Elke euro Vlaamse steun voor Imec brengt 8 euro op

Gepubliceerd op 20 januari 2020

Bezoek minister

Voor elke euro die de Vlaamse overheid investeert in Imec realiseert het technologisch onderzoekscentrum in Leuven een toegevoegde waarde van 8 euro. Dat blijkt uit een nieuwe studie, die vrijdag bekendgemaakt werd naar aanleiding van het bezoek van Vlaams minister van Economie, Innovatie en Werk Hilde Crevits (CD&V).

De minister bezocht er o.a. de imec School. Daar worden sinds september vorig jaar technische talenten zonder diploma opgeleid.

Studie 

Elke twee jaar wordt de impact van Imec voor Vlaanderen in kaart gebracht. Dat is nu ook gebeurd. Via de samenwerking met de internationale industrie zorgt Imec voor een jaarlijkse instroom van nieuw buitenlands kapitaal van meer dan 350 miljoen euro naar Vlaanderen. Daarmee dragen ze significant bij aan de groei van onze economie.

Van 2009 tot 2018 creëerde Imec een totale toegevoegde waarde van 4,91 miljard euro voor Vlaanderen en een fiscale terugvloei van 2,59 miljard euro naar de Vlaamse en de Federale Overheid.

Voor elke euro die de Vlaamse overheid investeert, realiseert Imec een toegevoegde waarde van acht euro.

Indrukwekkend bezoek @imecVlaanderen. Toptechnologie, opleiding en zo veel meer. Een voorbeeld voor Vlaanderen. En ook een prikje pic.twitter.com/YCCjQGfnPy

— Hilde Crevits (@crevits) January 17, 2020

imec School

Nieuw sinds vorig najaar is de Imec School: een kweekvijver voor technisch talent op de werkvloer. Imec School bestaat uit een uniek opleidingsprogramma voor kandidaten zonder technisch diploma. De enige vereisten zijn kennis van het Engels, interesse in techniek en een gezonde dosis motivatie.

Iedereen die droomt van een technische job in een high-tech omgeving komt in aanmerking. De deelnemers krijgen vanaf dag 1 een arbeidscontract van onbepaalde duur en doorlopen gedurende 8 tot 12 maanden een intensieve training die bestaat uit een mix van klassikale lessen en werkplekleren.

Kandidaten krijgen een basisopleiding in chemie, elektriciteit, elektronica en mechanica. Ze leren de nodige procestechnieken en stellen hun technische vaardigheden op punt. In september 2019 zijn de eerste 8 kandidaten met dit traject gestart.

Minister Crevits: “De Imec School is het perfecte voorbeeld van hoe het arbeidsmarktbeleid verandert: vertrekken vanuit competenties, motivatie en interesse om via een opleiding op de werkvloer mensen de kans te geven zichzelf verder te ontwikkelen. Imec doet dit in een zeer complexe, hoogtechnologische omgeving."

"Mits motivatie aan kant van werknemer én werkgever kan Vlaanderen uitgroeien tot een leidende regio voor leren op de werkvloer en levenslang leren.”

(function () { var e = document.createElement('script'); e.type = 'text/javascript'; e.async = true; e.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https' : 'http') + '://btn.createsend1.com/js/sb.min.js?v=3'; e.className = 'createsend-script'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(e, s); })();

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.