Duurzame ontwikkeling: onderzoek en innovatie steeds belangrijker (Unesco)

Gepubliceerd op 10 december 2015

Klik hier voor het rapport Unesco Science Report: Towards 2030   Unesco maakt om de vijf jaar een wereldwijde stand van zaken op van onderzoek en innovatie. Dit jaar is dit opnieuw het geval met de publicatie Unesco Science Report: Towards 2030.

'2030' is het jaar dat de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Unesco gerealiseerd moeten worden.

Het rapport komt tot een drie belangrijke conclusies.

 

Duurzame ontwikkeling

Onderzoek en innovatie worden steeds meer en meer aanzien als een sleutelfactor voor economische groei en ontwikkeling. Dit kan worden afgeleid uit het feit dat ondanks dat de geïndustrialiseerde landen in 2008 getroffen werden door een economische crisis, de uitgaven voor Onderzoek en Ontwikkeling (O&O) tussen 2007 en 2013 stegen met 31%.  

 

Onderzoekers

De toename aan investeringen leidt op zijn beurt wereldwijd tot een stijging van het aantal onderzoekers die steeds mobieler worden en tot een toename van wetenschappelijke publicaties.

 

Mannenwereld

De onderzoekswereld blijft vooral een mannenwereld. Vrouwen maken wereldwijd slechts 28,7% van de onderzoekerspopulatie uit. De regio's met procentueel het meest aantal vrouwelijke onderzoekers zijn:

- Zuid-Oost Europa (49%)

- Carraïben, Centraal-Azië en Latijns-Amerika (44%).

Opvallend, in de Arabische landen zijn 37% van de onderzoekers vrouwen. In de EU is dat 33%.

 

Gert Verreet
Adviseur
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.