EU-Industrieministers debatteren over Plannen voor Herstel en Veerkracht en industriële opschaling van vaccins

Filter items
Nieuws
26 februari 2021

Op 25 februari 2021 vond een informele videoconferentie plaats voor de Europese Ministers van Industrie en Interne Markt. Ze hielden onder meer een beleidsdebat rond het Europees Semester en de Plannen voor Herstel en Veerkracht als instrument om de doelstellingen inzake industriebeleid te bereiken. Daarbij ging ook aandacht uit naar het versterken van de interne markt, de dubbele groene en digitale transformatie en de strategische autonomie in een open EU.

De lidstaten lichtten toe hoever het staat met de voorbereidingen van hun nationale Plannen voor Herstel en Veerkracht en welke prioriteiten ze daarin leggen.

De werking van de interne markt moet versterkt worden en een vlotte functionering ervan is cruciaal. Een aantal lidstaten uitten zich erg bezorgd over de recente grensbeperkingen die door sommige EU-lidstaten zijn opgelegd en die ingaan tegen het vrije verkeer op de interne markt.

Het Portugees Voorzitterschap zal de resultaten van het debat bundelen in een brief aan de Europese Raad, als bijdrage van de Raad Concurrentievermogen aan de Europese Raad van 25-26 maart.

Commissaris Breton informeerde tot slot nog bij de lidstaten naar hun productiecapaciteit inzake vaccins, met als doel de nieuw opgerichte taskforce rond de industriële opschaling van COVID-19 vaccins te informeren. De nieuwe taskforce werd enthousiast onthaald.

Meer informatie

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Karoline Van den Brande

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0475 62 20 87

Meer nieuws

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (2 april 2021)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (2 april 2021)

  2 april 2021

  O.a. impulsprogramma Ruimtevaarteconomie, standpuntbepaling 'screeningsmechanisme voor directe buitenlandse investeringen die invloed hebben op onze veiligheidsbelangen en strategische sectoren' en digitale transformatie en innovatie Vlaamse Media.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 13

  2 april 2021

  O.a. haalbaarheid speerpuntcluster Gepersonaliseerde Geneeskunde, uitrol Digital Experience Labs en stand van zaken programma 'Collectief O&O en Collectieve Kennisverspreiding' (COOCK).

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (1 april 2021)

  1 april 2021

  Vraag om uitleg over de kwetsbaarheid van Vlaamse bedrijven inzake cyberveiligheid en over de oproep van economen tot hervormingen op het vlak van onderzoek, ontwikkeling en digitalisering. Daarnaast was er ook een gedachtewisseling over de aanpak van de coronacrisis en de steunmaatregelen voor bedrijven.

 • Europees overleg over strategische autonomie

  29 maart 2021

  Op 22 maart organiseerde het Portugese Voorzitterschap van de Raad van de EU een informele videoconferentie voor de ministers van Concurrentievermogen (Industrie / Interne Markt). Deze verving de informele ministeriële vergadering die normaal zou doorgaan in Portugal op 22 en 23 maart.

 • Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT): nieuw initiatief om innovatie in hoger onderwijs te stimuleren

  29 maart 2021

  Het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) lanceerde op 24 maart het HEI-initiatief: Innovation Capacity Building for Higher Education – een nieuw initiatief om het volledige innovatiepotentieel van hoger onderwijsinstellingen (Higher Education Institutions, HEIs) te benutten door hun ondernemings- en innovatiecapaciteit te vergroten en tegelijkertijd te integreren in het grootste innovatie-ecosysteem van Europa.