbericht: Naar een meer dynamische, veerkrachtige en concurrerende Europese industrie: Raad neemt conclusies aan)

 

Persconferentie 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Karoline Van den Brande

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0475 62 20 87

Marleen De Proft

Afdeling Strategie en Coördinatie
Administratief medewerker
02 553 59 85

Meer nieuws

 • EU-nieuws deze week | 20 - 24 juni 2022

  24 juni 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Gedachtewisseling over het VARIO-advies 'Visie op een goede beleidsmix tussen vrije en thematische steun voor O&O in Vlaanderen'

  23 juni 2022

  Sprekers zijn Dirk Van Dyck (plaatsvervangend voorzitter VARIO), Danielle Raspoet (directeur VARIO), Veerle Linseele (senior beleidsadviseur VARIO) en Jo Brouns (Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw)

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (17 juni 2022)

  17 juni 2022

  O.a. voordracht onafhankelijke bestuurders PMV.

 • EU-nieuws deze week | 13 - 17 juni 2022

  17 juni 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Europese Ministers vergaderen over chipwet en ondersteuning jonge onderzoekers in tijden van crisis

  Europese ministers vergaderen over chipwet en ondersteuning jonge onderzoekers in tijden van crisis

  13 juni 2022

  Op donderdag 9 en vrijdag 10 juni vergaderde de Raad Concurrentievermogen (luiken Industrie/Interne Markt/Onderzoek/Ruimtevaart) te Luxemburg.