Een van 's werelds machtigste supercomputers, LUMI, zal het Vlaamse onderzoek en concurrentievermogen naar een nieuw niveau tillen

Filter items
Nieuws
26 oktober 2020

LUMI

EuroHPC bundelt Europese middelen om hoogwaardige exaschaal supercomputers te ontwikkelen voor het verwerken van grote hoeveelheden data. Eén van de pan-Europese pre-exaschaal supercomputers, LUMI (Large Unified Modern Infrastructure), komt in het datacenter van CSC in Kajaani, Finland.

België is samen met negen andere landen (Finland, Tsjechië, Denemarken, Estland, Ijsland, Noorwegen, Polen, Zweden en Zwitserland) één van de deelnemende landen.

De voorbereidingen zijn nu op volle toeren, want LUMI wordt medio 2021 operationeel.

AI en data-analyse

LUMI wordt het één van de meest competitieve supercomputers ter wereld. De ontwerpfilosofie voor LUMI is om een ​​platform te creëren voor AI (bv. deep learning) én traditionele grootschalige simulaties met krachtige data-analyse. Bedoeling is om op die manier onderzoeksproblemen op te lossen.

De piekprestatie van LUMI zal 553 petaflop/s zijn, wat meteen deze van ‘s werelds huidige snelste supercomputer in Fugaku, Japan overstijgt. Op het ogenblik van de operationalisering, midden 2021, zal LUMI tot de krachtigste supercomputers behoren.

De supercomputer is één element van een HPC en HPDA architectuur waarbinnen ruime opslagcapaciteit, flexibele IaaS (Infrastructure-as-a-Service) en cloudservice componenten worden samengebracht. De connectie met ultrasnelle netwerken verankert de LUMI architectuur in een complex Europees HPC/HPDA ecosysteem.

(Volledig persbericht onderaan de pagina te downloaden - ENG/NL-versie)

 

BijlageGrootte
Persbericht LUMI (NL/ENG)655.01 KB

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Geert Van Grootel

Afdeling Strategie en Coördinatie
Navorser
0476 66 13 81

Meer nieuws

 • COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  17 januari 2021

  Alle academische instellingen en onderzoeksinstellingen hebben noodgedwongen de normale onderzoeksactiviteiten afgebouwd en tot een minimum herleid of gestopt. Enkel het onderzoek op COVID-19 gerelateerde onderwerpen gaat door. Een aantal onderzoeksprojecten werden geheroriënteerd op COVID-19 onderzoek. Ook de industrie zet zich in om oplossingen te ontwikkelen voor verschillende aspecten gelieerd aan COVID-19. Het onderzoek is breed aangepakt en het omvat epidemiologie, diagnose, behandeling en maatschappelijke impact. Een overzicht.

 • Beleidsplan moet bio-economie verankeren in Vlaanderen

  Beleidsplan moet bio-economie verankeren in Vlaanderen

  16 januari 2021

  Vlaams minister van Economie & Innovatie Hilde Crevits stelt het beleidsplan bio-economie voor. Op basis van biologisch afval bruikbare producten maken voor bijvoorbeeld voeding, cosmetica of de farmaceutische sector, zal een van de prioriteiten worden om onze economie circulair te maken. Het plan legt de nadruk op onderzoek, innovatie én samenwerking tussen industrie en landbouw. In totaal wordt hiervoor in 10 miljoen euro voorzien.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 januari 2021)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 januari 2021)

  15 januari 2021

  O.a. uitvoeringsbesluit E-loket Agentschap Innoveren en Ondernemen en werkingstoelage Syntra.

 • EU-nieuws deze week | 11 - 15 januari 2021

  15 januari 2021

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 2

  Schriftelijke vragen deze week | week 2

  15 januari 2021

  O.a. bijsturing Strategische transformatiesteun (STS), onderzoek kweekvlees en terugbetaling coronahinderpremie Brugse koetsiers.