Voorzitters Missieraden onder Horizon Europa bekend gemaakt

Filter items
Nieuws
8 juli 2019

Informele Raad Concurrentievermogen

Op 4 en 5 juli 2019 organiseerde het pas aangetreden Finse Voorzitterschap van de Raad van de EU in Helsinki een informele vergadering voor de ministers bevoegd voor Concurrentievermogen (luiken Onderzoek en Interne Markt & Industrie). Deze informele discussies moeten voeding geven aan het werk dat de Finnen plannen rond een Agenda voor Duurzame Groei, wat een van de prioriteiten is van het Finse Voorzitterschap.

De uitkomst van deze discussies maakt onderdeel uit van de voorbereidingen voor de formele Raad Concurrentievermogen in Brussel op 26 en 27 september en op 28 en 29 november 2019. Het doel is een aantal kernboodschappen te bepalen van de Raad Concurrentievermogen voor de nieuwe Europese Commissie in het domein van Concurrentievermogen en Groei voor de komende vijf jaar.

Onderzoek

Tijdens het luik Onderzoek op 4 juli waren de voornaamste onderwerpen 1) Onderzoek en Innovatie als een integraal onderdeel van de Europese Groei Agenda, en 2) Horizon Europa, het nieuw kaderprogramma voor O&I (2021-2027), als een strategisch instrument.

Aankondiging Voorzitters Missieraden

Commissaris Moedas lanceerde ook officieel het werk rond de Missies en kondigde de voorzitters van de vijf Missieraden aan, die concrete doelstellingen en een tijdsplan voor elke missie moeten voorstellen tegen eind 2019.

De vijf voorzitters zijn:

 • Missiedomein ‘Aanpassing aan Klimaatverandering inclusief Maatschappelijke Transformatie’: Mevrouw Connie Hedegaard, voormalig Europees Commissaris voor Klimaatactie
 • Missiedomein ‘Kanker’: Professor Harald zur Hausen, Nobelprijslaureaat in Fysiologie of Geneeskunde
 • Missiedomein ‘Gezonde Oceanen, Zeeën, Kust- en Binnenwateren’: de heer Pascal Lamy, voormalig Commissaris voor Handel en Directeur-Generaal van de Wereldhandelsorganisatie
 • Missiedomein ‘Klimaatneutrale en Slimme Steden’: Professor Hanna Gronkiewicz-Waltz, voormalig burgemeester van Warschau
 • Missiedomein ‘Bodemgezondheid en Voeding’: de heer Cees Veerman, voormalig Nederlands Minister voor Landbouw   

Nieuw rapport professor Mazzucato

Professor Mariana Mazzucato van het Institute for Innovation and Public Purpose, University College Londen en Speciaal Adviseur voor Missiegedreven Wetenschap en Innovatie voor Commissaris Moedas stelde tijdens de vergadering van Onderzoeksministers ook het nieuwe rapport “Governing Missions in the European Union” voor.

Dit rapport geeft aan wat nodig is om van de Missies een succes te maken. Daarvoor doet Mazzucato aanbevelingen rond drie essentiële elementen om tot impactvolle Missies in de EU te komen:

 1. Hoe burgers betrekken in Missies;
 2. Hoe verzekeren dat publieke organisaties optimaal uitgerust zijn om Missies uit te voeren; en
 3. Hoe de financiering voor Missies op punt stellen.

Commissaris Moedas: “I am excited to see the mobilisation of such high-profile people to help us solve our generation’s biggest challenges through research and innovation missions. The missions will be in good hands with the commitment, drive and leadership that these outstanding individuals will bring. The new report from Professor Mazzucato, who has already been such a decisive source of inspiration, will give us further insights into how we make the missions a success.”

Fins minister Kulmuni: “Mission-based research constitutes an exciting new addition to Horizon Europe which will be one of the world’s biggest publicly funded research and innovation programmes. The new missions will have the potential to bring about better and more visible results for complex challenges and to promote innovation-led transitions towards sustainability. I’m happy that the Commission announced the chairs for the mission boards at the time of our meeting in Helsinki”.

Interne markt en industrie

Op 5 juli vergaderden ook de ministers voor Interne Markt en Industrie. De vergaderthema’s waren: 1) de integratie van de eengemaakte markt met een dynamische digitale economie en een modern industriebeleid, en 2) slimme oplossingen voor een competitief en klimaatneutraal Europa.

Bronnen / Meer informatie 

 

Overig EU-nieuws

1. EU-publicatieblad

Het jaaroverzicht van de nieuwsberichten in het publicatieblad van de EU kunt u hier raadplegen. 
 

2. EU-Persberichten - Algemeen

 Het jaaroverzicht van de persberichten van de EU kunt u via deze link raadplegen.
 

3. EU-Persberichten - Macro-economische indicatoren

Het jaaroverzicht van de persberichten macro-economische indicatoren kunt u via deze link raadplegen.
 

4. EU-Documenten

5. Rollende agenda events

Voor een meer uitgebreide lijst van conferenties, zie onder meer http://ec.europa.eu/research/index.cfm?pg=events 
 

6. (Algemene) Publicaties/Publieke consultaties/...

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Karoline Van den Brande

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0475-622 087

Marleen De Proft

Afdeling Strategie en Coördinatie
Administratief medewerker
02 553 59 85

Meer nieuws

 • Vlaams herstelplan: vierluik voor het herstel van onze economie

  1 juni 2020

  Op initiatief van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits komt er een welvaartsfonds ter waarde van 500 miljoen euro dat belegt in kapitaalsverhogingen en achtergestelde leningen van toekomstgerichte Vlaamse ondernemingen. Particulieren kunnen investeren in het fonds en krijgen een dubbel voordeel: een fiscaal voordeel en voordelige voorwaarden bij erfenis. Deze nieuwe maatregel past in het groter Vlaams herstelplan, een vierluik. Dat is een garantie om gezonde bedrijven door de crisis te helpen en te zorgen voor een versnelling van het economisch herstel.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (2 juni 2020)

  29 mei 2020

  O.a. goedkeuring convenant Vlerick Business School (VBS, Vlerick), definitieve goedkeuring wijzigingsbesluit subsidiëring Odysseusprogramma door FWO en benoeming onafhankelijke bestuurder Raad van bestuur LRM.

 • EU-nieuws deze week | 25 - 29 mei 2020

  29 mei 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • België werkt internationale achterstand weg in O&O

  België werkt internationale achterstand weg in O&O

  29 mei 2020

  België hinkt niet langer achterop op vlak van investeringen in onderzoek en ontwikkeling (O&O) en werkt de achterstand weg ten aanzien van de belangrijkste Europese handelspartners, Japan en de Verenigde Staten. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) over de investeringsintenties van de verschillende overheden tussen 2009 en 2019. De Vlaamse overheid blijft de belangrijkste openbare investeerder in onderzoek en ontwikkeling, met bijna 60 procent van de totale budgettaire overheidskredieten in 2019.

 • Steunmaatregelen coronacrisis: ruim 1 miljard euro aan premies uitbetaald

  Steunmaatregelen coronacrisis: ruim 1 miljard euro aan premies uitbetaald

  28 mei 2020

  Vlaanderen heeft al voor meer dan 1 miljard euro aan hinder- en compensatiepremies uitbetaald. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits in het Vlaams Parlement gezegd. Tegen 8 juni zal dat bedrag oplopen tot 1,4 miljard euro. Voor de horecasector zal dat ongeveer 300 miljoen euro zijn.